Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falownik Fronius Primo3.0-1 czy Fronius Galwo 3.1 web

MlodyPV 08 Dec 2015 21:13 3510 14
Buderus
    MlodyPV
    Level 8  
    Witam prosił bym o podpowiedz instalacja 3 Kw na stelażu zastanawiam się nad dwoma modelami Fronius Primo3.0-1 ( bez transformatorowy) oraz Transformatorowy Fronius Galvo 3.1-1 WEB .Wiem że bez transformatorowe są lżejsze ale Galvo 3.1 wyposażony jest fabrycznie w Datalogger który bym wykorzystał.Ale widzę że większość wybiera beztransformatorowe u mnie są panele Polikrystaliczne więc separacji mas nie potrzebuję.Byłbym wdzięczny za podpowiedź ponieważ chciałbym wybrać któryś z tych modeli ,tak jak pisałem Galvo bardziej by mi odpowiadał ale nie chodzi mi o ten transformator .Będę wdzięczny za podpowiedź
  • Buderus
  • Helpful post
    rhitmo89
    Level 11  
    Fronius Primo z opcją WLAN + aplikacja Fronius Solarweb dają podobne funkcje co datalogger. W czasie rzeczywistym monitorujesz poziom generacji i wiele innych danych, istotnych z punktu widzenia ekonomiki twojego systemu PV..
  • Buderus
    MlodyPV
    Level 8  
    Dziękuje serdecznie za wyjaśnienie,mam ochotę na tego Galvo,ale większość przeczytanych informacji wskazuje na falowniki beztransformatorowe .Zaczynam mieć już mętlik na który się zdecydować,może ktoś miał z użytkowników styczność z tymi falownikami i podpowie czy warto się zainteresować Galvo czy od razu iść w stronę beztronsfarmotorowego czyli Primo. Z góry dzięki za podpowiedź
  • Helpful post
    rhitmo89
    Level 11  
    Ostatnio instalowałem kolejnego Primo. Montaż i uruchomienie intuicyjnie proste. Rejestrator danych i serwer www są wbudowane, można zapisywać do pendrive (stick jako datalogger), czego chcieć więcej. Z Galvo nie miałem do czynienia, więc się nie wypowiadam. Jedyną znaną mi przewagą nad Primo jest separacja elektryczna przy zwarciu po stronie AC.
  • Helpful post
    witekem
    Level 20  
    A ja polecam polski inwerter 4KW firmy Elektronix juz z monitoringiem PVMonitor, serwerem www, serwerem poczty mailowej i nowość (żaden inny tego nie ma ) Smartmeteringiem. www.elektronix.pl
  • Helpful post
    wnoto
    Level 34  
    Dzieki za info !
    Orientacyjna cena ?
    MlodyPV
    Level 8  
    rhitmo89 wrote:
    Ostatnio instalowałem kolejnego Primo. Montaż i uruchomienie intuicyjnie proste. Rejestrator danych i serwer www są wbudowane, można zapisywać do pendrive (stick jako datalogger), czego chcieć więcej. .

Dziękuje za rady decyzja padła Fronius Primo3.0-1 .Tak jak kolega pisał wyżej ma wbudowane wszystko co potrzebuje.Jeśli chodzi o polskie inwertery na razie mało się reklamują być może się to zmieni.Ja oczekiwał bym od Falownika aby chodził tak jak spawarki Froniusa lata spokoju ,choć cena nie należy do najniższych.
    Czy przy pierwszym uruchomieniu Fronius potrzebuje podania kodu kraju czy jest już wstępnie skonfigurowany? Rozumie że język Menu po Angielsku czy jest możliwość zmiany na pl?
  • Helpful post
    prose
    Level 35  
    MlodyPV wrote:
    Czy przy pierwszym uruchomieniu Fronius potrzebuje podania kodu kraju czy jest już wstępnie skonfigurowany? Rozumie że język Menu po Angielsku czy jest możliwość zmiany na pl?
    Musisz skonfigurować, co do języka to widziałem z Polskim.
  • Helpful post
    witekem
    Level 20  
    wnoto wrote:
    Dzieki za info !
    Orientacyjna cena ?

Ja kupiłem za 1990 zł z VAT 4KW. Rozłącznik DC tez polskiej firmy SPAMEL. Kable SIMECH i Odgromnik Elektronix.

