Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hd 6000 - Brak kanałow pomimo sygnału 95/75%. Cyfrowy polsat

05 Dec 2015 13:35 7419 10
  • Level 10  
    Witam
    Mam problem z odbiorem kanałów CP. W menu ustawienia sygnałów mam na poziomie 95/75%. Mimo to działają tylko 2 kanały (polsat sport news i tvp polonia), na reszcie kanałów wyskakuje komunikat brak sygnału lub zła konfiguracja dekodera. Wcześniej wszystko działało bez zarzutów pomimo iż jakość sygnału była na poziomie 60-65%. Dodam, że kabel wymieniony na nowy, dekoder również.
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 32  
    Ustawienia fabryczne. Jak to nie pomoże to wymiana konwertera.
  • Level 10  
    jedno i drugie nic nie dało. Na drugim dekoderze jakość była nawet troszkę gorsza, ale te dwa kanały nadal działały.
  • Level 43  
    Czy coś robiłeś z instalacją zanim się to stało?
    Zagraniczne też nie działają?
  • Level 10  
    Nie, pewnego dnia przeszło wszystko działać, nie wiem może wiatr coś przedstawił. W tym dotychczasowym miejscu nie udawało mi się ustawić, podejrzewałem uszkodzony kabel, dekoder oraz konwerter. Wszystko wymieniłem I dalej próbowałem ustawić, jednak bezskutecznie. Dzisiaj zmieniłem miejsce i udało mi się złapać taki maksymalny sygnał jak na zdjęciu. Kanały, które działają to: Polsat Sport news, TVP Polonia, disco polo, i CI Polsat. Więcej działających nie znalazłem.
  • Level 38  
    Te parametry (ze zdjęcia) masz na częstotliwości bazowej w menu "Ustawienie anteny". Nie zawsze gwarantują one poprawny odbiór z całego satelity, szczególnie kanałów HD.
    Aby sprawdzić sygnał na konkretnym kanale, przełącz na taki "niedziałający", wejdź w menu -> ustawienia -> instalacja -> ręczne wyszukiwanie kanałów. Pokażą Ci się parametry sygnału na konkretnej częstotliwości/kanale.
    TV-SAT Magazyn wrote:
    Do pierwszego pomiaru sygnał wskaźnika reaguje z pewnym opóźnieniem, wiec trzeba uzbroić się w cierpliwość. Ale kiedy sygnał już się pojawi, reakcja widoczna jest w czasie rzeczywistym. Wówczas można pokusić się nawet o korektę ustawienia anteny przy jego pomocy

    Ustawienie anteny próbuj skorygować obserwując wskazania sygnału na częstotliwościach na których nadawane są np. TVN HD, TVP1HD, Polsat HD.
    Do właściwego ustawienia anteny należy także dobranie odpowiedniego kąta skręcenia konwertera w uchwycie.
  • Level 10  
    Czyli rozumiem, że odbieram sygnał tylko z jednego transpondera, skoro parę kanałów działa?
    Aby złapać pozostałe dużo trzeba kręcić anteną czy wystarczy mała zmiana kąta?
  • Helpful post
    Level 38  
    pawel1514 wrote:
    Czyli rozumiem, że odbieram sygnał tylko z jednego transpondera

    To znaczy że parametry w menu "Ustawienie anteny satelitarnej" dotyczą częstotliwości transpondera tzw. bazowego, czyli tej na której przesyłane są m.in aktywacja i uprawnienia na kartę.
    Co nie znaczy że odbierasz sygnał tylko z tego jednego transpondera. Po prostu na innych parametry mogą być trochę gorsze - i stąd brak odbioru. Dlatego przy precyzyjnym ustawianiu anteny istotne jest równoczesne sprawdzenie parametrów sygnału na kilku częstotliwościach.
    Zakładam że konwerter jest sprawny bo go wymieniłeś. Często brak odbioru części programów spowodowany jest odkształceniem czaszy lub wysięgnika konwertera.
    pawel1514 wrote:
    Aby złapać pozostałe dużo trzeba kręcić anteną czy wystarczy mała zmiana kąta?

    Najczęściej pomaga minimalna korekta azymutu lub elewacji. Czasami wystarczy tylko lekko dokręcić lub popuścić jedną z nakrętek. No i bardzo istotny jest kąt skrętu konwertera.
    Wszystkie te czynności należy robić powoli, bo dekoder reaguje na nie z pewnym opóźnieniem.
  • User removed account  
  • Level 10  
    Prawdopodobnie to będzie sytuacja opisana przez _kli_ . Sygnał na poszczególnych kanałach jest 0 , tylko na tych działających jest powyżej połowy. Jutro spróbuje ustawić antenę pod konkretny kanał i zobaczę co pokarze.
  • Level 43  
    pawel1514 wrote:
    Prawdopodobnie to będzie sytuacja opisana przez _kli_ . Sygnał na poszczególnych kanałach jest 0 , tylko na tych działających jest powyżej połowy. Jutro spróbuje ustawić antenę pod konkretny kanał i zobaczę co pokarze.

    Na paskach masz tyle ile pokazuje dekoder z małą czaszą Φ65 . Siła nie jest do końca, ale wystarczająca ale jakość jak najbardziej wystarczająca.
    A w tych paskach jest jeszcze kolor żółty, przy którym jeszcze dekoder odbiera.