Witam,
Mam problem z komputerem,
problem był poruszony w pewnym temacie (nie wiem czy moge zalinkować źródło z innego forum w którym dokładnie został opisany i rozwiązany problem)
Mnie osobiście to rozwiązanie nie pomogło - dysk ssd przełączył się w tryb PIO.
Opis problemu:
pojawiały się chwilowe zacinki, podczas grania zwalniała, klatkowała. Gdy w czasie używania innych aplikacji rozmawiam przez Skype bądź słucham muzyki, dźwięk przez chwilę słychać jakby wydawał go robot (czyli bardzo powoli, zniekształcony, metaliczny). Pojawiają się momenty kiedy normalnie jeżdżąc myszką po pulpicie myszka zacina się na ułamki sekundy. Krótko mówiąc - komputer jakby nie wyrabiał momentami nawet przy niedużym użyciu.
SYSTEM OPERACYJNY WINDOWS 10.
Sprzęt screeny z CPU-Z:
załącznik 1.
podaje gotowe przykłady tego o co proszono na poprzednim forum, dlatego zamieszczam gotowe:
HDTUNE, zakładka Health obu dysków:
załącznik 2
Benchmarki obu dysków:
załącznik 3 - 1 gb, dysk na przechowywanie plikow
załącznik 4 - dysk ssd z systemem operacyjnym
załącznik 5 - drugi raz benchmark tego samego ssd - dlatego, że wyszedł zupełnie różny.
Z góry chciałbym zaznaczyć, że przy widocznym spadku transferu na wykresie występuje zgrzyt/ścina/metaliczne zacięcie odtwarzanych dźwięków.
zamieszczam Error Scan z HdTune
załącznik 6
W opcjach zasilania również zmieniłem ustawienie dotyczące zasilania dysku. WYłączyłem uśpienie dysku i dalej nie pomogło
Procesy z menadzera zadań:
załącznik 7
dodatkowo gdyby ktoś potrzebował wrzucam logi z hijackthis:
załącznik 9
próbowałem walczyć z problemem.
Po puszczeniu chkdsk dla dysku ssd problem zniknął na kilka godzin.
Teraz problem powrócił z mniejszą intensywnością.
Puściłem kolejny raz ckdsk tym razem dla obu posiadanych dysków
problem dalej utrzymuje się z mniejszą intensywnością.
Im wieksze użycie komputera tym cześciej pojawia się problem
sprawdziłem dodatkowo temperatury:
załącznik 8
zauważam zależność.
Podczas tych przerw/ścin biała kreska na wykresie skacze. nie wiem co to są te auxtiny, które mają bardzo wysokie temp. wyczytałem w necie, że są to nie aktywne połączenia i mam sie tym nie przejmować.
Z kolegą w międzyczasie porównywaliśmy benchmarki (przez internet) swoje dyski - ma takiego samego kingstona. zasugerował odłączenie dysku HDD.
Problem znikł na kilka godzin.
Po odpaleniu gry, problem powrócił.
Komputera używam głównie do grania.
Tytuły, w które gram nie są wymagające dla urządzenia - Counter Strike:Global offensive oraz league of legends.
Proszę o pomoc.. Tracę nadzieję. nie wiem gdzie szukać.
Mam problem z komputerem,
problem był poruszony w pewnym temacie (nie wiem czy moge zalinkować źródło z innego forum w którym dokładnie został opisany i rozwiązany problem)
Mnie osobiście to rozwiązanie nie pomogło - dysk ssd przełączył się w tryb PIO.
Opis problemu:
pojawiały się chwilowe zacinki, podczas grania zwalniała, klatkowała. Gdy w czasie używania innych aplikacji rozmawiam przez Skype bądź słucham muzyki, dźwięk przez chwilę słychać jakby wydawał go robot (czyli bardzo powoli, zniekształcony, metaliczny). Pojawiają się momenty kiedy normalnie jeżdżąc myszką po pulpicie myszka zacina się na ułamki sekundy. Krótko mówiąc - komputer jakby nie wyrabiał momentami nawet przy niedużym użyciu.
SYSTEM OPERACYJNY WINDOWS 10.
Sprzęt screeny z CPU-Z:
załącznik 1.
podaje gotowe przykłady tego o co proszono na poprzednim forum, dlatego zamieszczam gotowe:
HDTUNE, zakładka Health obu dysków:
załącznik 2
Benchmarki obu dysków:
załącznik 3 - 1 gb, dysk na przechowywanie plikow
załącznik 4 - dysk ssd z systemem operacyjnym
załącznik 5 - drugi raz benchmark tego samego ssd - dlatego, że wyszedł zupełnie różny.
Z góry chciałbym zaznaczyć, że przy widocznym spadku transferu na wykresie występuje zgrzyt/ścina/metaliczne zacięcie odtwarzanych dźwięków.
zamieszczam Error Scan z HdTune
załącznik 6
W opcjach zasilania również zmieniłem ustawienie dotyczące zasilania dysku. WYłączyłem uśpienie dysku i dalej nie pomogło
Procesy z menadzera zadań:
załącznik 7
dodatkowo gdyby ktoś potrzebował wrzucam logi z hijackthis:
załącznik 9
próbowałem walczyć z problemem.
Po puszczeniu chkdsk dla dysku ssd problem zniknął na kilka godzin.
Teraz problem powrócił z mniejszą intensywnością.
Puściłem kolejny raz ckdsk tym razem dla obu posiadanych dysków
problem dalej utrzymuje się z mniejszą intensywnością.
Im wieksze użycie komputera tym cześciej pojawia się problem
sprawdziłem dodatkowo temperatury:
załącznik 8
zauważam zależność.
Podczas tych przerw/ścin biała kreska na wykresie skacze. nie wiem co to są te auxtiny, które mają bardzo wysokie temp. wyczytałem w necie, że są to nie aktywne połączenia i mam sie tym nie przejmować.
Z kolegą w międzyczasie porównywaliśmy benchmarki (przez internet) swoje dyski - ma takiego samego kingstona. zasugerował odłączenie dysku HDD.
Problem znikł na kilka godzin.
Po odpaleniu gry, problem powrócił.
Komputera używam głównie do grania.
Tytuły, w które gram nie są wymagające dla urządzenia - Counter Strike:Global offensive oraz league of legends.
Proszę o pomoc.. Tracę nadzieję. nie wiem gdzie szukać.