Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer się zawiesza przy obciążeniu grafiki.

03 Gru 2015 20:15 1050 10
  • Poziom 8  
    Witam,
    Przed opisanie problemu może na początku podam specyfikacje komputera:

    MOBO: Asrock Z87 Extreme 4
    CPU: Intel Core i5 4670k / 1150 (bez OC)
    GPU: Gigabyte Nvidia GeForce 660
    RAM: 4x 4GB Kingston HyperX Genesis 1600Mhz (16GB)
    Zasilacz: Silentium PC Deus G1 600W
    HDD: WD Blue 500GB
    SSD: Plextor M5 Pro 128GB
    Chłodzenie: Silentium PC Fortis 2

    Problem:

    Podczas normalnej pracy (rzadko) komputer się zawiesza, ekran "zastyga", nic nie można zrobić i po pewnym czasie wyskakuje błąd że sterownik Nvidia przestał działać ale odzyskał problem to jeszcze pikuś...
    Podczas obciążenie tzn odpalenia wymagającej gry (WoT, GTA V, CS GO praktycznie jakiejkolwiek) zasilacz a konkretniej cewki z zasilacza zaczynają "syczeć" na tyle głośno że jest to aż irytujące i po pewnym czasie wyrzuca z gry z komunikatem że sterownik nVidia przestał działać ale odzyskał sprawność.

    Kiedyś podczas zakupu tego komputera również ten problem występował, wysyłałem przeróżnie komponenty do serwisu, miałem poprzednio płytę MSI Z87-G41 PC MATE przy której problem też występował, grafikę GTX 760 oraz w domu z drugiego komputera podpiąłem Radeona 4850 gdzie dalej problem występował, próbowałem również z innymi kośćmi pamięci tzn Crusial Balistics cl9 1600mhz oraz GoodRam cl9 i dalej to samo, z innym zasilaczem tzn moim z domu CoolMaster 450W oraz Zalman Z9 500W dalej nic, inne dyski też nic nie dały.
    Podłączałem komputer również bez obudowy gdyż chciałem wykluczyć "przebicia" ale bez skutku, testowałem na XP / 7 / obecnie 8.1 i ciągle to samo, praktycznie wszystko wymieniałem testowałem.
    Niedawno natomiast odkryłem po odłączeniu karty graficznej, odpaliłem grę na integrze z procesora to wszystko śmigało tak jak powinno bez żadnych "syków" zasilacza.
    Wszystkie napięcia w normie (sprawdzane miernikiem oraz w BIOS'ie), temperatury wszystkie również w normie, testowany na innych sterownikach nVidia (nawet beta) i nic to również nie dało.
    Ciekawostką może być że w programie Evga Precision X (Do podkręcania kart graficznej) gdy dam zasilanie na 92% i obniże taktowania o -100/-110Mhz "syk" zasilacza jest mniejszy.
    Testowane FurMarkiem oraz innymi programami do obciążania grafiki i dziwny dźwięk oraz problem pozostał.
    Z problemem już się borykam od ponad roku i wciąż tylko wymieniam komponenty bezskutecznie.
    Kiedyś już pytałem o ten problem na forum ale bez skutków:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2637906.html
    Czy jest ktoś kto mógł by mi pomóc ponieważ nie mam pojęcia co może być tym spowodowane, bardzo proszę o pomoc.
  • Poziom 24  
    Generalnie opisujesz coś niemożliwego, bo niby wymieniałeś płytę główna, grafikę i zasilacze... no chyba, że trafiłeś na dwie z rzędu uszkodzone jednostki, opisujące objawy pasują do słabych zasilaczy, bo pomijam sprawę prawidłowego podłączenia zasilania do karty graficznej ? A co z procesorem ? W końcu to one też obsługuje GPU :)

    A co z tym dyskiem ?
  • Poziom 8  
    Karta podłączona prawidłowo, procesor obecnie i5 4670k bez OC, testowałem na Xeonie i to samo było, z innymi dyskami próbowałem też obecnie WD 500GB Blue i Plextor M5 Pro ale też próbowałem na Seagate Barracuda.
    Aktualizowałem BIOS / Sterownik karty itp nic nie dało, moge przesłać jakieś testy jeśli coś potrzeba, jeśli nic z tym nie zrobie to oddam do prywatnego serwisu ale znów troche policzą za znalezienie usterki o ile znajdą
  • Poziom 24  
    Ciekawe... testy occt zrobione ? Daj screny occt ze wszystkiego z mozliwie jak najdluzszymi czasami.
  • Poziom 24  
    Test GPU wykonany nieprawidlowo, nie minimalizuj grafiki !
  • Poziom 8  
    Na pełnym ekranie przy teście GPU: 3D obraz miga na czarno, gdy wyłączam (wciskam esc) occt wszystko wraca do normy, podobnie jest przy FurMarku przy teście, na początku ok ale po około 2minutach wszystko się zawiesza, czasami wyskakuje komunikat że sterownik programu nVidia kernel przestał działać ale odzyskał sprawność, na innych kartach też testowałem kiedyś i to samo było, może jeszcze wykombinuje od znajomego jakąś i sprawdze bo nie wiem co o tym myśleć
  • Poziom 24  
    Daj screeny właśnie z tego testu GPU kiedy miga ekran na czarno.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 24  
    Pikus_09 napisał:
    Wy tu kombinujecie jak konie pod górę, a tu rdzeń autorowi się skończył.


    Podaj źródło dzięki czemu to wywnioskowałeś.
  • Użytkownik usunął konto