Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell model: PS 5201 7D i układ scalony TSM110CN = TSM111

ankuch 12 Cze 2005 21:04 30586 24
  • #1 12 Cze 2005 21:04
    ankuch
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zasilacz ATX i potężny radiator po stronie wtórnej, a nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie jego wyprowadzenia.

    Cytat:
    1) red +5V
    2) Black Ground
    3) red +5V
    4) Black Ground
    5) Orange PG
    6) Violet +5VSB
    7) Yellow +12V
    8) blue -12V
    9) Black Ground
    10) Black ground
    11) Red +5V
    12) null (brak)
    13) red +5V
    14) red +5V
    15) red +5V
    16) White -5V
    17) Black Ground
    18) Black Ground
    19) Black Ground
    20) Grey PS-ON


    Całe "tatałajstwo" działa i bez wiatraka długo znosi temperaturę, a przypuszczam, że do 1GHz obyłby się bez niego.
    Filtracja napięć na 3300 uF, na płytce dodatkowej układ TSM110CN
    W990L9836 + 3 Transoptory.
    Dell model: PS 5201 7D i układ scalony TSM110CN = TSM111.Dell model: PS 5201 7D i układ scalony TSM110CN = TSM111µµ

    0 24
  • #2 12 Cze 2005 21:49
    TONI_2003
    Moderator

    Witam szanownego kolegę ankuch!
    Czy ten układ ma 20 pin jeśli tak to chyba to jest taki jak napisałem?
    TSM110CN = TSM111
    Natomiast zasilacz wygląda mi na jakąś odmianę Della nic na nim lub na płytce nie pisze ?
    Jeśli to ten układ to ma fajne rozwiązania :

    Code:
    .OVERVOLTAGE PROTECTION FOR 3.3V, 5V AND 12V WITHOUT EXTERNAL COMPONENTS 
    
    .OVERCURRENT PROTECTION FOR3.3V, 5V AND 12V WITH INTERNAL THRESHOLD VOLTAGE
    .POWER GOOD CIRCUITRY
    .GENERATES POWER GOODSIGNAL
    .REMOTE ON/OFF FUNCTION
    .PROGRAMMABLE TIMING FOR POWER GOODSIGNAL
    .14.5VTO 36V SUPPLY VOLTAGE RANGE
    .TWO 1.6% VOLTAGE REFERENCES FOR MAIN AND AUXILIARY CONVERTER
    REGULATION LOOPS

    Ps. Zapomniałem dodać że Andrzejku że popełniłeś najprawdopodobniej błąd numeracji gdy podawałeś piny w drugiej dziesiątce (są , powinny być na odwrót )

    0
  • #3 13 Cze 2005 09:33
    ankuch
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Tak, ten układ TSM110 ma 20 pin i fakt pomyliłem numerację drugiej dziesiątki. 11 to 20, 12 to 19, 13 to 18 itd.

    1
  • Pomocny post
    #4 13 Cze 2005 17:40
    TONI_2003
    Moderator

    ... zapodaję Ci w takim razie tabelkę do tego cudaka!
    Jeśli jest lub będzie Ci potrzebna aplikacja układu to ją mam .
    Dell model: PS 5201 7D i układ scalony TSM110CN = TSM111

    0
  • #5 13 Cze 2005 19:48
    ankuch
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dzięki wielkiej pomocy TONI_2003 zagadka została rozwiązana.
    Ten zasilacz to DELL PS 5201 7D

    Jego parametry to:

    SPECIFICATIONS:
    Dimensions - 5.9"W (150mm) x 3.4"H (86mm) x 5.5"D (140mm)
    Special Features - Dell Proprietary Main ATX & 6 Pin Auxiliary Connectors
    MTBF >50,000 Hours
    Noise - Noise Killer Technology
    Cooling - Ball Bearing Fan
    Efficiency - 65% minimum
    AC Input - 100-120V/10A 60Hz 200-240V/5A 50Hz
    DC Output Voltage:
    3.3V 20A
    5V - 27A
    12V - 17A
    -12V - 0,8A
    -5V - 0,3A
    +5VSB - 2A


    Total Output Max Load 250W

    Przetwornica ST-BY wykonana na TOP200 i UC3845
    Przetwornica główna na IRFPF 50

    Po stronie wtórnej MBR3045, STPR10 (reszty nie udało się podejrzeć), no i wspomniany wcześniej układ TSM110CN = TSM111CN

    Jeszcze raz dziękuję za pomoc, temat zamykam.

