Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon PIXMA MG 5750 czy PIXMA MG 5650, inne propozycje do 300zł ?

slawek3213 01 Dec 2015 21:24 22803 13
phoenixcontact
    slawek3213
    Level 9  
    Witam,

Którą drukarkę kupić Canon PIXMA MG 5750 czy Canon PIXMA MG 5650.

Ewentualnie jaką polecacie drukarkę wielofunkcyjną w przedziale cenowym od 200 do 300 zł.

Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • phoenixcontact
    Anonymous
    Level 1  
  • phoenixcontact
    Anonymous
    Anonymous  
    slawek3213
    Level 9  
    Sługa WSI wrote:
    Witam,

Do MG5750 nie ma jeszcze zamienników z chipem (najnowsza generacja tuszów PGI-570/CLI-571).
    MG5650 jest bardzo podobne, ale na starszą generację tuszów (PGI-550/CLI-551), zamienniki są powszechnie dostępne i mogą być tanie (np. 3-5 zł sztuka).
    Po prostu nowsza generacja tuszów ma nowe chipy, które jeszcze nie zostały sklonowane przez specjalistów z Chin. Poza tym budowa pojemników na tusz i możliwości urządzeń są prawie identyczne.

Słabą stroną drukarek atramentowych Canon na tusze rozdzielone jest podatność głowicy drukującej na usterki.

Przy takim budżecie, z nowych urządzeń to alternatywnie coś z rodziny HP DJ na tusze 650, ale wydajność tuszów nie powala, solidność drukarek również. W jakimś stopniu jest to rekompensowane niską ceną tuszów oryginalnych (można je okresowo kupić w popularnej sieci warzywniaków z owadem latającym).

Ewentualnie jakaś laserówka mono (Brother HL-1110/1112) + oddzielnie skaner.
    A czy byłaby możliwość włożenia zamiennika z mg5650 do mg5750 ? Czy budowa mechanizmów z mg5750 na to nie pozwala ?
    Anonymous
    Anonymous  
    slawek3213
    Level 9  
    Sługa WSI wrote:
    (ponad rok temu jakiś gość uruchomił wiekową grę "Doom" na drukarce Pixma, więc da się manipulować oprogramowaniem sprzętowym: http://www.contextis.com/resources/blog/hacking-canon-pixma-printers-doomed-encryption/ ).
    Zamienniki będą za pół roku, a w znośnych cenach za 2 lata.
    Haha w życiu bym nie pomyślał, że coś takiego jest możliwe. Co do drukarki to zdecyduje się na 5650 i nie będę musiał kombinować. 5 szt. zamienników kosztuje 20 zł + z 10 wysyłka. Dziękuje za tak profesjonalną pomoc.
    Bert2320
    Level 1  
    Sługa WSI wrote:
    Powinny pasować, ale nie zostaną wykryte z powodu niezgodnych chipów.
    Teoretycznie można przełożyć chip z tuszu nowszej generacji na zamiennik, ale jest to znacznie trudniejsze niż kiedyś. Chip jest na brązowej folii i dodatkowo jest przyklejony do pojemnika. Trzeba by było go wycinać razem z kawałkiem plastiku i ostrożnie szlifować a potem zamocować na zamienniku.

To rozwiązanie ma jeszcze jedną wadę - nie będzie działał monitor poziomu tuszu. Bez monitora poziomu tuszu łatwiej doprowadzić do pracy głowicy na sucho. A głowica, która drukuje bez tuszu ulega trwałym uszkodzeniom:
    - deformacje płaszczyzny z dyszami ("podwójne" lub niewyraźne drukowanie)
    - popękania płaszczyzny z dyszami i pojawienie się zwarć (zgłaszane jako "Błąd B200", "Błąd U052")

W tym momencie nie zdecydowałbym się na MG5750. Być może ktoś się wkurzy i opracuje technikę przenoszenia firmware z modeli poprzedniej generacji, ale jakoś nie widać chętnych (ponad rok temu jakiś gość uruchomił wiekową grę "Doom" na drukarce Pixma, więc da się manipulować oprogramowaniem sprzętowym: ).
    Zamienniki będą za pół roku, a w znośnych cenach za 2 lata.

