Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Clio I 1,2 - Nie odpala pstrykanie przy odpalaniu

Tomek Sunshine 05 Dec 2015 17:02 4452 9
    Tomek Sunshine
    Level 9  
    Witam. Jakiś czas temu w Clio I z 95-94 w 1.2 benzyna, wujowi padł alternator. Po odpaleniu go przy pomocy kabli i mojego auta podczas pracy stwierdziłem ładowanie rzędu 19V i więcej. Wuja przyznał że od miesiąca jakoś strasznie mocno mu reflektory świeca - rzecz normalna przy takim napięciu. Gdy próbowaliśmy go odpalić na jego aku było słychać tylko stukanie jakby z przekaźników. Włożyliśmy do niego nowy akumulator oraz alternator i przez około miesiąc auto chodziło jak złoto aż do dziś. Tym razem odpala od czasu do czasu a jak odpali to trochę wariuje z obrotami zalewa się, gaśnie - słowem cuda. Jutro jadę do wujaszka sprawdzić o co chodzi.
    Od czego polecacie zacząć poszukiwania? Przy założeniu że zmierzony prąd ładowania będzie w normie bo w końcu nowy alternator nie ma prawa działać źle. Podejrzewam że jak wuja jeździł przez ten miesiąc na >19V mogło coś się uszkodzić np sterowanie paliwem do wtrysków. Proszę o wskazówki
    stachu_22
    Level 17  
    Pierw odczytałbym błędy (jeśli w tym wynalazku się da). Skoro auto chodziło przez miesiąc bez problemu to jest szansa, że z ECU wszystko ok. No ale dowiesz się conieco jak sprawdzisz to ładowanie
    artin.bruyen
    Level 16  
    na moje to uszkodzenie nie ma nic wspolnego ze zbyt wysokim ladowanie
    do sprawdzenia uklad zapłonowy, zasilanie paliwem i cisnienie sprezania, szczelnosc kolektora dolotowego
    Tomek Sunshine
    Level 9  
    Witam. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Dzisiaj sprawdziłem prąd ładowania i przekaźniki - są ok. Wuja był wcześniej u mechanika i podłączył go pod komputer (w aucie jest sterownik SIMENS) który nie wykazał błędów a mechanik powiedział że jest wszystko ok. Auto gaśnie na jałowych obrotach i stuka, buczy z okolic silnika (pomijając stukanie z przekaźników które jest normalne gdy coś nie zwiera poprawnie). Odnalazłem element który na 90% powoduje usterkę - jest to jakiś stycznik współdziałający z dźwignia gazu. Gdy odpuści się gaz cięgiełko gazu opiera się i wciska go. Nie mam pojęcia co to jest, jestem średnio rozgarnięty mechanicznie - miałem też Clio I dawniej ale 1.9 Diesel a to zupełnie inne jednostki napędowe i ssanie miałem gdzie indziej. Podejrzewam że to ssanie lub jakiś element który załącza mieszankę jałową dla silnika. Załączę zdjęcia i film na końcu postu.
    Uderzyłem kilka razy ten element poprzez podciągnięcie linki gazu i energiczne jej puszczenie, działania te spowodowały że na chwilę "załapało" i udało mi się dojechać bezproblemowo autem do mnie na garaż. Zamierzam rozebrać to i wyczyścić. Auto gaśnie, dławi się gdy poruszam tym elementem i wydobywa się z niego bzyczenie.
    Wie ktoś może co to jest i do czego służy? Miałem kiedyś serwisówkę od CLIO I ale mi niestety przepadła :(
    Niestety nie mogę wrzucić filmiku na Elektrodę - timeout. Mam nadzieję że nie dostanę warna za link do YT. Proszę o zwiększenie głośności przy ewentualnym oglądaniu gdyż mój telefon słabo dźwięk nagrywa:
    Link

