Wmontowałem poprzedni mixer, dałem ten z Poloneza z tym, że zaślepiłem tymczasowo bypass by nie było jakiś zafałszowań - chciałem zachować te same warunki układu zasilania LPG do porównania. Uruchomiłem silnik, troszkę rozgrzałem i poszło na LPG. Zaraz dziwny objaw podobny co poprzednio ano taki, że po przełączeniu na LPG przytrzymało mi chwilkę obroty na 2000 a potem już spadły. Coś mi to jednak nie dało spokoju bo jakby benzynkę poczułem. Robię pomiary - na benzynie mieszanka w kierunku bogato w pełnych zakresach obrotów. Patrze na pracę LPG - od wolnych do wysokich obrotów mieszanka bogata. Co jest myślę ? Przegazowałem kilka razy - nic. Zdjąłem zwężkę z dolotu powietrza, został pełny otwór ( myślę sobie za dużo gazu za mało powietrza ) a tu dalej to samo. Wkręciłem z 1 obrót na parowniku - zonk. Co jest ? Klika dni temu robiłem pomiary i nic takiego się nie działo.
Nagle wszystko unormowało ale minęło z 4 -5 minut. Temperatura wody ok 50 czyli w praktyce ok 70 stopni. Temperaturę odczytywałem z komputera gazowego. Dalej bogato na wolnych obrotach. Lekka dziura w okolicy 2000. Daję gaz 3000, mieszanka ok, 4000 ok. PWA na nauce ustawiło się przyzwoicie - 105. Wyłączyłem silnik, po czym tknęło mnie coś i mierzę napięcie na lambdzie na zimnym silniku - 0.4V. Teoretycznie napięcie niezbyt zawyżone ale sonda za długo się coś nagrzewa! Wykręciłem sondę - była okopcona nie za mocno ale nie był to kolor popielaty. Czyli sonda do wymiany.Ta Boscha którą miałem niestety całkiem uszkodzona-na zimno 0,9V, silnikiem szarpnęło przy zapalaniu na zbyt bogatej mieszance. No to coś się wyjaśniło przynajmniej, teraz trzeba wydać kaskę na lambdę albo NGK Febi może Denso. Coś muszę wybrać. Ta w samochodzie jest oryginalna ma symbol 25164596. Strasznie drogi ten oryginał kosztuje nawet ponad 400zł ! Tyle nie dam ! Mam jeden przewód więc nie będę przerabiał na grzałkę. Zrobię jutro reset ECU ale wątpię by to coś pomogło. Wydaje mi się że ten mixer lepiej pracuje, ale zobaczymy podczas jazdy i po wymianie sondy. Jutro jeszcze raz przyjrzę się pracy tej sondy przed decyzją wymiany.