Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł Unikeesler - czy zakładać czujnik temperatury pokojowej?

arek7812 06 Dec 2015 08:38 2733 18
    arek7812
    Level 9  
    Witam. Czy do kotłów na ekogroszek można założyć czujnik temperatury pokojowej? Ma to sens? W domu mam starą instalacje i na wiosnę chciałem przerobić na pekse i nowe grzejniki ale znajomy powiedział że lepiej założyć taki czujnik i nie pchać się w koszty gdyż ta jest dobra (nie ma problemów z nią żadnych po za ilością wody jaka jest w układzie).
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    Jaki masz sterownik?
    _PREDATOR_

A ma on jakieś oznaczenia?
    arek7812
    Level 9  
    nie ma.mam cała instrukcje i nic poza tym
  • Helpful post
    bqbello
    Level 10  
    witam, właśnie zamontowałem u siebie piec domgaz unikessel i ma on właśnie taki sterownik jak u ciebie na zdjęciu. Instrukcja jaką do niego dołożyli jest do pieca a nie do sterownika. Skąd można wziąć taką instrukcję jak ta ze zdjęcia?
  • Helpful post
    Norbert76
    Level 15  
    Nie wiem czy pytanie aktualne, ale ja do zasypowego kociołka regulator podłączyłem. Polecam.
    Sprawdź w instrukcji jak u Ciebie działa. Pewnie wyłącza pompkę i kocioł przechodzi w podtrzymanie. Pow. jakiejś temperatury (pewnie nastawialna) na określony czas (również definiowany) uruchamia pompkę aby schłodzić kociołek - tak u mnie działa. Pompka w podtrzymaniu włącza się co ok 20-30 minut na kilka minut. Stało palność wzrosła z 10 do 14 godzin.
    arek7812
    Level 9  
    Panowie czy myślę logicznie myśląc że jeżeli pompa centralnego ogrzewania przy kotle będzie chodziła na 3 biegu to mniej będzie wychładzać się woda na powrocie do kotła jak na 1 biegu.Jeśli nie mam racji to mnie poprawcie.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    bqbello
    Level 10  
    wczoraj był u mnie serwisant z domgazu żeby uruchomić piec pierwszy raz i przełączył pompę od podłogówki właśnie na trójkę.
    arek7812
    Level 9  
    podrzuc kolego jak masz przesłone na wentylatorze,jaki czas podawania i jaka przerwa miedzy podawaniem groszku i predkosc dmuchawy.
  • Helpful post
    bqbello
    Level 10  
    przesłona na około 0,5-0,8 cm, serwisant ustawił mi 11 sekund podawania i 20 sekund przerwy, ale dziś rano miałem sporo dziwnie wyglądającego popiołu (żużlu) więc przestawiłem na 8 podawanie i 22 przerwy może będzie lepiej dopalał groszek.
    arek7812
    Level 9  
    U mnie jest to samo.a masz możliwość przymkniecia czopucha który idzie do komina tak jak w dawnych piecach
  • Helpful post
    _PREDATOR_

U nas w szkole teraz zamontowali nowy na eko i ma na czopuchu przymknięcie.
    bqbello
    Level 10  
    ja nie mam takiej możliwości a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo...
  • Helpful post
    Norbert76
    Level 15  
    Zamiast przysłony polecam zastosowanie regulatora ciągu kominowego, nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale dużo skuteczniejsze od przepustnicy w czopuchu.
    arek7812
    Level 9  
    Kociol mam podłączony do komina od góry .rura idzie pozioma do komina czy regulator może być z boku?
  • Helpful post
    Norbert76
    Level 15  
    regulator może być wszędzie byle w odpowiedniej pozycji był zamontowany. Tylko pamiętaj, że taki regulator potrzebuje powietrza.
    Ja u siebie mam cos takiego.
    Kocioł Unikeesler - czy zakładać czujnik temperatury pokojowej?

Fotki pod złym katem robiłem, ale czerwona linia to poziom obudowy regulatora, niebieska to poziom klapy regulatora, w necie jest film jak to instalować.
    Te rury to powietrze z czerpni, nie ma sensu wychładzać kotłowni, bo to piec nie kotłownia potrzebuje powietrza
    arek7812
    Level 9  
    Witam
    Panowie spala worek groszku na dobe a popiołu i śpieko jest pol worka codziennie.Próbowałem różnych ustawień i cały czas lipa.Eko z Bielska Podlaskiego od25 do 27 kJ .
    Ma ktoś może jakiś pomysł.
    Mattcaul
    Level 1  
    Witam
    Mam piec DomGazu Markus. Serwisant ustawił mi zadaną temperaturę kotła 55, natomiast pompy C0 65. Sterownik UKG 20 jest tak zahasłowany, że sam nie mogę zmienić ustawień tych temperatur, aby wybrać optymalną dla swego domu. A póki co to piec non stop podaje węgiel, ciężko mu wskoczyć na temperaturę załączenia pompy, a jak wskoczy, to pompa pochodzi nie za długo, a grzejniki są tylko letnie, szybko się wychładzają. Czy ktoś z Panów orientuje się, jak ominąć, bądź wprowadzić to hasło serwisowe? Tak jak przedmówcy nie dostałem instrukcji do sterownika.