Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogrzewanie garazu/warsztatu

azylybyly 01 Dec 2015 19:28 3144 9
    azylybyly
    Level 11  
    Witam, wynajmuje ćwiartke hali warsztatowej 60m2. Ścianka jest zrobiona z płyty osb nieocieplonej z przerwami 3mm dla pracy płyty ze względu na wilgotność. Reszte hali wynajmuje firma, która trzyma tam konstrukcje stalowe i oni nie uzywaja ogrzewania, na całej hali jest 6 dużych starych kaloryferów po 3 na scianie. z czego jeden mam u siebie cały, a drugi wychodzi w połowie sciany. także albo bym grzał jednym albo dwoma, ale drugi ogrzewalby reszte hali moim kosztem. Włascicielowi nie opłaca się zakłądac na moje kaloryfery podzielników, bo "cos tam cos tam" i stwierdził, ze mam wymyslec jakies inne ogrzewanie w miare ekonomiczne i teraz co ja mogę wymyslec.. ? Jest taka opcja, mam "dziure" w podłodze przykrytą płyta metalową, wymiary to około 1x1x1m kiedyś podobno był tam wyciąg nawiewu z kanału czy cos takiego. może tam wstawić jakiś piec i puscic swoje kaloryfery ? Nie wiem może jakas nagrzewnica olejowa? może grzejniki na prąd? co moglibyście doradzić ? Potrzebuje minimum 15 stopni w zime. Przy obecnych temp w srodku mam 6 stopni. Pozdrawiam.

Acha, zapomniałem dodać, ze te 15 stopni to wtedy jak będę tam przebywał, ogolnie to najlepiej jakby nie spadła poniżej 5 stopni.
    bearq
    Level 38  
    A masz gdzie odprowadzić spaliny z ewentualnej kozy?
    Mateusz98rover99
    Level 8  
    15 stopni to nie dużo więc jak kolega wyżej pisze postaraj się o mały piecyk i ogrzeje coś tam ;)
    azylybyly
    Level 11  
    Jest tam stary wyciag do spalin i chyba jest 'otwor" w scianie po starym wyciągu z kanału tam gdzie jest ta dziura. A powiedzcie mi bo ten wyciag jest zamontowany "na srodku" sciany czy piec musze tez postawić jak najbliżej wylotu czy mogę pociagnąc góra rure, a piec gdzies w kącie ? I jak to jest z taka koza? Można to zostawić na noc bez opieki ?
    A może jakies propozycje bardziej bezobsługowe? Myslałem o tych piecach akumulacyjnych. Podobno to się nagrzewa pare godzin i kilkanaście godzin później oddaje to ciepło, tylko nie wiem czy wydoli, niby 60 m, ale jest dosyć wyskoko bo od 4 do 5 metrów.
    Nicedog
    Level 23  
    azylybyly wrote:
    Jest tam stary wyciag do spalin i chyba jest 'otwor" w scianie po starym wyciągu z kanału tam gdzie jest ta dziura.
    Skoro jest tam, czy też będzie zapewniona prawidłowa wentylacja - to może należałoby zastanowić się np. nad jakąś nagrzewnicą olejową, którą stosuje się w obiektach przemysłowych i inwentarskich, w magazynach, w halach, w warsztatach, a nawet w namiotach dobrze wentylowanych.
    Nagrzewnice są produkowane w wersjach zapewniających bezpieczne użytkowanie przez zastosowanie fotokomórki, która czuwa (kontroluje) płomień. W zależności od potrzeby można wybrać sobie odpowiednią moc takiej nagrzewnicy, którą można szybko i w miarę tanio ogrzać halę warsztatową bez konieczności jej przeróbki, czy też specjalistycznego montażu dodatkowego wyposażenia.

Taką nagrzewnicę można również zakupić na Allegro, jak np. na tej aukcji nr 5751134977, która zatytułowana jest: NAGRZEWNICA OLEJOWA DMUCHAWA 20kW z TERMOSTATEM !
    User removed account
    User removed account  
    bearq
    Level 38  
    Myślę że mała "koza" koniecznie z nadmuchem ciepłego powietrza w miejsce pracy załatwi sprawę.
    Nicedog
    Level 23  
    andre.szewski wrote:
    Wdychanie spalin z tego typu wynalazku do przyjemności nie należy.
    Przecież są nagrzewnice umożliwiające odprowadzanie spalin na zewnątrz, a ich komora spalania jest zamknięta, jak np. tutaj > http://klimasklep.pl/nagrzewnica-olejowa-odpr...aster-bv-77-dmuchawa-olejowa-master-p-44.html

Zatem przy takich nagrzewnicach jest zapewniony warunek, że wydmuchiwane (oddawane) ciepłe powietrze jest czyste. A co do "hałasu" (i do tego w warsztacie) - to bez przesady, nie jest on dolegliwy i najlepiej jak autor tematu przed ewentualnym zakupem każe sobie działanie takiej nagrzewnicy zademonstrować i wtedy sam oceni, czy spełnia ona jego oczekiwania.

Dodano po 29 [minuty]:

Na ww. stronie są również do wyboru inne rodzaje nagrzewnic, jak np. nagrzewnica stacjonarna > http://klimasklep.pl/nagrzewnice-stacjonarne-c-9_35.html
    User removed account
    User removed account  
    wnoto
    Level 34  
    Ja przychylam się do nagrzewnicy olejowej z odprowadzeniem spalin.
    Jednakże eksloatacja kozy bedzie tańsza - ale zdecydowanie bardziej pracochłonna.

Ogrzewnica olejowa już po starcie daje warunki do pracy. Koza musi się rozgrzać. Nie wolno jej zostawiać na noc !! U znajomego zapalił się wartsztat z powodu kozy.

Dodano po 21 [minuty]:

Aha. Z nagrzewnicy korzysta znajomy (hala ok 160m2). Proponowałem mu kozę. To właśnie zapodał jako główne argumenty czas rozpalania (nagrzewania) i zapachy z kozy. Tu dym zawsze trochę wycieknie.
    Ma termostat i działa to w automacie.