    PS. Gdyby to był CODEGEN miałby zapewne napisane 450W ;)

    1
  • #6 30 Cze 2005 09:06
    grzegorz_r
    Poziom 15  

    Załączam naklejkę od posiadanego przeze mnie modelu PS-5201-7D.

    Wymieniłem nietypową wiązkę na standardową ATX i tu uwaga. Wyjście napięcia +3.3V musi być połączone z wyprowadzeniem 1 układu TSM110 (Vs33).
    Na druku ten punkt jest oznaczony jako +3.3VS. W oryginalnej wiązce połączenie to jest realizowane we wtyczce. Bez tego zasilacz nie wystartuje.

    Nie da się obciążyć wyłącznie gałęzi +3.3V. Musi być obciążone dodatkowo +5V lub +12V żeby gałąź +3.3V uzyskała wydajność prądową większą od zera (bez żadnego obciążenia napięcie +3.3V jest ale wydajność prądowa wynosi zero).

    Próbowałem przetestować ten egzemplarz pod kątem parametrów. Zasilacz testowany był taki jaki jest tzn. wszystkie elementy oryginalne.
    Zacząłem od obciążania każdej gałęzi osobno. Dla sprawdzenia +3.3V dołączyłem dodatkowo żarówkę 5W w gałęzi +12V.
    Udało mi się obciążyć każdą gałąź prawie do wartości prądów maksymalnych (11.5V, +3.27V, +4.85V).

    Problem pojawił się przy jednoczesnym obciążeniu gałęzi +3.3V i +5V prądami kilku amperów. W gałęzi +5V (ale tylko w niej) pojawiła się składowa zmienna (prawie czysta sinusoida) o amplitudzie ok. 0.6V i czestotliwości ok. 330Hz. Taki sam dźwięk zaczął wydawać zasilacz.

    Na razie przerywam testy coś z tym muszę zrobić.

    PS: Na całym forum to jest jedyny temat, w którym pojawił się układ TSM110.
    Pozdrawiam
    Dell model: PS 5201 7D i układ scalony TSM110CN = TSM111
    :arrow: TONI_2003 :D Kliknij aby powiększyć :!:

    0
  • #7 30 Cze 2005 10:32
    TONI_2003
    Moderator

    ... niewątpliwie jest w tym momencie już przeciążony (3,3V i 5V max 140W) lub winne są elektrolity (wymiana).

    0
  • #8 30 Cze 2005 11:25
    grzegorz_r
    Poziom 15  

    Mimo szczerych chęci nie doszedłem do 140W dla 3.3V i 5V. Zjawisko pojawia się przy mniejszym obciążeniu.
    Jak napisałem wcześniej, zasilacz dla zaspokojenia własnej ciekawości testowałem takim jakim go dostałem. Ciekawy byłem jak po tylu latach zachowa się firmowy zasilacz, w którym od początku nic nie wymieniano.

    Na początek zacznę od wymiany elektrolitów. Jeżeli to nie pomoże, to pytania na temat tego problemu zacznę zadawać dopiero po częściowym rozrysowaniu schematu. Problemu nie traktuję jako pilny, a zatem może to trochę potrwać. Nadal dręczy mnie ciekawość jak będzie pracował ten model w pełni sprawny.

    Pozdrawiam.

