Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mysz i klawiatura wyłączają się

Kreshu 05 Gru 2015 18:48 1641 39
  • #1 05 Gru 2015 18:48
    Kreshu
    Poziom 4  

    Witam, mam problem z wyłączającą się klawiaturą i myszką. Od jakiegoś czasu mam taki problem że po jakimś czasie użytkowania komputera mysz i klawiatura (częściej mysz), po prostu się wyłącza. Od początku zrobiłem format 3 razy (mysz odłączyło nawet 10 minut po formacie), zmieniłem płytę główną (z ASRocka P67 Pro3 B3 na Asus Maximus IV Extreme-Z), zasilacz (z Chiefteca GPA-500s8 na Thermaltake 530w Smart SE) i kartę graficzną (z Radeona r7 260x na GTX660), problem jak był, tak jest dalej :/.

    Spróbuje lepiej opisać problem, otóż kiedyś mysz i klawiaturę freezowało mi na sekundę. Kilka takich zacięć (najczęściej 3) i odłączało je (światełka i laser przestawały świecić, chociaż inne urządzenia na usb, np słuchawki działały normalnie).

    Po ostatnim formacie, wrzuceniu myszki i klawiatury na hub i włączeniu turbo w procesorze (i7 2600k), problem się zmienił, otóż klawiatury prawie wcale mi nie wywala, tylko mysz.
    Myszka zacina się w inny sposób, na początku jakby ją laguje, jak podniosę ją i popatrzę na laser to świeci się, tak na ułamek sekundy mignie kilka razy i dalej świeci normalnie, po kilku sekundach sytuacja się powtarza, aż się uspokoi. Później myszka wpada w jakby pętle laser włącza się i wyłącza (tak co sekundę), rzadziej wyłącza się tak jak wcześniej, zauważyłem też że słuchawki na jacku dziwnie zmieniają głos, muszę poruszać jackiem w wejściu i się naprawia (zauważyłem też że podczas formatowania pendriva słyszałem w słuchawkach takie "cyfrowe" trzaski).

    Na naprawę tego znalazłem tylko dwa sposoby. Albo zrestartować komputer, albo przepiąć do kolejnego wejścia usb, ale nie mogłem się cofać do tych w których wywaliło (tak jakby "infekowało" je).

    Zmieniałem już myszkę i klawiaturę ale to nic nie dało. Używałem jakiejś no-name myszki usb i jakiejś klawiatury od Razera (chyba Lycosa). Klawiaturę używałem przed formatem od którego zmienił się problem i gdy odłączało klawiaturę i myszkę, podświetlenie klawiatury migało. Myszki używałem nie dawno i zachowuje się jak przed formatem, co wydaje się dziwne, bo moja standardowa myszka miga, tak jak wspominałem wcześniej :/

    Myszki nie mogę podłączyć przez adapter usb na ps/2, na obecnej płycie jak i na wcześniejszej.
    Wydaje mi się że to problem sprzętowy. Jedyne czego nie wymieniłem to procesor, ram i dyski.

    Z procesorem był problem bo żeby działał normlanie (3.8Ghz) to musiałem wyłączyć w biosie C1E i aktywować turbo

    Dwie kości ramu które są w dualu działają na innych komputerach normalnie, a ta jedna od kingstona jest taka węższa jakby i nie na każdym komputerze działa.

    Chyba tylko z dyskami nie było problemu :(

    Mój komputer:
    Cpu: i7 2600k z boxowym chłodzeniem
    Płyta: Asus Maximus IV Extreme-Z (wcześniej ASRock P67 Pro3 B3)
    Gpu: Gtx 660 Msi (wcześniej Radeon R7 260x oc)
    Hdd: Seagate ST1000DM003 i Seagate ST500DM002
    Zasilacz: Thermaltake Smart Se 530w (wcześniej Chieftec gpa-500s8)
    Obudowa: SilentiumPC Gladius 800
    Ram: 2x2gb Samsung (dual channel) i 1x2gb Kingston

    0 29
  • #2 05 Gru 2015 20:40
    310artur
    Poziom 43  

    A zasilacz wymieniałeś? Bo wymieniłeś wszystko ponoć. Dziwny to problem. Rozumiem że mysz i klawiatura na kablu? Bo jak na radiu to może zakłócenia w tej przestrzeni. Pogmeraj też w biosie - może tam masz jakieś ustawienia dotyczące USB.
    Inna inszość - gdzie to podpinasz? Nie czasem z przodu obudowy na tzw fronpanelu? Bo trzaski na słuchawkach przy pracy USB to problem albo ekranowania albo masy (uziemienia). Problem może dotyczyć samego frontpanelu albo jego podpięcia do płyty głównej.

