Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hikvision i konfiguracja Ezviz

Fotodetektor 06 Dec 2015 20:21 5601 17
Optex
    Fotodetektor

Level 30  
    Czy możecie mi podpowiedzieć podstawową konfigurację do eviz ?

Zmieniłem w kamerze IP, wyłączyłem DHCP. Podłączyłem do routera i mam informacje, że nie jest podłączona. W portalu nie jest widoczna.
    Nie wiem czy zmienić adres IP kamerki aby znajdowała się w przedziale IP routera ?

Czy jak dodam tylko serial No. rejestratora to zobaczę wszystkie kamery podłączone do niego czy potrzeba dodawać każdą kamerę z osobna ?
  • Optex
  • Helpful post
    mikan4
    Level 26  
    Włącz DHCP, wywal przekierowanie portów.
    Zobaczysz podgląd z kamer.
  • Optex
    Fotodetektor

Level 30  
    Dzięki sprawdzę. Już wiem jaki ma przedział adresów IP na antenie. Obecnie testuje standard AC i mnie to zdziwiło.
    Włączę DHCP i jak zadziała to dopiszę kamerki po mac z wyłącznym DHCP aby nie zmieniały mi adresu po kolejnym podłączeniu.

Sprawdzę i dam znać.
  • Helpful post
    CCTVnerd
    Level 11  
    Witam

Spróbuj też ustawić ręcznie serwery DNS, np. 8.8.8.8 i 8.8.4.4
    Fotodetektor

Level 30  
    Przetestowałem na fajnym modelu kamerki ==> DS-2CD2342WD-I i działa poprawnie

@CCTVnerd czy zobaczę wszystkie kamerki na Ezviz jak wystawię tylko do sieci rejestrator z wł. DHCP ? Kamery będą mieć wyłączony serwer. Czy przy takiej kombinacji dodawanie kamer każdej z osobna pokaże obraz ?
    extremeee
    Level 25  
    Kolego Ezviz powstał po to żeby nie bawić się w przekierowanie portów więc nie wiem dlaczego tak uczepiłeś się tego DHCP.
    Rejestrator łączy się z EZVIZ po porcie 80 więc to czy masz DHCP i przekierowane porty nie ma znaczenia.
    Tak na marginesie jak oceniacie niezawodność Ezviza ? ;)
    Fotodetektor

Level 30  
    extremeee wrote:
    Kolego Ezviz powstał po to żeby nie bawić się w przekierowanie portów więc nie wiem dlaczego tak uczepiłeś się tego DHCP.

Mam rejestrator i 5 kamer Hika a docelowo 8 szt.
    Potrzebuje zobaczyć 8 kamer na Ezviz i nie wiem ustawić rej i kamery aby je zobaczyć z Ezviz.
    Przekierowanie mnie nie interesują to wiem.
    Czy jak wystawię sam rejestrator do sieci to on pokaże on obraz z kamer na Ezviz?
    Czy rejestrator ma te kody do podłączenia Ezviz czy muszę podłączać każdą kamerę z osobna?

extremeee wrote:
    Tak na marginesie jak oceniacie niezawodność Ezviza ?

Nie z bardzo mogę się wypowiedzieć, ale samo narzędziem mi się podoba. Interfejs jest ładny i czytelny.
  • Helpful post
    CCTVnerd
    Level 11  
    Nie musisz nic przekierowywać, możesz dodać cały rejestrator, jedyny warunek to to, żeby rejestrator miał dostęp do internetu (aka podpięty był do routera) i żeby miał poprawnie wpisane serwery DNS, albo poprawnie je zaciągał z routera. Tyle.

Można też przeczytać polską instrukcję albo obejrzeć film instruktażowy z youtube...
    chris_1977
    Level 8  
    Witam, chyba trafilem na wlasciwy temat. Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o monitoring i konfigurowanie ustawien sieciowych. Znajomej umarl maz i zostaly przewody w scianach na przyszle kamery a w pudelku zestaw HIKVISION DS-7204HGHI-SH. W sumie polaczylem 4 kamery. Na dodatek okazalo sie, ze w miejscu, gdzie byly doprowadzone kable z 4 kamer nie bylo internetu, ale podlaczylem w drugim koncu mieszkania, gdzie jest router - adapter power line. W szafie gdzie jest rejestrator podpialem drugi adaptor power line, podlaczylem do rejestratora kamery. Zaladowalem na laptopa ivms 4200. W ivms wszedlem w device management -->encoding device i na dole w zakladce widzialem DS-7204HGHI-SH z numerem IP. Udalo mi sie to dodac i aktywowac. Potem wszedlem w Group i importowalem kamery. O dziwo cud! wszystko dziala, wszystkie 4 kamery! Tu pojawia sie problem, bo dalej nie wiem co trzeba zrobic, wszedzie czytam o jakims przekierowaniu portow albo ustawianiu IP osobno dla rejestratora i kamer. Z tego co widzialem rejestrator i kamery sa na tym samym IP, w ogole nie musialem nic konfigurowac, a kamery i rejestrator dzialają online. Chcialbym jednak zeby znajoma miala do tego dostep poza domem, beda np w pracy lub na urlopie. I tu mam pytania, czy ja musze cos faktycznie kombinowac z numerami IP? Teraz wszystko normalnie dziala, ale tylko i wlacznie po zalogowaniu sie w domu do internetu, o co chodzi z tyn przekierowaniu portowm, czy trzeba to robic? Jak pojsc dalej, zeby miec dostep online poza domem? Sorry to troche chaotyczne, ale bede wdzieczny za podpowiedzi dla laika.
    Fotodetektor

Level 30  
    Możesz skorzystać z chmury. Opis powyżej.
    chris_1977
    Level 8  
    Dzieki sprobuje jutro, bede jechal wg tego manula. A czy tu dodac nalezy rejestrator i osobno wszystkie 4 kamery?
    Fotodetektor

Level 30  
    Wystarczy rejestrator i kamery pokażą się. Nie trzeba klepać kodów. Tylko jeden z rejestratora.
    chris_1977
    Level 8  
    Bylem dzis u znajomej - postepowalem wg wskazowek w pliku pdf, zarejestrowalem konto, ale kiedy probowalem dodac device - wyskakiwal komunikat: "device already added by other user". Nie bardzo rozumiem, jak z tego wybrnac. Urzedzenie jest widoczne w ezviz, ale nie moge go dodac. Czy moze miec na to wplyw ivms 4200, ktory jest zainstalowalem na laptopie?
    Interesant
    Level 34  
    ...
    Oto treść przetłumaczonego komunikatu: "Urządzenie już dodane przez innego użytkownika"...
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Urządzenie jest już dodane do chmury Ezviz na innym koncie. Pozostaje kontakt z supportem HIK-a.
  • Helpful post
    chris_1977
    Level 8  
    Nie no luz...:-) po angielsku to ja mówie biegle. Napisałem dzis do supportu Hikvision i stwierdzili, ze konto moglo zostac dodane do ezviz podczas testow (?), takze usuna i kwestia kilku dni jak bede mogl dodac. Dzieki za pomoc.
    Fotodetektor

Level 30  
    Temat uważam za wyczerpany. Zamykam ;)