Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki laptop 15 z systemem i antywirusem wybrać pod AutoCad? Budżet 2000 zł.

Spavn 01 Dec 2015 12:00 1440 17
phoenixcontact
    Spavn
    Level 11  
    Witam!
    Z góry przepraszam jeśli nie trafiłem z działem, ale wydawał mi się najbardziej pasującym do mojego problemu.

Do rzeczy!

Poszukiwany Laptop w cenie 1500-2000 zł dla studentki.

Cechy:
    - Matryca 15"
    - Z Windowsem i antywirusem.
    - Dobrej jakości spasowanie i plastiki.
    - Komputer będzie używany na studiach i w domu, czyli :
    Jakaś muzyka, filmy, poczta elektroniczna, facebook, youtube, praca z word i programami typu AutoCad itp.
    - Dysk twardy od 500Gb
    - Opcjonalnie czytnik kart i moduł bluetooth.
    - Firma z dobrym zapleczem serwisowym
    - Preferowane marki: Asus, samsung, ew. Lenovo??

Nie wiem co jeszcze jest ważne ale to tak z grubsza nasze preferencje.

Proszę o poradę gdyż nie znam się na jakości i wydajności podzespołów montowanych aktualnych komputerach i z tego względu ciężko coś wybrać by służyło na lata.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
    P.
  • phoenixcontact
    Spavn
    Level 11  
    Nie zapominając o kwestii prywatności, napisz dla kogo ma być przeznaczony laptop (płeć, orientacyjny wiek - 10-17/18-24/25-29/30+/40+) czy rodzinny (np. małe dzieci - dokupienie dodatkowej lub rozszerzenie gwarancji producenta / zewnętrznej np. w Hestii), dopisz jeśli na firmę (kwestie gwarancji, na osobę prawną zwykle jest ograniczona do 12m) także jeśli na raty.
    Odp: Komuter ma być przeznaczony dla studentki, do rozrywek i nauki, oraz czasami to domu

Czy laptop ma być od razu w zestawie z systemem, jeśli tak to którym (Windows 7/8.1/10) jeśli nie czy cena ma uwzględniać jego zakup? Masz własny (BOX lub OEM) albo z uczelni (DreamSpark - program dla studentów) lub wgrasz wersje demonstracyjną Windows lub będziesz używać Linuxa - napisz.
    Odp:Najlepiej z Windowsem 7 lub 8

Jaki rozmiar matrycy Cię interesuje 10”-11,6”-12”-13,3”-15,6”-17”-18” - sprawdź miarką (szerokość z parametrów) jeśli nie jesteś pewien. Czy waga jest istotna np. mniej niż 2kg?
    Odp:15.6" - Komputer będzie podróżował więc rozmiar i waga ma znaczenie

Czy laptop ma być z SSD czy HDD (ewentualnie hybrydowy SSHD). W 90% sprzedawanych modeli z dyskami SSD są one dokładane przez sklepy (HDD są wyjmowane i wsadzane do obudowy USB 3.0). Jeśli chcesz dokupić lub zamontować własny SSD oddzielnie - jak maja być zamontowany na SATA (2,5”) lub mSATA lub M.2. Czy zależy Ci na napędzie DVD oraz montażu w jego miejsce z HDD za pomocą “HDD Caddy”? Modele z klapą serwisową w 100% pozwalają na wymianę dysku i ramu bez utraty gwarancji.
    Odp: Chyba HDD - klasycznie. SSD będzie podnosił cenę?

Jaką kwotę chcesz przeznaczyć (w PLN) i co w niej ma się znaleźć - czy to kwota maksymalna czy orientacyjna. Tylko nowe czy też używane, powystawowe. Ewentualnie do czego możesz dołożyć albo z czego zrezygnować w tej cenie? Czy sam laptop czy jeszcze w cenie ma się znaleźć (jakby trafił się “zestaw” żeby było wiadomo od razu czy go pomijać) np. torba/plecak, myszka przewodowa/bez przewodowa, podstawka chłodząca (przy mocnej grafice zalecane) i inne. Jeśli już coś masz napisz (np. 2-gi laptop - żebyśmy wiedzieli czy to np. będzie jedyny komputer w domu, komputer stacjonarny np. z i3/i5/i7 dobrą grafiką - gdybyśmy mieli jakieś sugestie np rozbudowa PC i tańszy laptop itp.).
    Odp: Cena to 1500 - 2000, Jeśli trafi się w dodatku z drukarką laserową to było by super. Na studiach to będzie jeden komuter, natomiast w domu jest już jeden laptop.