Minęło pół roku i już są w znośnych, a nawet dobrych cenach :p Mam akurat MG5750 i zamienniki. Wszystko jest z nimi w porządku tak więc śmiało można brać drukarkę bez obawy o duże koszty.

Moderated By rys57:

3.1.10. Nie reklamuj stron internetowych lub usług w jakiejkolwiek formie.

Część reklamową usunąłem.

waldif1w
    Level 2  
    Jeśli już kupiłeś drukarkę to zapewne Canon MG5750 bo MG5650 raczej już nie są dostępne. Powiem tak od zawsze drukuję na Canonach dokumenty jak i zdjęcia zawsze jest super do czasu kiedy nie padnie głowica a taka kosztuje zazwyczaj tyle co nowa drukarka, ale głowica przy intensywnym używaniu może wytrzymać tak jak w moim przypadku 3 do 4 lat więc spoko. Jak będziesz używać dobrych zamienników to na pewno będziesz zadowolony. Osobiście obecnie pracuje na Canon MG5750 z tuszami PGI570 oraz CLI571. Tusze kupuje Amax lub King-toner działają naprawdę spoko. Polecam ten model jeśli kupiłeś już to na pewno podzielasz moje zdanie. Pozdrawiam użytkowników drukarek Canon.
    123frytki
    Level 10  
    Odkopie troche temat. Stoję właśnie przed zakupem urządzenia wielofunkcyjnego do domu. Najbardziej zależy mi na bardzo dobrej jakości drukowania zdjęć. Skupiłem się na dwóch modelach Canona, mianowicie MG5750 i MG6850. Czy ktoś obeznany w temacie mógłby mi odpowiedzieć czy między tymi dwoma modelami jest jakaś różnica w kulturze pracy podczas drukowania, tzn. która bardziej hałasuje ? Oraz jakie są różnice (poza większym wyświetlaczem dotykowym) na korzyść MG6850 i czy warto do niego dopłacać ?
    boxi0
    Level 2  
    Witaj kolego.Jestem posiadaczem Canona MG 5750 i powiem że dopóki posiadałem tusze oryginalne co do druku nie miałem zastrzeżeń,wszystko wyglądało na wydrukach oki, zdjęcia wychodziły super-miałem wrażenie że nawet lepiej niż na moim poprzednim Canonie Mp 550.Dokupiłem do niej "wieczne" kadridże i po uzupełnieniu w nich tuszu widzę sporą różnicę w kolorach na wydrukach.Myślę żę jeśli będziesz stosował tusze Canona to zapewne będzie wporządku,nie wiem jak zamienniki się będą sprawdzały.Ogólnie drukarka warta polecenia,ale póki co jeszcze są drogie tusze nawet zamienniki sporo kosztują ,a jak chcesz dużo drukować to sam rozumiesz jakie to mogą byś koszty.Minus drukarki jest taki że nie ma chowanej tacki na papier ,a szkoda bo poprzedniczki miały chowaną tackę i nic nie leżało na wierzchu.Dla mnie to ważne i to chyba jedyny minus póki co.Kopiuje ładnie drukuje też ( dobra opcja automatycznego druku dwustronnego),trochę głośna i dość długo "mieli" zanim zacznie się pierwszy wydruk.Nie jest też to jakiś demon prędkości jeśli chodzi o szybkość wydruku,ale do domu się nadaje jak najbardziej.MAm nadzieję żę za niedługi czas potanieją tusze albo pojawią się dobrej jakości tusze do uzupiłniania i ja wtedy będę w 100 % zadowolony.Myślę że nie ma co przepłacać na model MG 6850,mają praktycznie te same funkcje-lepiej zaoszczędzoną kasę daj na nowy zestaw tuszy.FAjną rzeczą jest wifi oraz to że sama się włączy i wyłączy jak chcesz drukować nic nie trzaba przyciskać-trzeba to w ustawieniach tylko zaznaczyć.
    Mam nadzieję że coś ci pomogłem w kwestii zakupu.TAk wygląda gotowa do pracy.Pozdrawiam Sławek.
    Canon PIXMA MG 5750 czy PIXMA MG 5650, inne propozycje do 300zł ?
    123frytki
    Level 10  
    Twoje spostrzeżenia są bardzo cenne. Właśnie najtańsze zamiennki do tego modelu w chwili obecnej to koszt co najmniej 80zł za NoName, TFO 120zł, ActiveJet 130zł i oryginały to wydatek około 250zł (ceny za komplet).

