Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Swietlówka mruga po wylaczeniu

02 Gru 2015 20:49 1149 7
  • Poziom 2  
    Witam mam problem kupiłem oprawę hermetyczną swietlówkową 2x36W i zostały podłączone 2 wyłączniki schodowe świeci wiec jest ok problem pojawił się wo wyłączeniu tej lampy zaczyna mrugać i tak mruga cały czas lampa jest z zapłonnikiem elektronicznym czyli nie ma tak zwanego startera przy wyłącznikach nie ma lampek dodam ze w instalacji nie ma uziemienia
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    A wyłączniki przerywają przewód N czy L? Zmierz napięcia po wyłączeniu wyłącznikiem.
  • Poziom 26  
    A wyłączniki nie mają czasem podświetlenia neonówką ?
  • Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
    strfind napisał:
    A wyłączniki przerywają przewód N czy L?

    To jest prawdopodobna przyczyna, że włączniki znajdują się na przewodzie neutralnym a nie na fazowym.
    Układ się ładuje do momentu "przeskoku" (tj. zaświecenia) - rozładowania kondensatora. I tak w kółko.

    L0bo napisał:
    A wyłączniki nie mają czasem podświetlenia neonówką ?

    komornik1470 napisał:
    przy wylącznikach nie ma lampek
  • Poziom 2  
    L jest podlaczone prawidłowo N jest podlaczone na stałem bo w wyłaczniku nie ma podejscia na rozlaczenie N i mruga tylko jedna ze swietlówek co 4s

    Dodano po 3 [minuty]:

    teraz zauwazyłem problem taki gdy przełacze wylacznik nr 1 i wyłacze tym samym to mryga co 4s a gdy wlacze nr1 i wyłacze nr 2 to mruga co 1s
  • Pomocny post
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
    komornik1470 napisał:
    L jest podlaczone prawidłowo N jest podlaczone na stałem bo w wyłaczniku nie ma podejscia na rozlaczenie N


    A gdy ktoś "podał" napięcie na N a L potraktował jako neutralny to co wtedy?
    Prosiliśmy o pomiar napięcia a nie domysły.

    Oczywiście istnieje jakaś tam możliwość samoindukcji pewnego napięcia na przewodzie....
  • Poziom 2  
    a wiec doszedlem co jest nie tak sam popelnilem bład nie sprawdzają przewodów okazalo sie ze w puszce jest blad na przewód niebieski puszczone napiecie a na czarny neutralny

    Dodano po 1 [minuty]:

    przepraszam za moje błędy