    0
  • #3 05 Gru 2015 20:43
    Kreshu
    Poziom 4  

    Tak, zasilacz wymieniałem na Thermaltake Smart Se 530w. Mysz i klawiatura na kablu, dokładniej na hubie. Podpinałem już we wszystkie wejścia, płyta główna ma tylko usb3, ale ma wejścia na płycie na usb2, do których też podłączałem. Próbowałem też podpiąć do ps/2 przez przejściówkę ale laser myszki się świeci ale nie reaguje.

    0
  • #4 05 Gru 2015 21:32
    310artur
    Poziom 43  

    Nie każda myszka daje się tak podpiąć przez przejściówkę.
    Widzę sprawdziłeś wszystko co się dało od strony hardwaru. Pozostaje kwestia jakichś ustawień w systemie. Oszczędzanie energii, usypianie urządzeń na USB albo coś w tym stylu. Domyślam się że dedykowanych sterowników do kablowych nie dają może coś w tej materii jest nie tak.
    Szczerze to innych pomysłów brak. Pewne jest to że sprawdziłeś to na praktycznie dwóch komputerach więc jedyne co łączy problem to Ty i ewentualnie system, miejsce gdzie to wszystko działa. Nie wiem co jeszcze może być źle. Mysz nie głupieje od podkładki czy po czym tam jeździ? Choć to raczej dawałoby inny objaw :/.

    0
  • #5 05 Gru 2015 21:54
    Kreshu
    Poziom 4  

    To oszczędzanie energii itp już sprawdzałem, robiłem formaty, no i wymieniłem nawet płytę główną i problem pojawił się znikąd (nie zmieniałem wtedy nic w biosie). Dziwne jest to że nie wywala wszystkich urządzeń na usb, tylko myszkę i czasami klawiaturę. Może to jakoś "zapisało się" w procesorze? Niestety nie mam możliwości sprawdzenia innego procesora :/. Wątpie by miganie lasera myszki było powodowane przez podkładkę.

    0
  • #7 05 Gru 2015 22:25
    Kreshu
    Poziom 4  

    Jak pisałem wcześniej, z procesorem były problemy. Cały czas było taktowanie 1,8GHz, na obydwóch płytach, żeby to naprawić to muszę używać turbo, więc może coś z nim jest nie tak.

    0
  • #8 06 Gru 2015 13:26
    krzysiozak
    Poziom 34  

    Kreshu napisał:
    2x2gb Samsung (dual channel) i 1x2gb Kingston


    Czepił bym się pamięci RAM, z tego co wiem mogą być maksymalnie dwie. A nie jak u ciebie trzy. Spróbuj na samych Samsungach, lub na samej Kingston.
    Powodzenia.

    0
  • #9 06 Gru 2015 20:06
    Kreshu
    Poziom 4  

    Sprawdziłem przed chwilą różne kombinacje. 2 samsungi w czerwonych i czarnych slotach, sam kingston, 2 good ramy od brata i 2 samsungi i 2 good ramy. We wszystkich ułożeniach problem taki sam :/

    0
  • #10 06 Gru 2015 21:11
    310artur
    Poziom 43  

    Kreshu napisał:
    (zauważyłem też że podczas formatowania pendriva słyszałem w słuchawkach takie "cyfrowe" trzaski).


    Jeszcze to mnie zastanawia. Trzaski w takim układzie na frontpanelu można jeszcze łatwo wyjaśnić kiepską obudową (okablowaniem frontpanelu). Jeśli jednak takie trzaski słychać też gdy słuchawki lub pendrive jest wpięty z tyłu ewentualnie z przodu są tylko słuchawki to problem musiałby być gdzie indziej. Co najmniej dziwne jest to, że problem powtarza się mimo wymiany wszystkiego. Musi być jakaś pominięta zmienna która łączy wszystkie przypadki. Ostatnie co mi przyszło mi do głowy - komputer stoi w tym samym miejscu podpięty do tego samego gniazdka? Gniazdko ma bolec? Powinno mieć i to podpięty a nie tylko atrapę. Na próbę może tak jakiś długi przedłużacz i pociągnąć prąd z innego gniazdka. Nie wiem jak masz instalacje (dom, blok, kamienica, stara, nowa). W każdym razie podepnij tam gdzie na pewno jest bolec uziemiony.
    Może to abstrakcyjna teoria ale jakoś trudno mi sobie wyobrazić co jeszcze jest wspólne a też w winę CPU ciężko mi uwierzyć, nie mam pewności ale portami USB to kieruje chipset chyba a nie CPU. No bo chyba nie masz tam żadnych maszyn, linii wysokiego napięcia, transformatorów ani innych tego typu ustrojstw zdolnych zakłócać te klawiaturę i mysz.

