Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LG 42LW5590 - Po włączeniu ciemność na matrycy

MarekS6 10 Dec 2015 19:21 3129 22
  • #1
    MarekS6
    Level 16  
    Witam, mam do naprawy TV marki LG, model 42LW5590.

    Usterka polega na tym, że telewizor niby się włącza a jednak na matrycy ciemność, świeci się normalnie na czerwono kontrolka trybu Standby, a po włączeniu słychać pyknięcie przekaźnika i kontrolka zmienia swój kolor na biały. Niestety matryca ani nie mrugnie.

    Rozkręciłem go i gołym okiem nie widzę żadnych uszkodzonych elementów. Miałem nadzieję że to jakiś banał w zasilaczu (gdyż często tak bywa) lecz chyba nie tym razem.

    W trybie Standby na wyjściu zasilacza w stronę płyty głównej jest tylko napięcie 3,5V. Po włączeniu pojawiają się wszystkie pozostałe napięcia (5V, 12V, 24V).



    Co do podświetlenia matrycy - jest ona podłączona do zasilacza dwoma 13 przewodowymi taśmami. Nie wiem jak sprawdzić poprawnie na nich napięcia, ale jeśli powinienem mierzyć napięcie między każdym przewodem taśmy a masą to po włączeniu TV na niektórych jest ok 1,65V a na niektórych 2V. Wątpię jednak by tak małe napięcie miało podświetlać matrycę, więc może i tu jest przyczyna ciemności. Na zasilaczu jest napisane że ma on na wyjściu m. in, napięcie 59,2V/1,6A i domyślam się że to one jest do podświetlenia matrycy gdzie ledy są w szeregu. Względem czego i jak je mierzyć? Po co aż tyle przewodów idzie do podświetlenia? Może łączenie równoległo-szeregowe?

    Kolejna sprawa - w przypadku matryc ze świetlówką, przy braku podświetlenia idzie z bliska dostrzec jakiś obraz, a tutaj niczego nie widzę. Czy to cecha charakterystyczna w matrycach z LEDowym podświetleniem? Naprawiałem już mnóstwo monitorów i TV, ale to pierwszy "ledowy"...

    Czytałem też że LG miała wpadkę z aktualizacją oprogramowania po którym TV nie chciały się włączać. To jednak dotyczyło chyba tylko nowszych modeli, a poza tym tam przynajmniej pojawiało się logo LG na matrycy, po czym TV gasł.

    Załączam fotki płyt jakie są w TV. Jedyna której fotki brakuje to jakaś płytka pomiędzy płytą główną a matrycą. Jest przykryta blachą (chyba ekran) i zastanawiam się czy ona mogła nie paść, skoro matryca martwa. Ktoś wie do czego może służyć taka płytka? Nie pierwszy raz się spotykam z dodatkowym modułem pomiędzy matrycą a płytą główną. Czyżby jakiś konwerter sygnałów RGB<->LVDS???

    Jakiś wskazówki? Może ktoś miał taki przypadek?
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    xdiax
    Level 22  
    Czy po podświetleniu matrycy latarką widać obraz ?
  • #3
    tygrysss
    Level 21  
    Czy po podświetleniu matrycy coś widać - nie wspomniał kolega o tym. A może usterka nie jest w matrycy tylko podświetleniu,
  • #4
    xdiax
    Level 22  
    Tak właśnie myślę, uszkodzona świetlówka CCFL. Ile wynosi to wysokie napięcie z inwertera ?
  • #5
    MarekS6
    Level 16  
    sorki, byłem w trakcie edycji postu jak pisaliście, gdyż za późno zauważyłem brak tych informacji, a nie chciałem pisać postu pod postem...

    Także odpowiedzi w poprawionym poście

    No i przypominam, że tu nie ma świetlówki i inwertera, gdyż TV ma podświetlenie LED :-)
  • #6
    mirex
    Level 43  
    MarekS6 wrote:
    edyna której fotki brakuje to jakaś płytka pomiędzy płytą główną a matrycą. Jest przykryta blachą (chyba ekran) i zastanawiam się czy ona mogła nie paść, skoro matryca martwa. Ktoś wie do czego może służyć taka płytka? Nie pierwszy raz się spotykam z dodatkowym modułem pomiędzy matrycą a płytą główną. Czyżby jakiś konwerter sygnałów RGB<->LVDS???

    Kup, wymień, przekonaj się.
    MarekS6 wrote:
    Co do podświetlenia matrycy - jest ona podłączona do zasilacza dwoma 13 przewodowymi taśmami. Nie wiem jak sprawdzić poprawnie na nich napięcia, ale jeśli powinienem mierzyć napięcie między każdym przewodem taśmy a masą to po włączeniu TV na niektórych jest ok 1,65V a na niektórych 2V. Wątpię jednak by tak małe napięcie miało podświetlać matrycę, więc może i tu jest przyczyna ciemności. Na zasilaczu jest napisane że ma on na wyjściu m. in, napięcie 59,2V/1,6A i domyślam się że to one jest do podświetlenia matrycy gdzie ledy są w szeregu. Względem czego i jak je mierzyć? Po co aż tyle przewodów idzie do podświetlenia? Może łączenie równoległo-szeregowe?

