Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Massey ferguson 6475 - świeca płomieniowa, nie ma prądu na kablu

03 Gru 2015 19:46 1896 4
  • Poziom 7  
    Witam
    mój problem to brak prądu na kablu od świecy płomieniowej, dlatego podczas mrozu ciągnik słabiej odpala. Zaznaczam przekaźniki i bezpieczniki są na swoich miejscach i nie są uszkodzone, wykombinowałem to tak, odłączyłem główny akumulator a podłączyłem mały do kabla od świecy płomieniowej + a minus do masy, by dojść, który to kabel dochodzi do płytki z bezpiecznikami, znalazłem jest to przekaźnik R3, ale jest dobry bo przemieniłem na nowy z moich obaw że nie działa jak powinien, ale nadal nic. Następnie podłączyłem akumulator główny aby próbówką zobaczyć gdzie jest prąd w przekaźniku R3, (a wiec w nim jest 5 styków (dla zorientowanych)) prąd jest w skrajnie górnym i skrajnie dolnym prawym, po styknięciu górnego 1 i górnego 2 styku jest prąd na kablu od świecy płomieniowej, ale nawet gdy stacyjka jest nie przekręcona, dlatego nie na tym to polega żeby świeca cały czas chodziła bo się spali, moja wiedza na tym się kończy...

    proszę o wskazówki i pomoc dalszą może miał ktoś doczynieńa z tym
  • Pomocny post
    Poziom 1  
  • Poziom 1  
    Witam,
    Kolego i co poradziłeś sobie jakoś z tą świecą? bo mam taki sam przypadek.
  • Poziom 33  
    Ominąć czujnik temperatury jeżeli taki występuje i podłączyć
    tak jak to jest w URSUSIE 3512 . Prosta instalacja ale skuteczna .
    Owszem świeca płomieniowa będzie się grzała przy każdym rozruchu ciągnika
    ale ona ciągnie mały prąd w porównaniu do świec żarowych . :|

    Dodano po 1 [minuty]:

    Po drugie jak silnik jest ciepły to przy starcie ciągnika
    nawet nie zdąży się nagrzać !? :|