    0
  • #11 06 Gru 2015 21:14
    Kreshu
    Poziom 4  

    Jeśli chodzi o obudowę to problem tych trzasków był chyba tylko na front panelu. Myślałem że może to problem wentylatorów z obudowy czy coś, więc wyciągnąłem wszystko i postawiłem osobno, problem wciąż był. Wymieniłem kabel od zasilacza i przedłużacz, o zmianie gniazdka w sumie nie pomyślałem, jutro spróbuje sprawdzić :)

    0
  • #12 09 Gru 2015 20:08
    Kreshu
    Poziom 4  

    Nie odpisywałem bo jestem trochę zapracowany, ale sprawdziłem na innym gniazdku i problem wciąż jest. Przypomniało mi się coś teraz i chyba o tym nie wspominałem, otóż gdy wyłączy myszkę i przełączę do następnego portu, to tak po ok. 4 razie mysz i klawiatura się nie instalują, tylko wyskakuje "niepowodzenie instalacji sterownika" czy coś podobnego

    0
  • #13 09 Gru 2015 23:19
    310artur
    Poziom 43  

    Usunąć wszystkie sterowniki myszki i klawiatury. Po tylu fiksacjach może ich być mnóstwo.
    Manager urządzeń, tam zakładka widok i "pokaż ukryte .. " Na liście rozwinąć urządzenia wskazujące oraz klawiatury i wyczyścić. Wszystkie ukryte urządzenia z tych dwóch pozycji. (będzie po jednaj na port usb co najmniej ;) )

    Spróbować innej myszki i klawiatury. (może bezprzewodowej?) No i skoro obie na kablu to dlaczego koniecznie USB?
    Skoro wszystko zostało sprawdzone to znaczy że problemem jest myszka lub/i klawiatura. Ewentualnie użytkownik ma tak złą energię że zakłóca sygnał w kablu USB ;) Jak nie może jej w końcu wykryć to tak jakby coś było na rzeczy. Może kabel już nieteges i przerywa, albo elektronika w myszce. To najdziwniejszy problem o jakim słyszałem.

    0
  • #14 09 Gru 2015 23:32
    Kreshu
    Poziom 4  

    Usuwałem już kilka razy te stare sterowniki. Sprawdzałem już inne myszki i klawiatury. Znalazłem też starą bezprzewodową i też były z nią problemy.

    Nie pamiętam czy o tym pisałem, ale gdy podłączyłem inną myszkę i klawiaturę to było dobrze, przez tydzień, potem było tak samo. Z Razerem Lycosa był dziwny problem, była to jedyna klawiatura z podświetlanymi przyciskami jaką sprawdzałem i gdy ją wyłączało, to cała klawiatura migała :/

    Zauważyłem że jak podniosę myszkę i wygnę kabel to myszka się wyłącza i od razu włącza, więc to może być wina kabla, ale czemu inne myszki też się wyłączają o.O

    Dodano po 4 [minuty]:

    Teraz na coś wpadłem, może to głupie, ale może w jakimś stopniu mam rację :D Otóż wcześniej używałem jakiejś starej płyty głównej od Foxconna i procka Core Quad q6660 bodajże, więc to dość stary zestaw, a jak sie przerzuciłem na socket 1155 to zaczęły się problemy. Myszki które sprawdzałem też są dość stare (moja myszka i klawiatura jest z zestawu compaq'a sprzed 7-8 lat :D), może nowe chipsety nie są kompatybilne ze starym sprzętem?

    0
  • #15 10 Gru 2015 00:04
    310artur
    Poziom 43  

    Sam z tego kompa korzystasz? Nie masz czasem więcej ludzi do tej myszki? Jak masz mysz na kablu i lewo oraz prawo ręcznych do obsługi to mysz umiera w tydzień mniej więcej ;) Sprawdzałeś to na czymś "sprawdzonym" albo swoje myszki u kogoś?
    A co jeszcze masz podpięte do USB? Może jakieś inne ustrojstwo miesza.

    0
  • #16 10 Gru 2015 06:45
    Kreshu
    Poziom 4  

    Sam korzystam i nie mam za bardzo jak sprawdzić, mogę brata spytać czy sprawdzi, ale to tak jednorazowo, wątpie czy chciałby pracować na niej tydzień.