Jak maja sie polskie firmy reklamować, jak nie maja sprzedaży i kasy na reklamę pomimo, ze będzie to najlepszy sprzęt. Taka polska mentalność musi być zachodnie .

Sprzęt elektroniczny i nie tylko wielu polskich firm w tym również Elektronixa działa nawet po 20 lat a i tak, polak kupuje zachodzie a potem się dziwi, ze roboty u nas nie ma.
    Zrobienie urządzenia w Polsce wymaga zaangażowania wiele innych firm, obudowy, płytki, lakiernicy, metalurdzy, montażyści, programiści itp. Przez to wiele firm w Polsce i wielu ludzi ma prace. A tak to tylko jedna firma - dwie osoby - import.
    Ale jest wolny rynek wiec tak jest . Dlatego w myśl hasła wspieraj nasze - trzeba nasze wspierać. Dobre bo Polskie, inwertery, rozłączniki, kable, złącza , pompy ciepła, bojlery, wymienniki ciepła oraz oczywiście PV (panele fotowoltaiczne) i generatory wiatrowe itp.
    MlodyPV
    Level 8  
    Mam kolegę który twierdził że lepiej dać zarobić swoim,chodziło mu o lokalne firmy montujące pv.Potem biegał i przenosił panele tak mu firma zainstalowała,dziś już zmienił zdanie bardziej przegląda firmy które wybiera.Co do polskich falowników zgadzam się że trudno się jest przebić na rynku wystarczy nawet parę filmów nakręcić jak sprzęt wygląda i umieścić na yotube , tak jak to robi SMA,Fronius,Kaco itp.Jeżeli będzie produkt dobry to i on na rynku się obroni ale trzeba ludziom pokazać że coś takiego jest.Plusem jest cena ale po wejściu na stronę trochę mało info o gwarancji itp, jeśli ktoś będzie zainteresowany danym produktem na pewno będzie szukał info na temat sprzętu i wyglądu wystarczy parę zdjęć umiesiscić na stronie aby osoba zainteresowana mogła zobaczyć jak sprzęt wygląda.Ale jest to moje prywatne zdanie.Niestety takie mamy czasy ,większość zakupów odbywa się na odległość a sama rozmowa telefoniczna z handlowcem jeszcze nie wszystko.Czasami jak kupuje sprzęt do systemu alarmowego to karty katalogowe nic nie maja wspólnego z rzeczywistością i jak tu wierzyć w dzisiejszych czasach
    wnoto
    Level 34  
    MlodyPV wrote:
    Jeżeli będzie produkt dobry to i on na rynku się obroni ale trzeba ludziom pokazać że coś takiego jest.

Dlatego właśnie dopytałem. Nie siedzę w rynku, ale dziwiłem się dlaczego nie ma jeszcze polskich produktów w tym zakresie. Dobrze, że ten sektor się rozbudowuje ...
    KarasPL
    Level 14  
    Reklama to podstawa. Miałem bramki voip Elektronixa, szajs jakich mało, nigdy nie chciała poprawnie działać, wieczne problemy z jakością rozmów. Byłem nawet osobiście w ich siedzibie, ale oni twierdzili że z bramką wszystko jest ok, wymieniliśmy na produkt "nie krajowy" i od tamtej spory spokój, a widzę ten sza** dalej jest w ofercie ELNIX IP-PBX
    rhitmo89
    Level 11  
    Witek możesz rozwinąć o co chodzi z tym "smartmeteringiem"?
    witekem
    Level 20  
    rhitmo89 wrote:
    Witek możesz rozwinąć o co chodzi z tym "smartmeteringiem"?

SmartGird jest to wizualizacja pomiarów z licznika zewnętrznego (operatora zewnętrznego). W inwerterach Elnix można za pomocą dwóch przewodów po RS485 (nawet na duże odległości) podłączyć licznik zewnętrzny Pozyton i sprawdzać stan pobranej energii. A w przypadku OZE to również ile energii zostało wysłane do operatora, jakie są napięcia, prądy,czy nawet energia bierna itp. Inwertery tez wysyłają mailem codziennie (lub raz w miesiącu) raport nie tylko z wytworzonej energii przez inwerter ale również dane z licznika zewnętrznego Pozyton.
    Rysunek wyjaśnia dokładnie.