    PS: Nawet w tym stanie zasilacz nie daje się uszkodzić. Bez problemu znosi zwarcia na gałęziach 3.3V, 5V i 12V, jak również zwarcia pomiędzy tymi gałęziami. Napisałem znosi to znaczy po prostu się wyłacza. Wystarczy wystartować go ponownie i dalej działa.

    0
  • #9 30 Cze 2005 12:07
    ankuch
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ja niestety nie miałem jeszcze czasu pomęczyć swojego. Standardowe obciążenie jakim traktuję zasilacze to samochodowa żarówka halogenowa 55/60W (jedno włókno na +5V, drugie na +12V) dodatkowo na 3,3V włączam opór 0,7Ω.
    Biorąc pod uwagę wyjątkowo mały opór zimnego włókna żarówki start był bezbłędny z czym niektóre CODEGENY nie mogą sobie poradzić (start następuje za 2-3 razem).
    Z wyżej wymienionym obciążeniem pozostawiłem zasilacz bez wiatraka na ok. 20 min, temperatura radiatora strony wtórnej nie przekroczyła 50 st. C.

    Tu dziękuję Koledze "grzegorz_r" za przyłączenie się do dyskusji.
    Po wymianie PW odnaleźliśmy pewne rozbieżności. Otóż moc wynikająca z naklejki nie pokrywa się z mocą zareprezentowaną na stronie:

    PS-DELL-300R
    Jednak, porównując wykonanie i parametry diod Schottky'ego można się przekonać, że 1W nie zawsze się równa 1W-towi u innego producenta.

    0
  • #10 30 Cze 2005 14:20
    grzegorz_r
    Poziom 15  

    Rozbieżności wynikały prawdopodobnie z tego, że jest to, jak napisano na stronie, "substitute power suply" czyli po prostu zamiennik (chyba, że ja coś źle przeczytałem). Nie jest to istotne.

    Temat wyciśnięcia z niego maksymalnej mocy nadal uważam za otwarty.
    Jeżeli w zasilaczu w takim stanie jak opisałem, obciążane na prawie max gałęzie utrzymywały napięcie w granicach normy ATX to coś w tym musi być.
    Jak tylko poradzę sobie z tym wzbudzaniem na +5.5V będę kontynuował testy.
    Pozdrawiam

    PS.
    Nie rozumiem dlaczego takiego układu scalonego jak TSM110 (TSM111) nie stosuje się w obecnie spotykanych zasilaczach.

    0
  • #11 30 Cze 2005 14:50
    TONI_2003
    Moderator

    grzegorz_r napisał:
    PS: Nie rozumiem dlaczego takiego układu jak TSM110(TSM111) nie stosuje się w obecnie spotykanych zasilaczach.

    Stosuje się inne i nie wiadomo czy nie lepsze w swych rozwiązaniach ale dla nas istotne jest to że większość z tych układów nie można zakupić , a do niejednego nawet nie można dostać aplikacji więc jak możemy je naprawiać czy nawet modyfikować pewne parametry . Zobacz na moją listę:listę:
    TSM110
    UCC3581
    UCC3818
    SG6561
    SG6105D
    SG6510
    SG6513
    SG6840
    SG6841
    SG6561A
    TPS3510
    TPS5510
    KA3882
    KA3511_TPS3511
    KA3843_UC3843
    KA3842
    TL3845
    KA393
    WT7510
    5H0165R
    AAT1013A (TK1555.1)
    KA7500_czyli TL494
    DR-2002
    2003
    ML4800CP
    HA17431VP_czyli KA431
    AN1007_ czyli L6561
    L4981A
    UCC3817
    UCC38050
    KA5H0165RN
    TOP210
    TOP221--TOP227
    TDA16888
    LM393
    AS23xx
    NK401(MORETEC 228A3)
    M51957B
    MC34063A
    LS-168A-4(ENHANCE)