    Do kompa aktualnie mam podłączone tylko klawiaturę, myszkę, słuchawki, mikrofon, dwa monitory i internet. Kiedyś miałem słuchawki na usb, w których pękała izolacja na kablu, więc myślałem że to może być to więc wróciłem do słuchawek na jacku.

    0
  • #18 10 Gru 2015 18:53
    Kreshu
    Poziom 4  

    No to na święta sprawię sobie prezent w postaci nowej myszki. Nie jestem pewien czy to jej problem, bo inne myszki też nie działały, no ale zaryzykuję :D

    Jakby ktoś miał inne pomysły to proszę o pomoc :)

    0
  • #19 10 Gru 2015 19:14
    Robert B
    Poziom 43  

    Czy hub ma własne zasilanie czy jest pasywny? Pisałeś o miganiu diody w myszy. To wskazuje na niewystarczającą wydajność prądową.

    0
  • #20 10 Gru 2015 20:05
    Kreshu
    Poziom 4  

    Hub jest pasywny, coś takiego http://i65.tinypic.com/2rhmow0.jpg

    Czasami mysz się wyłącza i dioda przestaje świecić, czasami świeci i nie reaguje, a czasami wpada właśnie w taką pętlę i miga. Przed chwilą miałem tak że myszka migała a klawiatura przestała reagować, chociaż dioda numlocka się świeciła.

    Sprawdziłem na kalkulatorze (http://outervision.com/power-supply-calculator) i na starym zestawie (na LGA 775) wyszło mi ~370W, a na nowym (LGA 1155) wyszło ~440W, więc wydaje mi się że zasilacz nie jest za słaby

    0
  • #21 10 Gru 2015 22:06
    Robert B
    Poziom 43  

    Tu chodzi o wydajność prądową portu a nie zasilacza. Podłącz bez huba i sprawdź.

    0
  • #22 10 Gru 2015 22:25
    Kreshu
    Poziom 4  

    Na pomysł z hubem trafiłem w zeszłym tygodniu żeby łatwiej było przepinać do innego portu jak się wyłączy. Bez huba było to samo, nie pamiętam czy migało, ale na pewno wyłączało.

    0
  • #23 11 Gru 2015 20:43
    Kreshu
    Poziom 4  

    Zauważyłem że jak podłącze do usb3.0 to czasami muszę kliknąć dwa razy, bo pierwszego jakby nie widzi i nie reaguje na nie. Myszka też czasami spowalnia :/

    0
  • #25 11 Gru 2015 21:24
    Kreshu
    Poziom 4  

    Czasami nawet 3 razy muszę kliknąć, jakby myszka miała takie opóźnienie. Gdzie mogę znaleźć te opcje? W menedżerze urządzeń przy wszystkim co jest związane z usb wyłączyłem opcję wyłączenia urządzenia w celu oszczędzania energii

    0
  • #26 11 Gru 2015 21:39
    310artur
    Poziom 43  

    Czyli nie znajdziesz, jeśli nawet zgadłem z funkcją to jest w myszce na stałe. A może po tylu latach (sam pisałeś że jest leciwa) zwyczajnie mysz się zużyła? Trochę chyba ta walka to sztuka dla sztuki. Mysz USB na kablu do testów to możesz kupić za 5PLN. I przynajmniej będziesz wiedział że mysz sprawna...
    Będzie nadal źle to chociaż będzie punkt odniesienia

    0
  • #27 11 Gru 2015 21:41
    Kreshu
    Poziom 4  

    Pisałem wcześniej że sprawdzałem też 2 inne myszki, jedą usb i inną bezprzewodową. Usb zachowywała się tak jak moja miesiąc temu, czyli nie migała, a bezprzewodowa czasami się włączała czasami nie. Może to jakiś zbieg okoliczności, tylko czemu ma wpływ na klawiaturę, a na słuchawki usb już nie :/

    0
  • #28 11 Gru 2015 22:14
    310artur
    Poziom 43  

    A w biosie sprawdzałeś ustawienia USB? I jak w ogóle działa klawiatura w biosie? Bios przy ładowaniu wykrywa urządzenia USB? Poszukaj w tym kierunku, ja niestety tu wiele nie pomogę bo nie do końca wiem jak te opcje działają.

    0
  • #29 11 Gru 2015 22:17
    Kreshu
    Poziom 4  

    Już grzebałem trochę w biosie, ale nic nie pomogło. Bios wykrywa urządzenia, ale zauważyłem coś dziwnego ostatnio, bo klawiaturą mogę normalnie zmieniać karty itd. a myszką mogę tylko ruszać i czasami się klika czasami nie.

    0