Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Astra II, 1.6 16v \'99 - Hamulce przestają działać prawidłowo

szczawek 08 Gru 2015 11:44 1188 3
  • #1 08 Gru 2015 11:44
    szczawek
    Poziom 5  

    Witam

    Problem jak w temacie. Zaczęło się na autostradzie – w pewnym momencie zapaliła się kontrolka ABS i prędkościomierz zaczął falować pokazywał 75-85 kmh przy 140. Zatrzymałem się bez problemu – jedyne co zauważyłem na postoju to to że ABS nie działa i przy gwałtownym/silnym hamowaniu koła po prostu się blokują ale hamulce są sprawne.
    Parę dni później sytuacja się powtórzyła tylko że w ruchu ulicznym – i tu zaczęły się problemy. Gdy tylko powtórzy się sytuacja z prędkościomierzem ( pokazuje 20-30 km mniej i fauluje ) dzieją się dziwne rzeczy z hamulcami:
    • ABS nie działa ( zapala się kontrolka )
    • Pedał hamulca nie da się wcisnąć ( przykładowo jego pełny zakres to powiedzmy 10 cm, da się go wcisnąć na 2 cm)
    • Przy wciśnięciu czuć silny opór na pedale (jakby coś oddawało) a dodatkowo podbicia z dziwnym dźwiękiem (coś jakby ABS chciał zadziałać ale jedynie podbija pedał, dźwięk krótki 2-3 razy na sekundę, jakby tarcie lub dźwięk zblokowanego silnika elektrycznego który nie może się kręcić – dźwięk dochodzi spod kolumny/komory silnika nie z okolic kół
    • Wciśnięcie pedału daje jakiś efekt ale hamowanie to jest wysoce nieefektywne ( 40km i 7-10m odstępu, ktoś przede mną gwałtownie zahamował a ja prawie w niego wjechałem)
    • Dodatkowo problem potrafi pojawić się i zniknąć klika razy na krótkich odcinkach
    • Jeśli chodzi o tarcze po takiej akcji – w prawym kole jest znacznie bardziej nagrzana, lewa grzeje palce intensywnie prawa niemalże parzy od razu.
    Tak ja wyżej problem potrafi się pojawić i przejść z nienacka – gdyż przejdzie abs nie działa, po prostu blokuje całkowicie koła przy gwałtownym hamowaniu. Problem nie wystąpił od początku nigdy, zawsze musze przejechać jakiś odcinek (może chodzi o rozgrzanie tarcz?)
    I pytanie czy ktoś miał podobny problem lub może jakieś podejrzenia? Byłem podpytać najbliższego mechanika ale wyczuł że przyszedł laik i „panie, to by trzeba spojrzeć, na kanał – ale nie za darmo, się wtedy zobaczy co to..”
    Boję się że mechanik może mnie naciągnąć na coś czego nie zrobi lub jest niepotrzebne.

    0 3
  • Pomocny post
    #2 08 Gru 2015 17:10
    coverled
    Poziom 13  

    Prędkościomierz oszukuje bo zapewne bierze sygnał z czujników ABS i w ten sposób określa prędkość. Żeby nie generować kosztów sam możesz sprawdzić zasilanie pompy ABS, stan czujników ABS, przewód serwo-kolektor ssący, sprawdź klocki czy któryś nie blokuje się w jarzmie, któryś tłoczek/cylinderek hamulcowy może być przyblokowany. Tak w ciemno kilka pomysłów :)

    0
  • #3 11 Gru 2015 10:35
    szczawek
    Poziom 5  

    Dzięki za uwagi, po nich (już inny mechanik, przynajmniej za przysłowiową flaszkę rzucił szybko okiem na kanale) i w sumie część rzeczy potwierdził - szczęki całe więc będzie trzeba grzebać:/

    A jeszcze jedno pytanie - nie wiem czy związane z tematem.

    Już od jakiegoś czasu słyszę delikatny dźwięk tarcie dochodzący z lewego koła - brzmi jak tarcie klocka o tarczę (wybrzuszenie lub coś podobnego). słychać je w czasie jazdy , "milknie" gdy zacznie się hamować, nawet delikatnie.

    Dodam że jest to bardzo cichy dźwięk - gram na gitarze więc może mam lepsza wprawę w wychwytywaniu pojedynczych dźwięków z całej masy bo nikt z kim o tym rozmawiałem (poza znajomym gitarzystą) nie był w stanie usłyszeć tego tarcia.
    Może to być zwykłe nierównomierne starcie klocka/tarczy bądź jakiś śmieć?

    0
  • #4 11 Gru 2015 10:39
    andrzej20001
    Poziom 43  

    Masz problem z lewą przednia piastą.

    0