Witam, chyba trafilem na wlasciwy temat. Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o monitoring i konfigurowanie ustawien sieciowych. Znajomej umarl maz i zostaly przewody w scianach na przyszle kamery a w pudelku zestaw HIKVISION DS-7204HGHI-SH. W sumie polaczylem 4 kamery. Na dodatek okazalo sie, ze w miejscu, gdzie byly doprowadzone kable z 4 kamer nie bylo internetu, ale podlaczylem w drugim koncu mieszkania, gdzie jest router - adapter power line. W szafie gdzie jest rejestrator podpialem drugi adaptor power line, podlaczylem do rejestratora kamery. Zaladowalem na laptopa ivms 4200. W ivms wszedlem w device management -->encoding device i na dole w zakladce widzialem DS-7204HGHI-SH z numerem IP. Udalo mi sie to dodac i aktywowac. Potem wszedlem w Group i importowalem kamery. O dziwo cud! wszystko dziala, wszystkie 4 kamery! Tu pojawia sie problem, bo dalej nie wiem co trzeba zrobic, wszedzie czytam o jakims przekierowaniu portow albo ustawianiu IP osobno dla rejestratora i kamer. Z tego co widzialem rejestrator i kamery sa na tym samym IP, w ogole nie musialem nic konfigurowac, a kamery i rejestrator dzialają online. Chcialbym jednak zeby znajoma miala do tego dostep poza domem, beda np w pracy lub na urlopie. I tu mam pytania, czy ja musze cos faktycznie kombinowac z numerami IP? Teraz wszystko normalnie dziala, ale tylko i wlacznie po zalogowaniu sie w domu do internetu, o co chodzi z tyn przekierowaniu portowm, czy trzeba to robic? Jak pojsc dalej, zeby miec dostep online poza domem? Sorry to troche chaotyczne, ale bede wdzieczny za podpowiedzi dla laika.