Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic TX-P42X20E - 4x czerwony LED, uszkodzony Y-SUS

WojtasJD 02 Dec 2015 22:53 4080 4
    WojtasJD
    Level 43  
    Po włączeniu ... 4x czerwony LED,... -> Power SOS

Na płycie SN zwarte:
    - Q421 | Q16421 - IGBT Renesas RJP43F4A
    - Q621 | Q16621 - IGBT Toshiba GT30F125
    - Q401 | Q16401 - IGBT Renesas RJP56F4A (pracuje równolegle z Q402 więc i ten - choć wg pomiarów OK - do wymiany)
    - Q661 | Q16661 - IGBT Renesas RJP63F3A RJP63F3DPP
    - D724 | D16724 - dioda (wg SM: Zenera) Matsushita/Panasonic F30ALW DA3DF30ACSLW
    - D481 | D16481 - szybka dioda ROHM RFU20TM5S

Na SS zwarte:
    - Q001 | Q16001 - IGBT Renesas RJP30E4
    - Q002 | Q16002 - IGBT Renesas RJP30E4
    - Q101 | Q16101 - nMOSFET Renesas RJK2017DPE
    - Q102 | Q16102 - nMOSFET Renesas RJK2017DPE

Jeszcze nie zdążyłem orientacyjnie posprawdzać elementów przed tranzystorami.

Jakieś wskazówki przed wstawieniem i włączeniem (i ponownym spaleniem :) gromadki elementów)?
  • Helpful post
    lisek
    Service technician RTV
    Tam w tym modelu na chassis GPH13DE lubił "uszkodzić się" panel :
    PDP MD-42LH13PE1 (МС106Н30U13)

Jeśli
    -scany TNPA5075,TNPA5076 (pomiar wg. instrucji serwisowej lub manual trening , sa w bazie SM) ocalały, zasilacz +5V dla nich jest ok
    to być może naprawa zakończy się Tylko wymiana tych dwóch modułów

Na Y-sus TNPA5066 sprawdz jeszcze TC7SH14F
    + Q16818 2SK3018T106, Q16701 MMBTA92 oraz diody
    Na SS X-sus TNPA5072AC sprawdz wszystkie diody!

Poczytaj o P. Link

Na forum o tym chassis też troszkę napisano.

zbyszekskibinski
    Level 33  
    Naprawa SS board to najczęściej tylko 4XQ do wymiany i sukces.

Niestety SN to cięższa sprawa, jak pominiesz jeden element to wszystko spowrotem wyleci ' w zaświaty'jak scieżka domino. Znajomy mój, przed założeniem i utratą elementów mierzy oscylogramy na bramkach i porównuje (zanim założy tranzystory)po jakimś czasie mająć już pewne doświadczenie mozna ustalić brak/zniekształcone sterowanie w bramkach tych IGBT-ale jest to metoda czasochłonna bo za każdym razem trzeba włączać i wył TV chyba że jest opcja ominięcia SOS na A board

Polecam ci naprawę SS a SN wymienić w całości jak radzi Lisek.

Dodatkowo jak na elektrolicie na dole, /na środku płyty/ masz zwarcie, to poleciał drajwer PDP...Szkoda by było wymienić to wszystko i potem znowu boom!
    WojtasJD
    Level 43  
    Dzięki Panowie za podpowiedzi.

Zaczynając od panela to co ja tu mogę pomierzyć - między elektrodą wspólną Sustain (tą od strony modułu SS) a chassis/GND jest jakieś 10...30nF; między wyprowadzeniami obu taśm zwarcie bo to chyba jest w panelu połączone.
    Na zewnątrz taśm idą oddzielne cienkie ścieżki chyba do pomiaru prądu (na schemacie zajmuje się tym fragment FPC protector, który odzielnie ma dla obu taśm doprowadzony sygnał) ale wg złącz jest tylko ta jedna ścieżka wykorzystana - między tymi cienkimi ścieżkami a szerokimi 'prawie' zwarcie' - chyba tak ma być - jakiś rodzaj złącza Kelvina?

