Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 306 nawiew na szybe nie sprawny?

Pagaj89 06 Dec 2015 11:40 2157 5
    Pagaj89
    Level 9  
    Witam.
    Mam peugeota 306 1.4 97r. kupiłem go wiosna przyszła "zima" i mam problem mam zaparowana szybe przednia i troche boczna..nie jest to dokonca taka zwykla para ktora przetre gąbką lub jakimś recznikiem papierowym i luz jest to troche taka jakby tlusta para..
    Ze swojej strony zrobilem takie rzeczy proste jak zalozenie na filtr kabinowy to takie sitko pończochy aby syf nie wlatywal w nawiewy, kupilem jakis srodek do pochłaniania wilgoci i jest w aucie, kupiłem ten srodek do dezynfekcji nawiewu wprowadzilem tam caly chyba.
    No i uwaga po uzyciu tej pianki do czyszczenia nawiewów jak ręką odjął mam na mysli ze para po uruchumieniu nawiewu znikala az milo ale po przejechaniu 100 km znowu to samo.
    Aha mam wrazenie ze jak jest ustawiona dmuchawa na szybe i jest na cieple powietrze prawie nie dmucha dopiero przy tym samym ustwieniu ale na niebieski daje bardziej ale para i tak nie schodzi.
    Jakies tezy?
    marseluss_2009
    Level 24  
    A nie masz przypadkiem ubytku płynu chłodniczego, oraz słodkawego posmaku/zapachu w kabinie?

Tłusta szyba jest raczej oznaką nieszczelnej nagrzewnicy, poszukaj w okolicy nóg prawa i lewa strona czy nie jest mokro. I od razu zaznaczam że wszelkie uszczelniacze wsypywane do układu chłodzenia mogą pomóc tylko na chwilę ale z pewnością więcej zaszkodzą niż pomogą.

Pozdrawiam
    pepe150
    Level 36  
    Z opisu tematu - to mogę wnioskować ze masz problem z klapą sterującą, a ona jest sterowana linką.
    W opisie mamy zupełnie co innego.
    Umyć dobrze szybę, uzupełnić płyn, odpowietrzyć układ chłodzenia.
    Sprawdzić dywanik tak jak pisał kolega @marseluss_2009

Zmieniając z czerwonego pola na niebieskie omijasz nagrzewnicę, wiec temu lepiej dmucha.
    Może masz zatkaną nagrzewnicę paprochami itd, i gorzej powietrze przechodzi. Samochód ma swoje lata.
    Były stosowane 2 rodzaje nagrzewnic - Bher i Valeo.
    Pagaj89
    Level 9  
    No dzieki ale zastanawia mnie czemu jak uzylem pianki do nawiewów pomogło normalnie szyba błysk bez czyszczenia w sensie zaparowala tak jak teraz ale rozdmuchiwalo ale znowu lipa. plyn mi nie ubywa przynajmniej sprawdzalem niedawno a nie dolewalem. W srodku tez wydaje mi się że sucho bo szwagier polecił to sprawdzic
    marseluss_2009
    Level 24  
    Ponieważ pianką pomogłeś sobie na chwilę. Niewielka nieszczelność w nagrzewnicy "tlusty" płyn odparowuje na niej i siada na szybie, taka to moja logika.
    Pagaj89
    Level 9  
    Aa gdybym spróbował uszczelnić jakimś specyfikiem to dobry pomysł tutaj jeden z Was odradza a jak jest naprawde? nie jest nigdzie mokro wiec moze to malutka nieszczelnosc którą dało by rade tak załatwić?