Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bose AMP 3600 - Zmiania koncówek, wzmacniacza ?

masteriusz 02 Dec 2015 13:59 5367 4
    masteriusz
    Level 21  
    Mam system bose na wzmacniaczu AMP 3600 w oplu omedze bfl - gra fajnie ale głośniej nie daje rady. Zastanawiam sie czy można wymienić TDA7393 na cos mocniejszego albo jakoś podnieść moc wzmacniacza?

A może zrezygnować z bose i kupić duży wzmacniacz 5 kanałowy?
    StartPage
    Level 16  
    Wymiana nic nie da, moc tego TDA czyli 2x32W jest w zasadzie maksimum co można uzyskać z dostępnego napięcia zasilającego.
    Zależy jaki chcesz uzyskać efekt.
    Basu który masuje plecy > z tej mocy nie będzie.
    Ale głośno > gwarantuje że byś ogłuchł, kwestia czasu.
    Może w tym opelku głośniki są zmęczone życiem i charczą same z siebie a nie przez wzmacniacz.
    masteriusz
    Level 21  
    Głośniki są OK gra bardzo ładnie i czystu. Co dziwne jak słucham cicho to nawet basik coś masuje :) jednak głośniejsze granie i bas zaczyna zanikać jeszcze troszkę głośniej i juz głośniki lub wzmacniacz zaczynają zniekształcać dźwięk i nie da się tego słuchać.

w poprzednim autku miałem dwa komplety hertz DSK165 + wzmacniacz jakiś chinski podobno 4x50 rms grało dużo głośniej basu nie oceniam bo tam nie było subwofera.

6-kanałowe to w sumie same tandety... znalazłem jedynie denon dca 800 ale bardzo trudno go kupic.

Tylko nie iwme czy ten bose nie realizuje jeszcze jakiejś fumkcji? (zasilanie wzmacniacza antenowego itp) ma bardzo duzo wyprowadzeń??
    StartPage
    Level 16  
    Nie, po prostu każdy kanał z radia leci oddzielnie.
    Czyli samo wejście to 4x2(8) , do tego wyjścia + woofer.
    Bose AMP 3600 - Zmiania koncówek, wzmacniacza ?

Ja bym zaczął od diagnostyki wzmacniacza, może gdzieś zasilanie ginie po drodze i zamiast 14V masz jakieś biedne 11.. , do tego suche elektrolity i inne niespodzianki i nie będzie chciał grać.
    masteriusz
    Level 21  
    Chcę troszkę odświeżyć temat - wpadły mi w ręce całkiem dobre przetwornice DC-DC step UP - pracują do 35V i do 10A.
    Myślałem nad podniesieniem zasilania końcówek na 20-22V gdzie osiągają lepsze parametry - oczywiście zadbam tez o chłodzenie.
    Jest sens się w to bawić? według noty tda pracuje nawet na 28V nominalnie a wytrzymuje do 50V przez 50us. Tylko nie chcę go pompować takim napięciem (28V), ze względu na większe ryzyko uszkodzenia i zniekształcenia.
    Przy takim napięciu końcówki według noty mają juz dobre parametry a do tego zastosuje głośniki o duzej czułości (93dB) co pozwoli zagrać głośniej na tej samej mocy.