Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Aria M2407S - Bardzo ciche odtwarzanie

karol1996 04 Gru 2015 00:14 771 8
  • #1 04 Gru 2015 00:14
    karol1996
    Poziom 19  

    Witam
    Posiadam Arię jak w temacie. Problemem jest to, że bardzo cicho odtwarza. Nie ma znaczenia, czy jest podłączona do zewnętrznego wzmacniacza, czy gra przez własny.
    Po dotknięciu palcem styków na głowicy sygnał tzw. brum jest słyszalny ok(dobra głośność)
    Robiłem też test polegający na odlutowaniu przewodów od głowicy i podaniu na nie zewnętrznego sygnału audio (z wyjścia słuchawkowego komórki). Wtedy było ok.
    Kolejną sprawą jest, że sygnał wejściowy też nie jest wzmacniany (gra cicho)
    Podejrzewam uszkodzenie przedwzmacniacza pomiędzy wzmacniaczem głowic, a końcówką mocy (TDA2020).
    Gdzie należałoby szukać tego wzmacniacza?

    Pozdrawiam,
    Karol

    0 8
  • Sklep HeluKabel
  • #2 04 Gru 2015 00:24
    aaanteka
    Poziom 37  

    karol1996 napisał:
    Podejrzewam uszkodzenie przedwzmacniacza pomiędzy wzmacniaczem głowic, a końcówką mocy (TDA2020).
    Gdzie należałoby szukać tego wzmacniacza?


    Dokładnie tam gdzie napisałeś :D. Przecież my ci nie wskażemy dokładnie danego, wadliwego elementu.

    Przyczyną może być sama głowica ,to element który się zużywa.

    Na co wskazuje połowicznie twój test.

    Niemniej jednak przeprowadź go rzetelnie podaj odpowiedni sygnał o odpowiedniej amplitudzie.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 04 Gru 2015 00:37
    Pentauer
    Poziom 10  

    Kolego, skoro po dotknięciu palcem końcówki głowicy tor odczytu działa - Twoim zdaniem - poprawnie, to skąd podejrzenie, że uszkodzony jest przedwzmacniacz w tym torze ?
    Przemyśl to...
    Jeżeli tor odczytu jest sprawny, wina może leżeć po stronie głowicy - np. może jest źle ustawiona ?

    Co znaczy: "sygnał wejściowy też nie jest wzmacniany (gra cicho)" ? Nagrywa ze zbyt niskim poziomem ?

    0
  • #4 04 Gru 2015 06:26
    karol1996
    Poziom 19  

    Witam

    aaantenka napisał:
    Niemniej jednak przeprowadź go rzetelnie podaj odpowiedni sygnał o odpowiedniej amplitudzie.

    Też właśnie o tym pomyślałem zaraz po podłączeniu komórki. Poziom sygnału na wyjściu gniazda słuchawkowego jest znacznie wyższy niż ten na wyjściu głowicy...
    Pentauer napisał:
    Kolego, skoro po dotknięciu palcem końcówki głowicy tor odczytu działa - Twoim zdaniem - poprawnie, to skąd podejrzenie, że uszkodzony jest przedwzmacniacz w tym torze ? 

    Skoro sygnał znacznie większy niż jest tam normalnie wzmacniany jest ok, to ten normalny nie może być wzmacniany na tym samym poziomie.
    A co do sygnału wejściowego, to w momencie gdy nacisnę rec, to dźwięk (po źródle) słyszalny jest bardzo cicho, a wskaźniki poziomu sygnału się nie ruszają

    0
  • #5 04 Gru 2015 15:13
    Pentauer
    Poziom 10  

    Generalnie rzecz biorąc elementem wspólnym dla toru odczytu i zapisu jest wzmacniacz z tranzystorem T201 i połową układu scalonego US201 (kanał lewy) i analogiczny układ z tranzystorem T202 oraz drugą połową tegoż układu (kanał prawy). Sygnał z tych wzmacniaczy trafia również na wskaźniki wysterowania. Z tego, co piszesz, wynika iż usterka najprawdopodobniej tkwi w tym bloku.
    Problem w tym, że są to dwa praktycznie niezależne układy - kanał lewy i prawy. Trudno przypuszczać, że identyczna usterka wystąpiła w obu naraz. Jeżeli problem dotyczy obu, przyczyną może być ich część wspólna - zasilanie. Na nóżce 7 US201 i kondensatorze C231 powinno być -12.5 V, natomiast na nóżce 14 US201, kolektorach tranzystorów T203, T204 i C232 powinno być +12,5 V. Napięcie to pochodzi z gniazda GN207, konektor 2 i 3.
    Układ US202 jest wzmacniaczem wstępnym zapisu i podczas odtwarzania nie gra istotnej roli.
    Może to w czymś Ci pomoże... :)

    0
  • #6 04 Gru 2015 16:01
    karol1996
    Poziom 19  

    Witam
    Dziękuję za odpowiedź :)
    Oczywiście sprawdzę napięcie symetryczne.
    Ale bardzo pomocny byłby schemat magnetofonu.
    Kol. Predator zmieszczał go kiedyś, ale link nie działa.

    Pozdrawiam,
    Karol

    0
  • #7 04 Gru 2015 17:16
    Pentauer
    Poziom 10  

    Schemat wysłałem na PW.

    0
  • #8 05 Gru 2015 00:07
    karol1996
    Poziom 19  

    Witam
    Po pierwsze bardzo dziękuję za schemat.
    Wykonałem trochę pomiarów, oto ich wyniki
    Napięcie symetryczne: +12,55V, -12,60(podczas odtwarzania)
    Rezystancja pomiędzy 7 a 14 nóżką układu scalonego TBA231: 2,2kohm
    Tranzystory na wejściach i wyjściach wzmacniacza podczas pomiarów ok.

    Pentauer napisał:
    Sygnał z tych wzmacniaczy trafia również na wskaźniki wysterowania

    Wskaźniki podczas odtwarzania ani drgną... Moim zdaniem podejrzany jest ten TBA231.
    W poniedziałek zamierzam kupić ten scalak oraz tranzystory. Zobaczymy, czy pomoże.

    Pozdrawiam,
    Karol

    0
  • #9 05 Gru 2015 16:55
    Pentauer
    Poziom 10  

    Na schemacie masz podane napięcia w tym bloku. Zgadzają się ?

    0