Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Saeco Intelia HD8752 - nie działa młynek

DST81 07 Dec 2015 20:36 9855 1
    DST81
    Level 1  
    Witam
    Mam ekspres do kawy firmy Saeco Intelia i po 3 latach użytkowania zaskoczyła mnie taka sytuacja. Jak co dzień chciałem zrobić dwie kawy, przy pierwszej wszystko przebiegło ok, natomiast przy robieniu drugiej usłyszałem, że młynek zaczął zwalniać obroty aż w końcu się zatrzymał i na wyświetlaczy pojawił się symbol klucza z małą cyferką 1. Odłączyłem urządzenie z prądu odczekałem chwilę i ponownie uruchomiłem. Na wyświetlaczu pojawiły się dwie żółte zębatki, aby urządzenie ustawiło się w pozycji gotowej do działania, wszystko przebiegło tak jak powinno, więc wciskam przycisk do robienia małej kawy i znów młynek obraca się wolno i po 2 sek przestaje działać i na wyświetlaczu pojawia się czerwony klucz z jedynką. Rozebrałem ekspres bo moje podejrzenie padło na młynek, czy czasem coś go nie zablokowało. Rozebrałem młynek i wszystko z nim ok, obraca się swobodnie. Więc podpiąłem sam silnik bez młynka do urządzenia, przeszedłem jeszcze raz tą procedurę ustawiania urządzenie, przyciskam przycisk do robienia kawy i silnik robi pół obrotu i przestaje działać. Proszę o pomoc znawców tematu czy aby na pewno mam uszkodzony silnik?
    Czy przyczyna nie jest w czyś innym?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    cafedomino
    Level 20  
    Niestety do wymiany silnik młynka. możesz przeczyścić komutator (tam gdzie wchodzą szczotki) Ale marny efekt.