Czy jakość wykonania jest dla ciebie ważna (aluminiowa obudowa, wytrzymała konstrukcja, serie biznesowe) czy oczekujesz najwyższej wydajności procesor/grafika w tej cenie czy może ważniejsza jest długość pracy na akumulatorze (baterii)
    Odp: Te parametry są bardzo istotne, ale nie można mieć wszystkiego? Wiec żeby to były optymalnie dobre parametry.

Jaka rozdzielczość matrycy cię interesuje (1366/1600/1920) oraz typ (TN - IPS, błyszcząca - matowa) i czy ewentualnie rozważasz pracę na zewnętrznym monitorze (lub jednocześnie na kilku) np. po HDMI/DisplayPort/WiDi/Stream (WiFi). Istnieją folie matujące (anti-glere) jeśli komuś nie odpowiada matryca typu glere (refleksyjna)
    Odp: Nie wiem która matryca jest lepsza i jaką rozdzielczość wybrać do pracy, nauki etc. Co do pracy na innych monitorach to opcjonalnie HDMI do TV ale nie obowiązkowo.

Gdzie będzie on używany, głównie biuro, dom biurko - łóżko, samochód/tir, w terenie? Tylko w Polsce czy często wyjazdy zagraniczne (gwarancja międzynarodowa)
    Odp: Używany głównie raczej w kraju. A miejsce to dom biurko - łóżko.

Gry - określ jakie według podanych wymagań (pomiń jeśli w nic nie grasz) - podaj inne tytuły przykładowe albo określ ich wymagania. Podaj detale na jakich chcesz grać
    klasy 0: przeglądarkowe np. z Facebooka, NK.pl i inne oparte na flash, HTML5, Hearthstone HoW?
    niskie wymagania: League of Legends, DOTA2, Counter-Strike 1.6, The Sims 3, Minecraft
    średnie wymagania: Fifa 15, Diablo III, Counter-Strike: GO, The Sims 4
    duże wymagania: Crysis 3, GTA IV, Battlefield 4
    największe wymagania: Assassin’s Creed Unity, Wiedźmin 3: Dziki Gon, GTA V (ultra)
    Odp: Gry klasy 0

Programy
    konkretne programy np. Adobe Ps/Ae/Lr, AutoCad (2D/3D), Sony Vegas, jeśli zawodowo dopisz
    inne multimedia, praca biurowa, akceleracja sprzętowa dla programów profesjonalnych …
    Odp: Tak jak wspominałem, laptop ma pracować więc będą używane takie programy jak AutoCad Photoshop itp.

Wymagania specjalne (np. VGA/D-SUB, matowa matryca, obudowa aluminiowa, podświetlana klawiatura, subwoofer, modem 3G/4G/LTE (, złącze stacji dokującej etc.)
    Odp:Czytnik kart, bluetooth, więcej to opcjonalnie.

Osobiste preferencje (np. niechęć do konkretnej marki, konkretny kolor, etc.)
    Odp:Co do marki: Samsung, Asus, Lenovo? - grunt to dobre zaplecze serwisowe i mała awaryjność

Własna propozycja (model wybrany samemu)
    Odp: Brak konkretnych modeli. Dużą ofertę ma lenovo ale czy to dobry wybór?

zakopek9g wrote:
    Jak napisać prośbę (prawidłowo i profesjonalnie) o doradzenie odpowiedniego modelu laptopa: link (dopisz poniżej, nie podmieniaj)
    - Różnica pomiędzy rozdzielczościami 1920/1600/1366 i skalowaniem
    - Ranking procesorów i grafik w laptopach

Matryca HD wystarczy?

