Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router brak połączenia z siecią.

kriss444ss 01 Gru 2015 14:59 765 8
  • #1 01 Gru 2015 14:59
    kriss444ss
    Poziom 4  

    Mam problem z podłączeniem kina domowego samsung HTB 5550 z routerem dlink GO-RT N150. Wcześciej kino działało bez problemu. A teraz tylko bezpośrednio z modemem usługodawcy internetu vecta.
    Kabel Lan sprawny, router i gniazda też. Komunikat jaki mam w kinie domowym to Brak podłączenia kabla. Czy w routerze coś mam ustawić. ?

    0 8
  • #2 01 Gru 2015 19:42
    nerevarine
    Poziom 21  

    Zmieniałeś jakieś ustawienia w routerze? Łączysz tv z routerem za pomocą wi-fi czy skrętki?

    0
  • #3 03 Gru 2015 14:48
    kriss444ss
    Poziom 4  

    Rozmawiam juz w tej sprawie z DLINK ponizej moje pytania i ich odpowiedzi"
    odp
    Tak był podłączany Komputer stacjonarny i działa bez problemu. Był podłączany we wszystkie 3 gniazda. Router był restartowany parokrotnie. Router nie "widzi" kabla z Kina Samsung . A podłączony bezpośrednio z modemem. od razu jest połączenie.
    odp
    Czy Kino domowe działa jako klinet DHCP?
    Jaki adres IP otrzymuje kino domowe po podłaczeniu do modemu?

    Tak działa jako DHCP.
    IP uzyskuje automatycznie , wtedy kiedy działało przez router te dane mam zapisane . Po wprowadzeniu ręcznym lub uzyskane automatycznie podłączone bezpośrednio do modemu działa .

    Prosze o informacje w jaki sposob podłaczony jest modem do Pańskiego routera czy do portu WAN czy do jednego z portów LAN?
    Pisze Pan o 3 portach w których testował Pan kino czy 4 port LAN jest podpięty do modemu?

    Chyba próbowałem już wszystkich możliwości . Na chwilę obecną żeby było połączenie z komputerem i wi- fi z routera podłączenie jest takie:

    z Modemu do routera kabel do tych głównych wejść W routerze to te żółte gniazdo. w routerze w jednym gnieździe LAN kabel do komputera i drugim LAN do Kina.

    Prosze jeszcze zrobić test następujący.
    Odłaczyć kabel łączący modem z routerem, zresetować router, po resecie podłączyć kino do jednego zp ortów LAN po okresie 1 min prosze zalogowac sie na strone konfiguracyjna routera i w zakładce status---logs wybrac system log i zrobić screny z logów sie tam znajdujących i zamiescic je w zgłoszeniu.

    Zdjecie 0001
    połączenie rutera:
    niebieski kabel gniazdo LAN z Komputerem,
    Biały kabel gniazdo LAN z kinem domowym
    Czarny kabel Gniazdo INTERNET z modemem Vectra.

    Zdjęcie 0003
    Po restarcie Routera odczekaniu ok 2 minut , po zalogowaniu na stronie konfiguracyjnej obraz z Status

    Zdjęcie 0005
    obraz z Status/Logs/system

    Zdjęcie 0004
    Podłączenie bezpośrednie z modemem informacia o IP MAC , DNS ..itp

    Witam na 5 zrzucie w logach widac 3 dzierżawy adresów IP w sieci z końcowkami adresacji 100 101 oraz 102.
    Czy po podłączeniu kina do jednego z portów LAN Kino to otrzymuje któryś z tych adrtesów pokazanych w logach? Czy moze Pan dołączyć zrzut z kina domowego po podłączeniu do routera analogicznu do screenu 4 po wpieciu bezposrednio do modemu.
    Czy w statusie Kina można sprawdizc jego MAC adres jesli tak to prosze o informacje jaki ten MAc adres jest.

    W kolejnych zrzutach ekranu z kina przeesyłam wszystkie mozliwe konfiguracje próby połaczenia przez router.

    0
  • #4 04 Gru 2015 17:36
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    A czy komputer wpięty dokładnie tym kablem, co jest przypięte kino, działa poprawnie?

    0
  • #5 05 Gru 2015 13:53
    kriss444ss
    Poziom 4  

    tak działa . jak pisałem kabel podłaczony z pominieciem routera kino działa po upływie ok 3 sekund. wina na bank po stonie routera . mam wysłac do serwisu router . ale nie wiem czy cos to da bo to juz drugi , nowy

    0
  • #6 05 Gru 2015 14:11
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    A spróbuj jeszcze spiąć kino i router innym, krótki kabelkiem (np. zamienić z kablem łączącym modem z routerem).

    0
  • #7 06 Gru 2015 14:26
    kriss444ss
    Poziom 4  

    Mogę, ale po co, skoro ten działa.

    Poprawiłem błędy /salmon/

    0
  • #8 06 Gru 2015 15:40
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    Chociażby po to, żeby wykluczyć wpływ jakości kabla na połączenie z kina i routera?

    0
  • #9 07 Gru 2015 15:13
    kriss444ss
    Poziom 4  

    ok przekonałeś mnie:)

    Kupiłem nowy kabel 10m (może to kwestia długości?) i problem nie zniknął . Przez bezpośrednie połączenie z modemem kino działa przez router już nie.

    0