Dzień dobry
Chciałem zaprezentować płytkę testową dla procesorów ATMega32 i innych z takimi samymi wyprowadzeniami. Do wykonania jej skłoniła mnie chęć dalszej nauki programowania mikrokontrolerów. Nie było to możliwe na poprzedniej płytce wykonanej w 2 klasie technikum.
Od rozpoczęcia projektowania do gotowej konstrukcji minęły jakieś dwa miesiące. Oprócz konieczności zmniejszenia wymiarów nie napotkałem żadnych większych problemów.

Ale przejdźmy do rzeczy. Sama płytka zawiera:
-Mikrokontroler ATmega32
-podstawka pod kwarce
-Złącze ISP Kanda
-8 przycisków
-8 diod LED
-Złącze pod wyświetlacz HD44780
-Złącze pod wyświetlacz od Nokii 3310
-Kwarc zegarkowy 32768Hz
-MAX232 do transmisji szeregowej uC<->komputer
-L293D - podwójny mostek H do sterowania silnikami DC i krokowymi
-ULN2803 - 8x darlington do sterowania przekaźnikami, silnikami lub czymkolwiek innym
-PCF8583 - zegar czasu rzeczywistego z baterią podtrzymującą CR2032
-24C64 - zewnętrzny EEPROM
-MCP4716 - przetwornik cyfrowo/analogowy 10 bit
-DS18B20 - termometr cyfrowy
-MCP9700 - termometr analogowy
-Odbiornik podczerwieni
-Gniazdo karty SD/MMC
-Gniazdo klawiatury PS/2
Wszystkie piny oprócz tych podłączonych na stałe do zasilania lub masy zostały wyprowadzone na listwy goldpin. Układy łączy się za pomocą przewodów połączeniowych lub zworek. Płytka drukowana jest dwuwarstwowa, wykonana poprzez sklejanie dwóch jednowarstwowych płytek naprasowanych i wytrawionych osobno. Do projektowania użyłem programu DIPTrace - jak dla mnie jest znacznie bardziej intuicyjny niż Eagle.
Na moje potrzeby płytka sprawdza się znakomicie, wykonałem na niej już kilka ćwiczeń (np. timery, PWM, HD44780). Nie znaczy to oczywiście, że jest pozbawiona wad. Brakuje mi trochę wyświetlaczy 7 segmentowych (do których mam zamiar wykonać dodatkowy moduł) oraz opisów przy pinach. Same opisy nie powstały ponieważ nie mam pojęcia jak je nanieść na płytkę. Myślałem o drukowanych naklejkach, ale nie potrafię obsługiwać programów graficznych i nie wiem jak takie napisy równo rozmieścić. Ostatnim mankamentem są niedoprasowane ścieżki. Musiałem je poprawiać markerem, co widać na drugim zdjęciu. Lutowanie może nie jest zbyt estetyczne, ale akurat nie miałem dostępu do fluxa i musiałem używać kalafonii.
Cool? Ranking DIY