    0
  • #12 04 Lip 2005 10:09
    grzegorz_r
    Poziom 15  

    Zasilacz naprawiłem, a przyczyną wzbudzania się zasilacza był kondensator elektrolityczny 3300µF w gałęzi +3.3V. Wymieniłem wszystkie w gałęziach +3.3V, +5V, +12V wg przedstawionej listy:
    +3.3V: wymiana 3300µF/10V na 3300µF/16V oraz 1200µF/16V na 1500µF/10V
    +5V: wymiana 1200µF/16V na 2200µF/25V
    +12V: wymiana 1200µF/16V na 2200µF/25V

    Zasilacz przed naprawą startował bez obciążenia. Błędnie przyjąłem jako kryterium startu pracę wentylatora i pojawienie się napięć na wyjściach (pomiar woltomierzem). Taki sam efekt uzyskałem po wymianie kondensatorów elektrolitycznych i obciążeniu gałęzi +5V i +12V opornikami 1K.

    Prawdopodobnie upływność kondensatorów elektrolityczny była wystarczająca nie do uruchomienia, ale do zmuszenia zasilacza do ciągłego próbkowania (napięcia wyjściowe przyponinały piłę).
    W chwili obecnej zasilacz bez obciążenia po podaniu 0 na PWR-ON próbkuje raz (wystarcza to do naładowania kondensatorów elektrolitycznych wyjściowych) i pozostaje w stanie spoczynkowym.

    Teraz test.
    Zasilacz był obciążany zestawem żarówek. Obciążenie było podłączane bezpośrednio do punktów lutowniczych (z pominięciem wiązki ATX). Pomiar prądu dokonywany woltomierzem na boczniku 60mV/15A.
    1. Pojedyncze obciążanie gałęzi.

    a) obciążane +3.3V, w gałęzi +12V żarówka 21W/12V
    +3.3V..........+3.3V.........+5V.........+12V
    12.45A.......... 3.25V........5.11V......11.65V
    15.27A.......... 3.24V........5.11V......11.65V

    b) obciążane +5V, w gałęzi +12V żarówka 21W/12V
    +5V.........+5V........+12V
    8.15A....... 4.98V.......11.88V
    15.83A..... 4.86V.......12.03V
    23.05A......4.82V.......12.50V (obciażenie - taśma oporowa)

    c) obciążane +12V
    +12V.........+12V........+5V
    7.10A....... 12.4V.......5.11V

    Jednoczesne obciążenie gałęzi +3.3V i +5V , w gałęzi +12V żarówka 21W/12V
    +3.3V........+5V.........+12V
    12.45A.......15.83A.......1.75A
    3.25V.........4.86V........12.04V
    Czyli łączne obliczone obciążenie 138.4W

    Przy takim obciążeniu wentylator osiągnął maximum obrotów po ok. 10 minutach.
    Po takim też czasie radiator zrobił się gorący, dlatego nie próbowałem wydłużać czasu pracy. Wiem, że określenie gorący jest "bardzo precyzyjne", ale nie mam czym zmierzyć temperatury.
    Na temperaturę radiatora prawdopodobnie duży wpływ miało też to, że nie założyłem pokrywy (mimo, że zasilacz pracował drukiem do góry). Zdaję sobie sprawę, że taki test można uznać za niekompletny. Liczę na opinie kolegów dotyczące zasilacza oraz sposobu przeprowadzenia testu.
    Pozdrawiam.

    0
  • #13 04 Lip 2005 10:30
    TONI_2003
    Moderator

    ... kiedyś robiłem test na różnicę temperatury zasilacz ATX w obudowie lecz nie mający górnej pokrywy .
    Wyszło mi tylko lub jak kto woli aż 10 stopni różnicy mniej gdy zasilacz został prawidłowo zamknięty .
    Więc jak widzisz pomimo że niby nie wielka różnica lecz efekt obniżenia temperatury znaczący !

    0
  • #14 04 Lip 2005 12:26
    grzegorz_r
    Poziom 15  

    Spróbuję zamknąć jakoś tą obudowę. Właśnie się dowiedziałem, że będę miał czym zmierzyć temperaturę.
    Czy pomiar z pominięciem wiązki ATX można uznać za miarodajny (chciałem sprawdzić zasilacz, w przypadku pomiaru przez wiązkę wyniki będą gorsze) ?
    O jakie pomiary uzupełniliby koledzy ten test (oprócz dociążenia do 200W)?