Dziękuje za pomoc.
    Przykro mi ale te rankingi nic mi nie mówią, nawet skrótów nie mogę rozszyfrować.
    zakopek9g
    Level 17  
    SSD będzie podnosił cenę?
    Tak, ale i tak najlepiej samemu takowy dokupić

Jeśli trafi się w dodatku z drukarką laserową to było by super
    Niestety..

Dell Vostro 3546 i3-4005U/8GB/500/DVD-RW/Win8X
    http://www.x-kom.pl/p/238564-notebook-laptop-156-dell-vostro-3546-i3-4005u-8gb-500-dvd-rw-win8x.html

Lenovo B50-80 i5-5200U/4GB/1000/Win8X
    http://www.x-kom.pl/p/250453-notebook-laptop-156-lenovo-b50-80-i5-5200u-4gb-1000-win8x.html

Albo Dell z lepszą gwarancja i trwalszy albo Lenovo z wydajniejszym procesorem i standardową gwarnacją oba z matrycami matowymi więc nic się w nich nie będzie odbijać
    Spavn
    Level 11  
    Quote:

SSD będzie podnosił cenę?
    Tak, ale i tak najlepiej samemu takowy dokupić

Jeśli trafi się w dodatku z drukarką laserową to było by super
    Niestety..

Dell Vostro 3546 i3-4005U/8GB/500/DVD-RW/Win8X
    http://www.x-kom.pl/p/238564-notebook-laptop-156-dell-vostro-3546-i3-4005u-8gb-500-dvd-rw-win8x.html

Lenovo B50-80 i5-5200U/4GB/1000/Win8X
    http://www.x-kom.pl/p/250453-notebook-laptop-156-lenovo-b50-80-i5-5200u-4gb-1000-win8x.html

Albo Dell z lepszą gwarancja i trwalszy albo Lenovo z wydajniejszym procesorem i standardową gwarnacją oba z matrycami matowymi więc nic się w nich nie będzie odbijać

Witam!
    Dzięki za opcje, ale trochę będę wybrzydzać.
    Poczytałem trochę o tym Lenovo i z recenzji wychodzi że to kiszka plastikowa . . .
    A co do Dell to nie znam tej firmy i nie mam do niej przekonania.

Czy jest coś może z Asusa ?? Coś z lepszymi opiniami??
  • phoenixcontact
    zakopek9g
    Level 17  
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Dell
    Della nie znasz, jak można Della nie znać.

Quote:
    Poczytałem trochę o tym Lenovo i z recenzji wychodzi że to kiszka plastikowa . . .

2000zł z systemem czyli lapek za 1700zł i to wszystko na co możesz liczyć. Nawet HP-skiego Prooboka nie dostaniesz nowego
    dt1
    Admin of Computers group
    Spavn wrote:
    oczytałem trochę o tym Lenovo i z recenzji wychodzi że to kiszka plastikowa . . .

Generalnie w segmencie do 2000 będziesz miała do wyboru samą plastikową kiszkę, więc nie możesz specjalnie wybrzydzać. Akurat seria B50 nie jest wykonana wcale tak źle.

ewentualnie możesz wziąć pod uwagę sprzęty poleasingowe, wtedy masz szanse dostać biznesowego laptopa porządniej wykonanego - jednak będzie to jakaś tam używka, często z gwarancją. Może się czasem okazać, że wytrzyma dłużej niż nowy, ale to już loteria :)

Co do:
    Spavn wrote:
    Odp: Chyba HDD - klasycznie. SSD będzie podnosił cenę?

