Myślę o zakupie nowego TV moje typy to:
Samsung UE48J6300
UE48J5510
UE48J5500
ue48J6200
UE48JU6000
może - LG 49UF640V lub Philips 50PUH6400/88
A może jakieś inne propozycje? Proszę o sugestie i opinie.
Pokój 4,5x 5m
3,5m odległość oglądania
2 osoby
na wprost
kablówka
marki Samsung, LG
gry nie
wielkość 46-48 cali
bez 3d
internet
wi-fi
bluetooth
kwota do 3 tys.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
3,80mx4,30m - telewizor będzie na dłuższym boku
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
ok. 2,50-2,70m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
Dwie osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
W 70% będzie to kanapa na wprost ekranu, jednak czasem też stół - obok w tej samej odległości od ściany z TV
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju?
od boku
7. Jaki masz obecnie telewizor?
brak TV po przeprowadzce
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
żeby się ładnie łączył z telefonem - ojca TV ma coś takiego, że można Youtube z telefonu wyświetlać na TV, WiFi
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
Vectra w kablu
10 .Jakie urządzenia?
Laptop do oglądania filmów i seriali, z odtwarzaczem BR
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
sporo, 6-12?
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
W laptopie mam matową i widzę różnicę. W TV nie widziałem chyba matowej jeszcze. W tym budżecie pewnie będzie o to ciężko
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Sport, Film, Wiadomości - w tej kolejności
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
tak
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Podłączony PC - 20% czasu, być może kiedyś się skuszę na PlayStation, ale to melodia przyszłości
16. Preferencje co do marki?
Sony, Panasonic Samsung - ale bez nacisku
17. Preferencje co do wielkości?
48 cali, może trochę więcej...
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
To, że OLED jest taki drogi
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
okna mam od południowego wschodu - więc niech będzie, że wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
3000. no 4000 ABSOLUTNY max.
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
Nie. Jeśli będzie, to trudno, ale dopłacać nie mam zamiaru.
Z samodzielnego szukania, znalazłem Samsunga UE48J6200 (2500zł), albo trochę większy i droższy Sony 55W755C(3800zł). Moje pytanie - czy różnica w cenie jest warta różnicy w jakości? Bo sam rozmiar ekranu raczej nie warunkuje takiej różnicy w cenie....
I oczywiście chętny jestem na inne pomysły.
Dodam tylko, że tak jak pisałem, TV ma wisieć, więc chętnie się dowiem jaki uchwyt warto kupić.
pzdr
EDIT.
Poszukałem głębiej i znalazłem 3 TV z 4K, oczywiście pytanie, czy warto... Ale znalazłem takie:
Panasonic TX-48CX400E za 2700zł
LG 49UF851V za 3800zł
Philips 50PUH6400/88 za 2750zł
Samsung UE48JU6000 za 2700zł
I znów pytanie, co ma takiego LG że kosztuje tysiąc więcej? Czy tylko fakt głośników Harman-Kadron?
Do tego, znalazłem mocno przecenione LG 55UF778V - na 3700zł - pytanie znów, czego to jest warte.
Do tego dochodzi ogromna różnica w podawanych wartościach odświeżania - od 200hz Panasonica, przez 70hz philipsa po 1600hz LG - tak, wiem, liczy się natywne odświeżanie, ale tych danych nie znalazłem.
Svetherus po co Ci 4k?
Jeśli głównie do TV, a w szczególności sportu to brałbym coś z "upłynniaczem" obrazu.
Testowałem J6200 w sklepie i widać że to działa.
no 4k już raczej odpadło, ze względu na brak odpowiedniej (100hz) matrycy w tym przedziale cenowym
Moje pomysły z 4k wynikały z braków w specyfikacjach technicznych - zwłaszcza TV LG - gdzie nie mam pojęcia gdzie znaleźć info o natywnej częstotliwości odświeżania matrycy...
W tym momencie mój wybór zawęził się do:
PHILIPS 50PFH6510
SONY KDL-50W755C
PHILIPS 55pft6510 - ku temu się skłaniam - aczkolwiek zastanawiam się czy już nie jest za duży Sony 55W755C
EDIT
pytanie - a co z Samsungiem UE55H6400? Wiem, model 2014rok, ale może da radę do mych celów?
Nie znajdziesz oficjalnego info o natywnym odświeżaniu matrycy - dzwoniłem do Samsunga i mi powiedzieli, że nie mają dostępu do takich informacji.
Ja Ci niestety nie doradzę, który model wybrać, bo testowałem tylko kilka. Najlepiej jakbyś samemu przetestował modele, które wytypowałeś.
Sam jestem zainteresowany Panasoniciem TX-65C320E ze względu na cenę 4,5 tys. zł, ale nie mogę go nigdzie znaleźć w Łodzi, a boję się kupować kota w worku.
Nie 50, tylko 60Hz.
TV będę używał jako monitora głównie do przeglądania internetu czyli raczej statycznego obrazu więc te upłynniacze są dla mnie zbędne, a kablem HDMI poniżej 1.4 i tak nie prześlę obrazu w 1080p o wyższym odswiezaniu niż 60Hz
LOCOLOCO na innym forum masz nick Kiki?
Rozważ jeszcze zakup Samsunga z serii H6400 - model z 2014 roku, ale podobno bardzo udana konstrukcja w porównaniu do J6200 z 2015 jest dodatkowy pilot i 3D. O H6400 jest dużo więcej informacji w sieci - generalnie bardzo chwalony tv.
Wczoraj byłem przetestować 65c320e. Kupuję go.
Obraz z komputera (1080p, 60Hz) bez żadnych zastrzeżeń, matryca podświetlona równomiernie, szybko działające menu i ma upłynniacz, który naprawdę działa.