Mam problem z Canonem Pixma MP550, spadł mi czujnik (enkoder) karetki i nie wiem jak go założyć by karetka go "widziała" bo póki co, to karetka tłucze po ścianach.
Czujnik raczej nie odpadł, jest zakopany głęboko w karetce. Pasek enkodera jak najbardziej tak.
Jedno mocowanie jest za stacją serwisową, tuż przy zębatce silnika karetki (żółta ramka).
Sprężynka powinna być po stronie z zasilaczem. Pasek powinien być tak skierowany, aby literka (bodajże "L") była prawo-czytelna patrząc od przodu drukarki. Albo prościej - strona z nadrukiem powinna być skierowana do tyłu drukarki.
Pasek enkodera znajduje się na wysokości dolnego przebiegu paska zębatego karetki, bardzo blisko tylnej ściany karetki, tam jest szczelina z czujnikiem.
Można sobie ułatwić życie poprzez odkręcenie boku obudowy od strony zasilacza, wtedy będzie nieco łatwiej założyć sprężynkę (sprężynkę zakłada się dość niewygodnie). Mocowanie sprężynki jest nad kołem enkodera LF.
Zdejmowanie boku obudowy:
1. Podnieś pokrywę przedziału tuszów i odkręć nóżkę podtrzymującą, wyjmij ją z mocowania i połóż w łożu w pozycji jak przy zamkniętej pokrywie.
2. Znajdź alternatywne podparcie dla modułu skanera (przyda się przy zakładaniu enkodera aby mieć dwie wolne ręce).
3. Odkręć dwie śrubki z tyłu mocujące bok obudowy.
4. Przy przednim zaokrągleniu boku obudowy jest mała szczelina, widoczna po podniesieniu pokrywy przedziału tuszów. Trzeba w nią coś wsadzić aby nacisnąć zatrzask i wtedy bok obudowy uwolni się w przedniej części.
5. Manipulując bokiem obudowy z góry na dół i lekko pochylając można go uwolnić z zaczepów na dole.
Porada miesiąca - unikaj przechylania drukarki na którąkolwiek ze stron.
wypadła mi spod koszyka (z miejsca w którym znajduje się koszyk w stanie spoczynku) sprężynka oraz plastykowy element (jak na zdjęciu) gdzie i jak to włożyć???
Drukarka Canon MP560
Przepraszam za wprowadzenie w błąd, to nie mechanizm podnoszenia karetki!
To na szczęście, tylko przeciw-zbierak ze stacji serwisowej, czyszczący zbieraki sylikonowe, które to z kolei czyszczą dysze w głowicy.
Oznaczony jako (4) na zdjęciu z poprzedniego postu.
Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie, po prostu brak odniesienia mnie zmylił i źle oceniłem rozmiar elementu.
zgadza się, to wypadło z okolic miejsca oznaczonego nr 4 w poprzednim poście.
ale jak to włożyć spowrotem? gdzie powinna być ta sprężynka?
Jak podnieść wieko drukarki żeby mieć swobodniejszy dostęp do tego miejsca?
Przepraszam za tak amatorskie pytania ale jestem tylko zwykłym użytkownikiem a nie specjalistą...
Dzieki z góry za pomoc.
Podniesienie "wieka" jest łatwe. Odkręcasz śrubkę i niech ktoś potrzyma (da się podnieść na max 60 stopni, do pionu się nie da bo się połamią boki obudowy, a zdejmowanie boków obudowy nie jest łatwe ani intuicyjne):
Ten zbierak wsuwa się od strony tych prostokątów z gumowymi uszczelkami (pady czyszczące). (1) ząbek zbieraka, (2) sprężynka (ona musi wpaść w takie zagłębienia po bokach).
I jeszcze od boku:
Jeśli jest poprawnie zamocowany to "cpyknie", będzie się swobodnie pochylał a sprężynka powinna go cofać. I nie powinien wypadać samoistnie
Pady czyszczące można przesuwać z góry na dół kręcąc rolkami w "tyłku" drukarki, tam za zaślepką od usuwania zaciętego papieru:
Kierunek kręcenia: górna część rolek do wnętrza drukarki, dolna na zewnątrz.