logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3410 nie włącza się po zalaniu i czyszczeniu - co sprawdzić?

energy7 12 Cze 2005 19:43 1293 6
REKLAMA
  • #1 1572271
    energy7
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Mój telefon zawilgotniał. Od tamtej pory już się nie włącza.
    Oddałem do serwisu, aby go wykompali, ale jak mi go oddali dalej nie działał i wypływał z niego lepiący sie płyn.

Postanowiłem sam wykompać płytkę, wymyłem ją w denaturacie, ale gdzie niegdzie ten szlam po serwisie pozostał.
    Wymyłem przy użyciu spirytusu 96% te miejsca.

Problem polega na tym, że fon się nie włacza.
    Ładować ładuje baterie, ale nie palą się diody i nie działa wyświetlacz.

Co to może być????????????????
  • REKLAMA
  • #2 1572341
    Damiankca
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Po kompieli taki telefon musi być mocno wygrzany bo pod układami zosteje część wilgoci która może zwierać punkty styku. Wykom go całego w spirytusie a nie w denaturacie. Ten drugi raczej jest dobry do sporzycia po przesączeniu przez chleb. Spirytus i grzenie powinno pomóc. Jeżeli gdzieś ci przegniły ścieżki to już po zawodach. zależy jak mocno był zawilgocony
  • REKLAMA
  • #3 1572362
    energy7
    Poziom 23  
    Tak się zastanawiałem czy może jakiś układ nie poszedł???

A użycie acetonu, jest bardzo higroskopijny więc wciągnie wode, ale co ze ścieżkami i lakierem ochronnym na nich.
  • REKLAMA
  • #4 1572385
    wicio2
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    wykomp fona w wanience w clinerze czerwonym potem przelec płyte HA jak nie wstanie to sprubuj flasha powino pomuc o ile przelotki nie zgniły pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1572408
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Jak masz dajana 1.0 to spróbuj wgrać fulla 4Mb.A jak nie idzie to sprawdz jakie komunikaty wyskakuja na fleszerze np fhone "ram is bad"czy tez wogóle nie reaguje na włącznik.Jak komunikat pierwszy to trzeba wymienic ram.Jak nie reaguje wogóle to sprawdz ściezki zasilające często one gniją.
  • #6 1572732
    energy7
    Poziom 23  
    Przy próbie flashowania telefon tylko pykał tzn. głośniczek sie odzywał.

Oraz nie reaguje na próby wciśnięcia włącznika, tzn. w knoku nie pójdzie flashowanie ani w rolisie cannot prepare phone czy coś taskiego.

I bardzo ważne!!! Telefon, a dokładniej płyta głoówna nagrzały się lekko w okolicy Hagar'a i końcówki mocy. I widzę że brak jednego kondensatorka C202 przy złączu baterii.
  • #7 1574340
    energy7
    Poziom 23  
    W rolisie wyskoczył komunikat ram is bad. Ale tylko raz na 5 prób flashowania. Sprawdze jeszcze włącznik.

Teraz za każdym razem w rolisie wyskakuje ten błąd. RAM is BAD

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Nokia 3410 uległ zawilgoceniu i po serwisowym czyszczeniu nie włącza się. Po samodzielnym myciu płyty głównej denaturatem i spirytusem 96% problem pozostał: telefon ładuje baterię, ale nie świecą diody ani wyświetlacz. Zalecane jest dokładne wygrzanie telefonu po kąpieli w spirytusie, gdyż wilgoć pod układami może powodować zwarcia. Użycie acetonu jest ryzykowne ze względu na możliwe uszkodzenia ścieżek i lakieru ochronnego. Proponowano czyszczenie w wanience ultradźwiękowej z użyciem clenera oraz próbę flashowania oprogramowania. Podczas próby flashowania pojawia się komunikat "RAM is bad", co wskazuje na uszkodzenie pamięci RAM i konieczność jej wymiany. Telefon nie reaguje na włącznik, a płyta główna wykazuje przegrzanie w okolicy układu Hagar i końcówki mocy. Stwierdzono brak kondensatora C202 przy złączu baterii, co może wpływać na działanie urządzenia. Uszkodzone lub przegnite ścieżki zasilające również mogą być przyczyną braku reakcji telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA