Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z Wi-Fi - Słabe połączenie na jednym z laptopów

06 Gru 2015 12:22 1770 35
  • Poziom 6  
    Witam serdecznie.
    Od kilku dni ze znajomym wynajmujemy mieszkanie. W mieszkaniu jest router i internet UPC. Wszystko byłoby super, gdyby nie fakt, że na laptopie kolegi, internet po prostu działa tak, jak internet działał z 10 lat temu. U mnie mam normalnie ponad 10mbs downloadu, a u niego około 0,5kbs. Strony ładują się kilka minut. Przeskanowałem mu system Malware, wywaliłem śmieci ale nadal problem został.
    Trochę to dziwne, bo gdy ja udostępniam mu przez program Connectify internet, ten sam, który jestem połączony i on też, to wtedy internet działa mu normalnie. Tyle, że musi korzystać z mojej sieci udostępniania wirtualnego.
    Macie jakieś pomysły, co może być przyczyną?
    Pozdrawiam :)
  • PCBway
  • Poziom 39  
    Odpal program net-log.exe i sprawdź.
  • Poziom 43  
    Jakie łącze i urządzenie z UPC. Jak się łączycie (wifi, kabel).
  • Poziom 6  
    Mamy modem UPC EVW3226 a pod niego podpięty jest jeszcze router TP-LINK TL-WR1042ND. Jaka jest dokładna prędkość to niestety nie wiem, ale przy pobieraniu na moim laptopie z win10 to sięga 8-10mb/s. U kolegi z win7 waha się między 0,1-0,3kb/s. Łączymy się obaj przez wifi.

    Wrzucam plik z net-log
  • PCBway
  • Poziom 43  
    luke9471 napisał:
    Mamy modem UPC EVW3226 a pod niego podpięty jest jeszcze router TP-LINK TL-WR1042ND
    A po co ten Tp-Link? EVW3226 nie wystarcza?
  • Poziom 6  
    Nie wnikałem. Mieszkamy tu niecały tydzień, a grzebać tu też nie chcieliśmy za bardzo :p

    Dodano po 11 [minuty]:

    Odpiąłem kabel z routera TP-LINK i podpiąłem pod laptopa kolegi i ma downlaodu ponad 100mb. Magia. Czyli problem chyba leży w tym routerze, ale czemu z kolei mi działa i na telefonach tez normalnie wifi działa. Nie wiem jak połączyć się z tym UPC bo na sieciach nie widać w ogóle go na liście.
  • Poziom 6  
    Po resecie będę musiał go jakoś konfigurować zapewne?
  • Poziom 43  
    Z automatu wszystko działa po resecie. Ale jak nie chcesz resetować to zaloguj się i sprawdź, czy wifi jest aktywne. Jeśli nie to je włącz.
  • Poziom 6  
    Dobra, zalogowałem się i nie widzę nigdzie opcji do włączenia/wyłączenia wifi
  • Poziom 43  
    Nie ma zakładki Sieć Bezprzewodowa?
  • Poziom 6  
    Mam tylko takie opcje
    Problem z Wi-Fi - Słabe połączenie na jednym z laptopów Problem z Wi-Fi - Słabe połączenie na jednym z laptopów Problem z Wi-Fi - Słabe połączenie na jednym z laptopów
  • Poziom 6  
    Zmieniłem na bridge, to już w ogóle straciłem internet. Wifi padło, strona by zmienić na router się nie wczytuje nawet na kablu.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Dobra, nie doczytałem, że pod innym adresem po zmianie na bridge jest.
  • Poziom 43  
    Zostaw bridge i przejdź do ustawień Tp-Linka, na początek pokaż zakładkę Status.
  • Poziom 6  
    Co nie zmienia faktu, że wifi padło.
  • Poziom 43  
    No dobrze, więc je ustawmy. Daj zakładkę Status z Tp-Linka.
  • Poziom 43  
    EVW3226 ma być w bridge.

    Zachowaj kolejność czynności. Upewnij się, że kabel biegnący z EVW3226 jest wpięty do portu WAN/Internet (zazwyczaj niebieski) w Tp-Linku, jak nie jest to przepnij. Następnie wyłącz zasilanie EVW3226 na chwilę, włącz, odczekaj ~3 min. i dopiero wtedy zrestartuj Tp-Linka. Powinien pojawić się adres na WAN i tym samym internet przez Tp-Linka.
  • Poziom 43  
    Adres WAN jest. Pozostaje sprawdzić, czy w zakładce Bandwidth Control nie jakiś reguł, które ograniczają wifi.
  • Poziom 43  
    Czysto więc wszystko OK.
  • Poziom 6  
    To czemu nadal kolega ma internet z ery początków internetu? A jak połączy się z moim laptopem, to działa normalnie?
  • Poziom 43  
    Niech kolega zainstaluje sobie inSSIDer i zrobi pomiar wifi z miejsca, z którego się łączy i da zrzut, tak, aby było widać wszystkie sieci i ich sygnał. Do kompletu zrzut z testu:
    http://ipv4.upcspeedtest.pl/
    Oraz wynik:
    ipconfig /all
  • Poziom 6  
    Niestety test z linku przerywał się.
    Problem z Wi-Fi - Słabe połączenie na jednym z laptopów Problem z Wi-Fi - Słabe połączenie na jednym z laptopów Problem z Wi-Fi - Słabe połączenie na jednym z laptopów
  • Poziom 6  
    Jakoś działa, moze źle położony router, jakieś zakłócenia, bo zauważyłem, że czasami teraz i mi znika internet. Ale dzięki, póki co chyba jest ok
  • Poziom 6  
    Problem występuje nadal niestety. Może to wina windowsa?
  • Poziom 16  
    Mam takie pytanie, ile kabelków dochodzi do karty wifi?

    Kiedyś podobny problem miały najtańsze modele HP, panowie konstruktorzy zdecydowali się na tylko jedną antenkę i i to kiepsko łapało sygnał. Laptop gubił zasięg w najmniej oczekiwanym momencie.