To wolałbym 240/250GB SSD, niż 1000GB HDD, nawet jeśli miałbym zejść do procesora I3. W wymienionych zastosowaniach różnica między i3 a i5 będzie mało zauważalna, różnica między dyskiem SSD i HDD owszem - bardzo :)
    zakopek9g
    Level 17  
    O ile B50 jeszcze jeszcze jakoś wygląda to B50 to lustro i syf totalny
    rafalrk
    Level 10  
    Panowie a co powiedzie na temat modeli Acer E5-573 i Acer Extensa EX2510 ? Sam ostatnio przymierzam się do zakupu taniego laptopa z matową matrycą - Lenovo B50-80. Czytając opinie na notebookcheck podane modele Acer mają lepszą ocenę od Lenovo B50-80. Czy są warte uwagi?
    dt1
    Admin of Computers group
    W obu Acerach nie podoba mi się utrudniony dostęp do komponentów (spód nie ma żadnych klapek, trzeba zdjąć całość aby dostać się do dowolnego komponentu). W Acerach również wymiana klawiatury nie wygląda na łatwą - to na niekorzyść względem modelu B50. Reszta wydaje mi się być na podobnie przeciętnym poziomie, chociaż plastiki w B50 mogłyby być rzeczywiście trochę lepsze.
    rafalrk
    Level 10  
    Nie zakładając nowego tematu chciałbym się jeszcze doradzić czy warto dokładać do lepszego procesora, czy też nie - konkretnie, celuję w lenovo B50 z i3 4gb ram i dysk ssd 128. Z procesorem i3-4030U 1.90 GHz, 3 MB cache kosztuje on 1479zł, a z procesorem Core i3-5020U 2.20 GHz, 3 MB cache kosztuje 1759zł czyli cena wzrasta o 280zł, fakt dużo, ale w drugim wariancie dodają dysk hdd 1TB wartości 100zł, więc w sumie cena różniąca te dwa procesory to 180zł. Czy warto dokładać? Czy nie odczuje się większej różnicy?
    dt1
    Admin of Computers group
    200zł różnicy to już powinno się celować w model z i5... Jeśli dopłacać +300, to wtedy można już na pewno I5 szukać (bez tego dysku 1TB).

Ogólnie dopłata 200zł z i3 do i3 moim zdaniem nie jest najbardziej opłacalna :)
    zakopek9g
    Level 17  
    @dt1 tak literówka dzięki że zwróciłeś uwagę na mój błąd.

Procesor > SSD bo SSD wymienisz
    dt1
    Admin of Computers group
    Jeśli już dopłacać to do czegoś takiego:
    B50-70 z i5-4210u + 500GB HDD: http://www.x-kom.pl/p/250129-notebook-laptop-156-lenovo-b50-70-i5-4210u-4gb-500-dvd-rw.html
    B50-80 z i5-5200u i R5-M330 + 1TB HDD: http://www.x-kom.pl/p/239370-notebook-laptop-156-lenovo-b50-80-i5-5200u-4gb-1000-r5-m330.html

Dysk 120/128GB SSD można kupić za 200zł (Transcend SSD370, Sandisk PLUS). Odejmując 130zł/150zł (przybliżona wartość nowego dysku 500/1000GB) w takim układzie pierwszy laptop wyjdzie za około 1726zł (z i5 i dyskiem 120GB SSD), drugi 1849zł (z nowszym i5 i znowu z SSD, do tego z jakimś podstawowym Radeonem na pokładzie), więc podtrzymuję, że dopłata do droższego i3 nie ma sensu.

zakopek9g wrote:
    Procesor > SSD bo SSD wymienisz

Stąd też kupiłbym sobie z i5 i od razu na własną rękę wymienił SSD, bądź zrobił to w drugiej kolejności. Z kolei nie wiadomo, do czego ten laptop ma być - jeśli do zastosowań biurowych, przeglądania internetu i puszczenia filmu czy muzyki - to kupiłbym wersję z tańszym i3 i dyskiem 240GB SSD, w zastosowaniach tego typu różnica na procesorze nie będzie odczuwalna (a do zastosowań gamingowych czy obliczeniowych żadna z tych wersji i tak się nie nada).
    rafalrk
    Level 10  
    dt1 wrote:
    nie wiadomo, do czego ten laptop ma być - jeśli do zastosowań biurowych, przeglądania internetu i puszczenia filmu czy muzyki - to kupiłbym wersję z tańszym i3 i dyskiem 240GB SSD, w zastosowaniach tego typu różnica na procesorze nie będzie odczuwalna (a do zastosowań gamingowych czy obliczeniowych żadna z tych wersji i tak się nie nada).

laptop ma być przeznaczony do przeglądania internetu, oglądania filmu, słuchania muzyki - podstawowe zastosowanie. Żadne wymagające programy czy gry nie będą odpalane. Dzięki za pomocne wskazówki.