Dzień dobry,
problem męczy mnie już pół roku, a mianowicie:
podczas gwałtownego przyspieszania (choć nie zawsze) czuć drgania samochodu i drgania kierownicy.
Zostało zrobione:
- tarcze nowe
- felga wyprostowana + wyważone na "0" (opony letnie 2013r)
- zamienione na zimówki i wyważone na "0" (zimowe 2014)
- półosie zregenerowane w jakimś zakładzie w Kłobucku
- wymienione sprzęgłe + dwumasa na nowe
- wymienione dwie poduszki pod silnikiem
- wymieniona prawa polos na nowa GSP
Po regeneracji półosi - problem ustąpił powiedzmy tak na 1-2 tygodni - wrócił po tym czasie i trżesie dlej tak samo.
Jako,ze po regeneracji problem niejako został zażegnany, a wrócił po krótkim czasie, pomyślałem,ze regeneracja została spartaczona, dlatego prawa (dluższa) półos zostala wymieniona na nową (myśląc,że to ona moze powodować te drgania) na półoś z firmy GSP i o dziwo problem znowu ustapil, lecz znowu na krotki okres czasu- ok. 2 tyg.
Nasuwa się pytanie,czy to raczej przypadek,że ten tydz-dwa tyg nie szarpało,czy może mój samochód jakoś wykrzywia te półosie?
A moze to cos w skrzyni: łożyska, mechanizm dyferencjału.
Jak sprawdzić, z której półosi pochodzą drgania?
problem męczy mnie już pół roku, a mianowicie:
podczas gwałtownego przyspieszania (choć nie zawsze) czuć drgania samochodu i drgania kierownicy.
Zostało zrobione:
- tarcze nowe
- felga wyprostowana + wyważone na "0" (opony letnie 2013r)
- zamienione na zimówki i wyważone na "0" (zimowe 2014)
- półosie zregenerowane w jakimś zakładzie w Kłobucku
- wymienione sprzęgłe + dwumasa na nowe
- wymienione dwie poduszki pod silnikiem
- wymieniona prawa polos na nowa GSP
Po regeneracji półosi - problem ustąpił powiedzmy tak na 1-2 tygodni - wrócił po tym czasie i trżesie dlej tak samo.
Jako,ze po regeneracji problem niejako został zażegnany, a wrócił po krótkim czasie, pomyślałem,ze regeneracja została spartaczona, dlatego prawa (dluższa) półos zostala wymieniona na nową (myśląc,że to ona moze powodować te drgania) na półoś z firmy GSP i o dziwo problem znowu ustapil, lecz znowu na krotki okres czasu- ok. 2 tyg.
Nasuwa się pytanie,czy to raczej przypadek,że ten tydz-dwa tyg nie szarpało,czy może mój samochód jakoś wykrzywia te półosie?
A moze to cos w skrzyni: łożyska, mechanizm dyferencjału.
Jak sprawdzić, z której półosi pochodzą drgania?