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby jeden z użytkowników tego modelu opowiedział o wrażeniach ze stosowania zamienników w tym modelu.

Również myśle że w niedalekiej przyszłości tusze spadną cenowo, z tego co widzę to zwykle jak kończy się sprzedaż danego modelu w sklepach ze sprzętem tego typu to tak się właśnie dzieje. A warto zaznaczyć że ten model jest już w sprzedaży od 2 lat i w obecnej chwili schodzi jak świeże bułki, w niektórych sklepach internetowych aktualnie wyczerpały się zapasy :D

Koszt wiecznych kartridży to koszt około 200zł/kpl. plus do tego jeszcze osobno tusz w butelkach.
    Gdybyś jeszcze był tak miły powiedzieć jakiej marki tuszy używasz do napełniania oraz czy są problemy z tymi kartridżami, tzn. czy po napełnieniu i po kilku/kilkunastu wydrukach drukarka nie monituje że kartridż jest pusty mimo że jest w nim tusz, lub czy z resetowaniem kartridży nie ma żadnych problemów, oraz czy z biegiem czasu nie wyrabiają się uszczelki w otworach kartridży co powoduje niekontrolowane wycieki tuszu do drukarki.
    boxi0
    Level 2  
    Witaj 123frytki,póki co nie widzę żeby gdzieś przeciekał tusz z kadridzy,ale będę to obserwował bo może z czasem tak się stać jak piszesz,chociaż w poprzednim Canonie uzupełniałem tusz w kadridzach i tylko zmieniałem czipy ( ciągle te same kadridzę na zmianę stosowałem) i nie widziałem żeby coś ciekło do drukarki.
    Tusze do napełniania stosuję firmy blueink ( mają gdzieś w necie swoją stronę) i tu właśnie zauważyłem różnicę w kolorach chociaż w Mp 550 też je stosowałem i tam nie było aż takiej różnicy w odwzorowaniu kolorów jak w nowej drukarce.Pokuszę się może o zakup zamienników jakichś tańszych i przetestuję jak wtedy będzie.Wg mnie chyba jest tu trochę inny skład jeśli chodzi o tusz w butlach i zapewne dlatego wychodzą mi nieco inne kolory niż w rzeczywistości.Co do monitorowania poziomu tuszu w napełnianych pojemnikach nie zauważyłem żeby drukarka mówiła że tuszu brak,chociaż faktycznie jest,bo nie zwracałem na to jakoś uwagi.Po kolejnym napełnieniu zerknę czy coś takiego ma miejsce.Jeśli zaobserwuję jakieś ciekawe rzeczy co do tego modelu to opiszę żeby inni również mogli skorzystać.Pozdrawiam Sławek.
    atraka
    Level 10  
    @boxi0
    Niestety w MP550 są nieco inne profile kolorowe niż MG5750, żeby mieć dobre kolory w MG5750 należy dobierać tusze, które w dedykacje na butelce będą miały wymienione chociażby PGI550/CLI5510 zł ;)

Moderated By rys57:

3.1.10. Nie reklamuj stron internetowych lub usług w jakiejkolwiek formie.
    Post edytowano.

nomadpl
    Level 10  
    Jak wygląda sprawa ze stosowanie zamienników do Canon PIXMA MG 5750? Z tego co widzę, drukarka jest tania, a zamienniki za grosze na necie... Czy jest problem jak z Epsonami, nie rozpoznano tuszu? Jeśli macie doświadczenie, to proszę o info :)