    0
  • #15 04 Lip 2005 19:48
    TONI_2003
    Moderator

    ... po prostu kup żarówkę 12V 35/40W jedno włókno daj na +5V , a drugie na +3,3V i oczywiście to co masz potem testuj kilka godzin zapisując pomiary . Pozwolę sobie na małą dygresję jak dla mnie co nieco poprzesadzałeś z tymi elektrolitami ale myślę że to szczegół.

    0
  • #16 11 Lip 2005 10:38
    grzegorz_r
    Poziom 15  

    TONI_2003 słusznie zwrócił uwagę na brak najważniejszej części testu.
    Testu pracy ciągłej (w końcu zasilacz to nie zapalniczka jednorazowa).
    A zatem uzupełnienie.
    Zasilacz obciążyłem w następujący sposób:
    +3.3V - żarówki 45W/12V, 55W/12V, 60W/12V
    +5V - 40W/12V, 45W/12V, 100W/12V
    +12V - 45W/12V

    Uzyskane prądy i napięcia (pomiar po około 10 min od załączenia):
    +3.3V - 6,53A/3.31V
    +5V - 9.60A/5.1V
    +12V - 3.63A/11.83V
    Temperatura radiatora 50°C, temperatura otoczenia 25°C.
    Zasilacz pracował przez 8h. Parametry nie ulegały zmianie, za wyjątkiem temperatury, która przy temp. otoczenia 22°C (wieczór) spadła do ok. 48°C.

    0
  • #17 11 Lip 2005 17:53
    TONI_2003
    Moderator

    Witam ! ... no i ślicznie wyszło tylko te +12V na tak małym obciążeniu i już taki spadek ?
    Moim skromnym zdaniem to popracowałbym nad tym jeszcze koniecznie !
    Co Ty na to kolego grzegorz_r ?

    0
  • #18 11 Lip 2005 21:18
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe

    Witam
    Konstrukcja zasilacza, który miałby utrzymać stabilnie napięcia 3,3; 5; i 12V równocześnie, bez względu na obciążenie jest trudnym wyzwaniem. Sprzężenie zwrotne posiłkuje się bowiem sygnałem będącym sumą napięć pochodzących z poszczególnych gałęzi.

    Patrząc na wyniki pomiarów przytoczone przez kolegę grzegorz_r odnoszę wrażenie, że większy spadek napięcia na obciążonej gałęzi +12V spowodowany jest użyciem tam (szybkich) diod prostowniczych o napięciu przewodzenia rzędu 0,5V. Znacznie mniejsze spadki napięć na wyjściach +3,3V i +5V uzyskano stosując do prostowania diody Shottky'ego. (Drugi powód to mniejsze straty cieplne.)

    0
  • #19 14 Lip 2005 08:53
    grzegorz_r
    Poziom 15  

    Dziękuję kolegom za kontynuowanie tematu.
    Jeżeli TONI_2003 sugerował żeby coś z tym zrobić, to znaczy, że jest szansa na poprawę tych +12V.
    Schemat strony wtórnej wygląda tak jak na schemacie, a nie wszystko zdążyłem przerysować, i brak głównie połączeń z płytką TSM110.

    Na początek zrobiłem pomiar napięcia +12V nieobciążonego (w testach zawsze było obciążone).
    Przy obciążeniu +5V prądem 1.7A uzyskałem +11.83V (trochę mało). Na skutek sugestii kolegi W.P. postanowiłem przyjrzeć się prostownikowi STPR10.

    Zamiana na inny nie pomogła, ale straciłem pewność czy jest to oryginalny element. Izolowany od radiatora był taką szarą podkładką, a pozostałe elementy miały podkładki mikowe.
    Zamiast niego wstawiłem PBYR2045CT (prostownik Schottky'ego).

