Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes Vito 109 Cdi 2006 - centralny zamek w tynich drzwiach nie dziala

dragoo_ 04 Dec 2015 01:35 4284 4
  • #1
    dragoo_
    Level 2  
    Witam.
    Mam maly problem z Mercedesem Vito 109 cdi 2006 ktory kupilem pare dni temu.
    Gdy kupowalem centralny zamek nie dzialal z pilota na co sprzedajacy ze bateria w pilocie jest do wymiany.
    Wrocilem do domu otworzylem kluczyk wymienilem baterie, przylutowalem nowy przycisk bo nie bylo i pilot dziala.
    Problem polega na tym ze z pilota otwieral tylko drzwi kierowcy i pasazera, tylnie drzwi boczne i tylnie nie reaguja na otwieranie i zamykanie.
    Problem z przednimi rozwiazalem poniewaz modul w drzwiach pasazera byl zepsuty wiec pusiclem kable z modulu w drzwiach kierowcy i teraz zamyka i otwiera mi drzwi przednie z pilota ale po przekreceniu kluczyka w drziach nie reaguje centralny.

    Natomiast nie moge dojsc do problemu w drzwiach tylnich na szynie elektrycznej (zlaczce) laczacej drzwi zeby przechodzil sygnal na wszystkich pinach mam okolo 8v, troche zglupialem bo powinno byc chyba gdzies brak i gdzies okolo 12v.

    Mam pytanie nie moge zlokalizowac bezpiecznikow w kabienie szukalem wszedzie ale nie moge znalezc, czy jest to mozliwe zeby byly tylko bezpieczniki pod maska?



    Czy jest mozliwe zeby byl osobny bezpiecznik od tylnich drzwi?

    Nie dziala tez swiatlo gdy otwiera sie drzwi ani z przodu ani z tylu,. Z przodu moge recznie wlaczyc swiatlo czyli zarowka odpada a z tylu nie dochodzi zadne napiecie na zarowke.

    Siedze przegladam polskie i angielskie fora i nic nie moge znalezc.

    Bardzo bym prosil o pomoc lub jakis schemat i gdzie dokladnie znajduja sie bezpieczniki w kabinie jezeli takie sa.

    Dodam ze auto jest z Irlandii czyli kierownica jest po prawej stronie.
  • Helpful post
    #2
    tomus2k
    Level 26  
    dragoo_ wrote:
    Witam.

    Natomiast nie moge dojsc do problemu w drzwiach tylnich na szynie elektrycznej (zlaczce) laczacej drzwi zeby przechodzil sygnal na wszystkich pinach mam okolo 8v, troche zglupialem bo powinno byc chyba gdzies brak i gdzies okolo 12v.



    Silniki centralnego są sterowane z centralki i są sterowane przez zmianę polaryzacji, jednak napięcie pojawia się tylko na 3 sec po naciśnięciu na pilota.
    Druga sprawa to do sprawdzenia proponuje używać próbówki samochodowej - można ją kupić na stacji benzynowej za 10zł lub w sklepie z częściami samochodowymi.
    Ostatecznie można taką próbówkę polutować z małej 3 watowej żarówki do oświetlenia deski.
  • Helpful post
    #3
    Gerri
    Mercedes specialist
    dragoo_ wrote:
    po przekreceniu kluczyka w drziach nie reaguje centralny.

    I nie bedzie reagowac. Kluczyk w modelu 639 sluzy tylko do otwierania awaryjnego.
    dragoo_ wrote:
    Mam pytanie nie moge zlokalizowac bezpiecznikow w kabienie szukalem wszedzie ale nie moge znalezc

    Pod siedzeniem pasazera - tam gdzie akumulator
    dragoo_ wrote:
    Czy jest mozliwe zeby byl osobny bezpiecznik od tylnich drzwi?

    Nie jest mozliwe. Pomijam, ze zadne auto nie ma TYLNICH drzwi.
    dragoo_ wrote:
    Problem polega na tym ze z pilota otwieral tylko drzwi kierowcy i pasazera, tylnie drzwi boczne i tylnie nie reaguja na otwieranie i zamykanie.

    Do otwierania tylu jest osobny przycisk na pilocie. Trzeba go dluzej przytrzymac niz ten, co otwiera drzwi przednie. Kontrolka na pilocie sie zaswieca po wcisnieciu przycisku?
    tomus2k wrote:
    napięcie pojawia się tylko na 3 sec po naciśnięciu na pilota

    Tak dlugi impuls jest przy zamkach pneumatycznych. Tu jest zamek elektryczny i impuls ma dlugosc ponizej jednej sekundy.
  • #4
    dragoo_
    Level 2  
    Witam
    Dziekuje za podpowiedzi.
    Bezpoeczniki kolo akumulatora sa 3 czyli wszystkie bezpieczniki od auta znajduja sie pod maska?
    Gdzie znajduje sie sterownik od centralnego?
    Zamki sprawdzalem podpinajac pod piny 12v i wszystko dziala. Sprawdzajac na tych pinach probnikiem i miernikiem zadnego napiecia nie ma, jakjakby to byly kable to nie sadze ze we wszystkich drzwiach nie dochodzilo by napiecie( no chyba ze sie gdzies sie lacza pod deska i wchodza do aterownika)
    Pozdrawiam
  • #5
    dragoo_
    Level 2  
    Witam
    Problem rozwiazany :D :D :D poszedlem za wiazka kabli i doszedlem az do silnika.
    poprzedni wlasciciel powypinal wtyczki tylko nie wiem jaki byl tego powod.
    Wszystko dziala.
    Modul sterujacy znajduje sie pod bezpiecznikami trzeba wyjac pierw immo a potem odkrecic sruby mocujace bezpieczniki a potem wyciagnac do gory i obrocic tam znajduja sie wszystkie wtyczki.
    pozniej podrzuce zdjecia bo mam na telefonie to dokladnie pokaze.

    Jeszcze tylko jedno pytanie:
    Czy przy zamykaniu i otwieraniu drzwi powinny sie swiecic kierunkowskazy ze auto sie zamyka lub otwiera?

    Dziekuje za wszelkie podpowiedzi



    Gerri napisał:
    Quote:
    Do otwierania tylu jest osobny przycisk na pilocie. Trzeba go dluzej przytrzymac niz ten, co otwiera drzwi przednie. Kontrolka na pilocie sie zaswieca po wcisnieciu przycisku?


    Otwiera wszystkie zamki gdy nacisne otwieranie lub gdy nacisne otwieranie bagaznika otwiera tylko caly tył, tak swieci sie na pilocie .

    Tak dodalem co jest u mnie.