Renault Clio I 1,2 - Nie odpala pstrykanie przy odpalaniu Renault Clio I 1,2 - Nie odpala pstrykanie przy odpalaniu
  • Helpful post
    milejow
    Level 43  
    To nastawnik biegu jałowego. Sprawdź dokładnie przepustnicę, linkę gazu, pedał itp, wszystko ma się poruszać bez zacięć, gładko i lekko. Kiedy nie naciskasz na pedał gazu dźwignia przepustnicy powinna naciskać pewnie na element nastawnika, wtedy sterownik silnika wie, że silnik ma pracować na biegu jałowym i reguluje wolne obroty.
    Nastawnik też ma być porządnie przykręcony do korpusu przepustnicy, nie ma prawa być tam żadnych niepotrzebnych luzów.
    Tomek Sunshine
    Level 9  
    Wszystko chodzi gładko,sprężyna na przepustnicy pewnie i mocno odbija wciskając ten nastawnik biegu jałowego, zaś sam nastawnik nie odbija za dobrze zacina się i słychać dźwięk zwarcia elektrycznego. Nastawnik jest dobrze przykręcony do obudowy gaźnika Ciekawe czy on jest rozbieralny ? Zaraz się za to biorę - musiałem wymontować cały gaźnik gdyż ni jak nie doszedłbym do śrub nastawnika moim sprzętem (francuskie zakamarki).
    Ewentualnie będę poszukiwał takiego na necie/szrocie.
    Nastawnik ma taki symbol jak na zdjęciach:

Renault Clio I 1,2 - Nie odpala pstrykanie przy odpalaniu Renault Clio I 1,2 - Nie odpala pstrykanie przy odpalaniu

EDIT: Przy okazji zauważyłem że górna uszczelka gaźnika jest pęknięta na całej długości i w 1 miejscu w poprzek. Co to może być za żółta kropla na zdjęciu ? To jakiś element który odpadł czy zwykłe zanieczyszczenie ?
  • Helpful post
    ociz
    Moderator of Cars
    Rozbieralny jak go podgrzejesz, bo inaczej to połamiesz zatrzaski. Takiemu zachowaniu może być też winny TPS.
    Tomek Sunshine
    Level 9  
    TPS? Masz na myśli czujnik położenia przepustnicy? a dokładniej to:
    Jak wspominałem średnio ogarnięty jestem mechanicznie ale staram się zawsze czegoś nauczyć nowego.
    Też racja, ale raczej bym stawiał na nastawnik - krokowiec gdyż jeżeli tylko nie puszcza się gazu do końca a co za tym idzie nie dotyka się stycznika na krokowcu to można autem na ogórki do Niemiec dojechać.
    Cały gaźnik wraz z uszczelką, czujnikiem TPS i krokowcem jest akurat na Aledrogo za 80zł trochę to podważa sens mojego dłubania w tym, ale zobaczymy co wyjdzie.

Moderated By ociz:

To dobrze że chcesz się uczyć, więc zanim znów zaczniesz pisać bzdury o jakichś "krokowcach" zapoznaj się z tym tematem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2691161.html

Tomek Sunshine
    Level 9  
    Quote:
    To dobrze że chcesz się uczyć, więc zanim znów zaczniesz pisać bzdury o jakichś "krokowcach" zapoznaj się z tym tematem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2691161.html

W sklepach internetowych ten element (Bosh 0132008600) jest nazywany silnikiem krokowym:
    Link
    rzadziej zaś nastawnikiem. To mnie wprowadziło w stan plecenia bzdur.
    W takim razie w moim przypadku nie jest to silnik krokowy tylko serwomechanizm.
    Tomek Sunshine
    Level 9  
    Witam.
    Reanimuję temat gdyż problem nadal występuje i walka z autkiem trwa.
    Podmieniłem gaźnik wraz z całym osprzętem (TPS i nastawnik biegu jałowego) na inny wyrwany ze szrotu za grosze w przyzwoitym stanie. Autko chodziło bez zarzutu przez kilkadziesiąt km a my już niemal świętowaliśmy sukces. Niestety problem wrócił niespodziewanie. Moje podejrzenie padło na wiązki elektryczne w szczególności te od nastawnika - są całe. Następnie pompa paliwa - też sprawna. Sonda lambda też jest ok. (wydaje mi się można było ją wykluczyć gdyż problem występuję nawet na kompletnie zimnym silniku zanim spaliny osiągną odpowiednią temperaturę).

Po tym stwierdziłem że sprawa mnie przerasta, zaprowadziliśmy auto do mechanika gdzie jest już od 3 tyg. Mechanik na dzień dobry wymienił termostat chłodnicy (jaki to ma związek z problemem nie wiem), sprawdził pompę paliwa. Następnie po podłączeniu pod "komputer" stwierdzili że wszystko jest ok... i w sumie nie wiedzą co mu jest ale chcą komputer - sterownik silnika wymienić dlatego muszę taki poszukać na allegro.
    Tabliczka identyfikacyjna wygląda mniej więcej tak:
    Którym symbolem się kierować przy poszukiwaniach ? Wydaje mi się że tym "S101729102G"
    "HOM(...)" to numer fabryczny więc każdy będzie inny.