Lisek straszył modułami TNPA5075,TNPA5076 (C1, C2) no więc bez wyjmowania (na taśmach chyba siedzą 'panel data drivery' COF) i poprzykręcane celem chłodzenia do blachy) pomierzyłem rezystancję na zasilaniu 'panel data driverów' - czyli kondensatorki blokujące P3.3V i Vda (ok. 55V) - duże. Jest jeszcze SS_5V i dochodzi do bufora Toshiba 74VHCT541AF(T/K) - duża rezystancja do GND.
    Po włączeniu napięcia dochodzą i są OK (ok.: 3,3 V, Vda 55 V i 5 V) - oczywiście na chwilę bo zaraz zasilacz jest wyłączany) i jak pamiętam kończy się na 6 mrugnięciach LED (Driver_SOS1)

Jeśli chodzi o sterowanie Y i 'PDP scan drivery' które siedzą na płycie SN to pojeździłem :wink: miernikiem po konektorach taśm względem pływającej masy Vfg - OK, znaczy się brak zwarć (ok. 7 MΩ)
    Między pływającymi 5V_F (zasilanie 'PDP scan driver') i Vfg ok. 2,7 kΩ

(aktualnie nie działa w tagach linkowanie z offsetem - chodzi o fragment od 6:20)

zbyszekskibinski wrote:
    Dodatkowo jak na elektrolicie na dole, /na środku płyty/
    Piszesz o Vfo - 100µF/160V na SN (ten obok pionowego 2,2Ω/5W)? Wszystkie kondensatory elektrolit. na SN i SS sprawdzone i zwarć nie ma.

Na SN są oczywiście dalsze uszkodzenia - podłączyłem do zasilacza lab. (z ograniczaniem prądu) się do kondensatora C796 | C16796 (16V_F i Vad) niedaleko wejścia stab. 'Vad+5V' i powyżej ok. 11V na wyjściu stabilizatora napięcie zaczynało wzrastać - 'puszczały' Q702 (nieźle się grzeje) i IC773 (ma ok 26 Ω między wyjściem i GND).
    czyli tutaj do wymiany drobnica. Do skontrolowania sterowniki IGBT/FET, optoMOSFETy itd. - przerąbane :)

Szukałem lokalnie płyty SN i nie ma; elementów wszystkich od ręki nie ma - trzeba czekać 2-3 tyg. (sklep z północy PL, który na niektórych elementach przegina pałkę) więc jak właściciel się zgodzi to z UTsource zamówię.

A co myślicie o tym? (przy zasilaczach to stosuję)

zbyszekskibinski
    Level 33  
    Kit naprawczy (kompletny) jest na eBay w UK:

http://stores.ebay.co.uk/gtvwatfordtel05601264174/

Tylko trzeba zapytać gościa osobiście, bo został przez niego wycofany po tym jak 'słabsi naprawiacze' spróbowali już swych sił no i ubiło im dwie płyty na raz, dlatego odbiło się to na sprzedawcy itp.

Pomysł z żarówką to przedszkole (facet który wystawił ten filmik, poznaje go po głosie, (bo oglądałem kilka jego filmików)to człowiek, który eksperymentuje z PDP), chociaż z pewnością ochroni elementy znajdujące się na linii Vsus/GND to nie uchroni płyty w przypadku usterki elementów w głębi płyty, usterki występującej po czasie itp.
    O wiele lepszym pomysłem byłoby odłączenie matrycy poprzez przerwanie zasilania 140VDC do drajwerów, o ile wiem da sie tak zrobić przez wylutowanie tego dużego oporu, o którym piszesz.
    Ostatecznie, przecież masz regulacje napięcia Vsus w PSU i możesz zaniżyć do 180-190V,wtedy prąd płynący w tej linii będzie znacznie mniejszy.

Dodano po 5 [minuty]:

Z doświadczenia własnego wiem, że odłączenie jednego drajwera spowoduje, ze plazma się uruchomi ale bez treści obrazu, co logicznie wskazuje, na brak odpowiedzi szyną danych do CTRL a w naszym przypadku A board (zielona kontrolka na SC się swieci oraz wiatraki będą się kręcić)