Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DMDE - Jak zapobiec próbom montowania partycji z uszkodzonego dysku przez system

tzok 03 Dec 2015 22:51 9501 0
  • Mam dysk z badsectorami na ścieżce 0, po podłączeniu przez przejściówkę USB system usilnie próbuje zamontować partycje z dysku, co skutecznie spowalnia zgrywanie danych z dysku (jak i działanie całego systemu).

Próba blokowania woluminów z poziomu DMDE przekracza moją cierpliwość (na dysku mam 3 partycje, nie wiem ile musiałbym czekać na odświeżenie się listy partycji do zablokowania, a czekać trzeba po zaznaczeniu każdej partycji).

Znalazłem jednak bardzo skuteczne rozwiązanie problemu w systemach Windows 7 i nowszych:
    Przed podłączeniem uszkodzonego dysku z którego chcemy zgrywać dane, w wierszu poleceń (cmd), należy uruchomić program 'diskpart', a następnie wydać polecenie 'automount disable'. Po zakończonej pracy z dyskiem można przywrócić działanie mechanizmu automatycznego montowania partycji poleceniem 'automount enable'. Alternatywna metoda to wydanie polecenia 'mountvol /n' (i jego późniejsze odwołanie przez 'mountvol /e').
    About Author
    tzok
    Moderator of Cars
    Interesuję się elektroniką, informatyką oraz motoryzacją, a w szczególności połączeniem tychże. Pracuję na uczelni jako pracownik naukowy oraz wykładowca.
    tzok wrote 37634 posts with rating 5479, helped 3025 times. Live in city Bielsko-Biała. Been with us since 2002 year.