Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Osprzęt kablowy
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

iveco daily 35c15 2009 - hamulce, abs asr

01 Gru 2015 15:07 7617 4
  • Poziom 2  
    Witam wszystkich użytkowników forum,
    mam problem z moim daily, otóż to
    niedawno zapaliła się czerwona kontrolka "Check break pads"
    natomiast klocki są jeszcze w bardzo dobrej kondycji natomiast dziś podczas powrotu do domu wyskoczył błąd od ABS-u i ASR-u i świecą się na żółto obie kontrolki, dodatkowo jeszcze wyskoczył komunikat "braking system failure 070".

    Tak jak wspomniałem wcześniej klocki są w porządku tak z przodu jak i z tyłu, płyn hamulcowy-stan ok, z hamulcami nic się nie dzieje, nie zauważyłem żeby auto gorzej hamowało czy coś w tym stylu.
    Ktoś miał może podobny problem?? Bo nie wiem co robić, gdyż autem jutro ruszam w drogę.
    Proszę o pomoc i porady..
    Pozdrawiam
  • Osprzęt kablowy
  • Poziom 24  
    W moim przypadku padł sterownik abs ', a co do klocków sprawdź przewody w podwoziu do czujników zużycia.

    Pozdrawiam

    Ps. czym diagnostyka była wykonana?
  • Osprzęt kablowy
  • Poziom 2  
    Jeśli chodzi o błąd z klockami to wyjaśnione, problem z kablami,
    marseluss_2009 napisał:


    Ps. czym diagnostyka była wykonana?

    Wyskoczył po prostu komunikat na desce rozdzielczej, tylko pytanie czy można tak jeździć, błąd wyskoczył mi jakieś 10 km przed domem, podczas krótkiego postoju, a przy hamowaniu nic sie nie zmieniło, wydaje się wszystko ok.
    Może ktoś kojarzy co może oznaczać ten błąd '070' ??
  • Poziom 24  
    Wsio ok tylko nie masz abs'u i jakiś tam kontroli startu czy jak to zwali. Ja używałem kts'a numeru błędów nie pamiętam ale sprawa się tyczyła braku komunikacji can. W moim przypadku padł sterownik abs dwa razy próbowali go naprawić i w efekcie od roku jeździmy bez bo nowy to cena zaporowa.
    W Twoim przypadku nic się relatywnie nie zmienili ponieważ nie chamujesz na tyle mocno aby abs zadziałał, wiec nie czujesz różnicy. Podepnij pod kompa i te błędy podaj będziemy dumać.
  • Poziom 2  
    marseluss_2009 napisał:
    Wsio ok tylko nie masz abs'u i jakiś tam kontroli startu czy jak to zwali. Ja używałem kts'a numeru błędów nie pamiętam ale sprawa się tyczyła braku komunikacji can. W moim przypadku padł sterownik abs dwa razy próbowali go naprawić i w efekcie od roku jeździmy bez bo nowy to cena zaporowa.
    W Twoim przypadku nic się relatywnie nie zmienili ponieważ nie chamujesz na tyle mocno aby abs zadziałał, wiec nie czujesz różnicy. Podepnij pod kompa i te błędy podaj będziemy dumać.

    Jutro jak rozładuje auto spróbuje gwałtownego a później skocze na diagnostykę pod komputer, dam znać co i jak,
    z góry dzięki za zainteresowanie tematem.
    Pozdrawiam