Witam. Meczę się niesamowicie z tym niesamowicie prostym zadaniem i przeklinam już to, że NIE WIEM dlaczego mi nie wychodzi. A problem tak właściwie pojawia się w momencie końcowego wyniku impedancji kondensatora. Po prostu napiszę zadanie, to co mnie głowi i powiecie gdzie robię głupi błąd.
W obwodzie podanym na rysunku, dobrać tak Xc, aby amperomierz wskazywał 1A, a następnie obliczyć wskazania woltomierza. Narysować wykres wektorowy prądów i napięć.
Dane:
I tu mi się wydaję, że amperomierz wskaże 1A, kiedy zespolona wartość prądu będzie równa : 1, -1, j oraz -j. Nie wiem czy to dobre myślenie, ale na początek wstawiam I = 1
Czyli, żeby otrzymać 1 licznik i mianownik muszą być równe, czyli impedancja zastępcza musi być równa 230 (?).
no ale to też chyba nie może być, więc już nie wiem. Proszę o pomoc.
W obwodzie podanym na rysunku, dobrać tak Xc, aby amperomierz wskazywał 1A, a następnie obliczyć wskazania woltomierza. Narysować wykres wektorowy prądów i napięć.
Dane:

I tu mi się wydaję, że amperomierz wskaże 1A, kiedy zespolona wartość prądu będzie równa : 1, -1, j oraz -j. Nie wiem czy to dobre myślenie, ale na początek wstawiam I = 1
Czyli, żeby otrzymać 1 licznik i mianownik muszą być równe, czyli impedancja zastępcza musi być równa 230 (?).

no ale to też chyba nie może być, więc już nie wiem. Proszę o pomoc.