    Może to nie było zbyt twórcze, ale przy warunkach jak powyżej, uzyskałem 12.04V. Przy obciążeniu ok. 7.5A (producent przewiduje 6A) napięcie spadło do 11.56V.
    W tej chwili brak mi innych pomysłów.
    Dell model: PS 5201 7D i układ scalony TSM110CN = TSM111

    0
  • #20 13 Sie 2006 20:26
    Messiash_
    Poziom 13  

    Co prawda podnoszę trupa, ale mam kilka zasilaczy Dell (z Norwegii)...
    Równocześnie mam problem z ich podłączeniem pod komputer jako, że nie maja (standardowo) kliku pinów, a dlaczego to już jednak nie wiem? Może jakieś rady bo na sucho (zwarcie zielony z GND też nie poszło).

    0
  • #21 13 Sie 2006 23:00
    Krystian14
    Poziom 17  

    Messiash_ napisał:

    Jako, że nie maja (standardowo) kliku pinów, a dlaczego to już jednak nie wiem?


    DELL produkował te zasilacze do swoich płyt głównych, które miały fizyczne to samo wejście, ale inny układ wyprowadzeń.
    Gdy podłączysz standardowy zasilacz do płyty DELL-a to uszkodzisz płytę i odwrotnie. Musisz go przerobić, opis wyprowadzeń jest w pierwszym poście.

    0
  • #22 14 Sie 2006 00:31
    chru
    Poziom 17  

    Witam.
    Dochodzę do wniosku, że naprawdę warto mieć userów "zaznaczonych" na czerwono z wielkim szacunkiem dzięki za info pozdrawiam TONI_2003 oraz ANKUCH, i innych uczestników tego starcia z rzeczywistością.
    -mefiu-...

    0
  • #23 14 Sie 2006 14:14
    Messiash_
    Poziom 13  

    Witam z tymi DELL-ami jest coś nie tak ponieważ mają :
    6 pomarańczowych końcówek.
    5 brązowych końcówek.
    (kabli)

    0
  • #24 14 Sie 2006 14:33
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Kolego Messiah_, czy na tych "Dellach" nie ma ŻADNYCH" oznaczeń?

    0
  • #25 14 Sie 2006 18:17
    TONI_2003
    Moderator

    Messiash_ napisał:
    witam z tymi DELLami jest coś nie tak ponieważ: mają z 6 pomarańczowych i z 5 brązowych końcówek.(kabli)

    Witam nie widzę innej szansy jak rozgryzanie krok po kroku kolego tego zasilacza !
    Sądzę że trzeba zacząć o danych jakie Ty masz my nie .
    Proszę dostarczyć fotki b.dobrej jakości naklejki z danymi, oraz każdej z wtyczek i to obie ich strony !
    Przykład podam np.
    Wtyczka Dell model NPS-200PB-73M REV 00 200W ATX pasuje tylko do komp Dell !
    Dell model: PS 5201 7D i układ scalony TSM110CN = TSM111
    Inne jakie znam :
    DELL model HP-150SS rev 08
    DELL model HP-150SS
    DELL model HP-233SNF rev HO1
    DELL model HP-233SNF rev HO2
    DELL model HP-233SSS rev 03
    DELL model NPS-100BB A rev03
    DELL model NPS-110AB A rev 02
    DELL model NPS-110CB
    DELL model NPS-200PS-73M rev01
    DELL model NPS-250FB A rev02
    DELL model NPS-330CB B
    DELL model PS-5141-2 1
    DELL model PS-5141-2
    DELL model PS-5151-1_145W
    DELL model PS-5201-1 1_200W
    DELL model PS-5201-5
    DELL model PS-5201-5 _200W
    DELL model PS-5201-7
    DELL model PS-5231- 1_230W
    DELL model SA202-3556-825
    DELL model NPS-200PB-73M REV_00_200W_pasuje tylko do komp Dell

    0