    Rozbierz matrycę, to się dowiesz, skoro prostego równania matematycznego i prostego rysunku nie potrafisz zrobić.
    MarekS6 wrote:
    Naprawiałem już mnóstwo monitorów i TV

    Chyba na zasadzie - przeczytałem na Elektrodzie i się udało, skoro
    MarekS6 wrote:
    Nie pierwszy raz się spotykam z dodatkowym modułem pomiędzy matrycą a płytą główną. Czyżby jakiś konwerter sygnałów RGB<->LVDS???
  • #7
    MarekS6
    Level 16  
    Kolego mirex

    Proszę bez takiej krytyki. Rozebrałem TV i wstępnie zrobiłem co opisałem w pierwszym poście. W między czasie napisałem na elektrodzie, gdyż może ktoś już zna temat konkretnie takiej samej usterki w tym lub podobnym TV firmy LG.

    Twoje wypowiedzi raczej do żadnej pomocy nie należą i niczego nie wnoszą w temacie.

    Matrycy JESZCZE nie rozbierałem ani nie szukałem noty gdyż nie miałem na to czasu. Do naprawy wracam w sobotę i nie mam niczego do stracenia pytając innych forumowiczów o podpowiedzi.

    Dla Twojej wiadomości - jest to DRUGI TV jaki naprawiam z pomocą elektrody, a naprawiałem telewizory jeszcze za czasu czarno białych kineskopowych, więc wypraszam sobie takie kpiny z Twojej strony.
  • #8
    MarekS6
    Level 16  
    Wracając do tematu:

    Pomierzyłem raz jeszcze napięcia na zasilaczu i napięcie idące na wspólną anodę podświetlenia matrycy to 36V. Zgodnie ze schematem zasilacza powinno tam być 50V. Z pomiarów jakie dokonałem wynika, że pojedynczy szereg diod LED który składa się z 8 podwójnych diod potrzebuje przynajmniej 40V by w ogóle światło było widoczne (rozebrałem matrycę i sprawdzałem gdyż nota katalogowa matrycy jaką mam wskazuje inne połączenia diod).

    Napięcia 36V mierzyłem względem masy jako że jest to +36V na wspólną anodę. Zmierzyłem też to samo napięcie lecz względem pojedynczych przewodów na katody podświetlenia i wtedy wynosi ono 9V względem każdego z przewodu na katody.

    Jak widać na spodzie PCB zasilacza, jest tam na każdą katodę tranzystor (łącznie jest ich 16) i jeden układ centralny który za pewne jest odpowiedzialny za sterowanie mocą świecenia poprzez PWM. Jeśli więc zasilacz nie dostanie odpowiedniego sygnału z płyty głównej dotyczący jasności podświetlenia, to zasilacz w ogóle nie zaświeci matrycy.

    Po włączeniu TV nie ma żadnych oznak życia - nawet żadnego dźwięku z głośników podczas naciskania jakiegokolwiek klawisza pilota.

    Czyżby jednak poszła płyta główna i mimo iż odbiera sygnał pilota i włącza TV, to niczego więcej nie robi?
  • #9
    mirex
    Level 43  
    Czyli jednak da się przeanalizować podstawowe rzeczy? ;) Trzeba tylko wspomaganie dać. ;)

    To teraz możesz też przeanalizować jakie sygnały z main są potrzebne, aby podświetlenia działało, a potem uruchomić tak, aby sprawdzić połowę odbiornika.
    Chwali się, że w ramach dociekliwości rozbierałeś matrycę, ale na przyszłość już tego bezsensownie nie rób. Masz opisy na płycie, widzisz konstrukcję płyty - po co grzebać w matrycy?
    To jakiś problem, aby tylko działanie samego podświetlenia sprawdzić nawet bez oryginalnego zasilacza, widząc, co przy złączach jest opisane??

    Ale skoro się postarałeś, to masz pomocną dłoń. ;)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13145045#13145045

    Nie wiem też co chcesz od opisu matrycy. Co się nie zgadza?
  • #10
    MarekS6
    Level 16  
    Oczywiście że się dało, nie pisałem że tego nie zrobię - po prostu wcześniej nie miałem czasu.

    Co do matrycy - owszem widziałem sygnały jakie mam na przewodach i widziałem notę i nie dawało mi spokoju to jak w końcu te LEDy są wewnętrznie połączone. Teraz jak podesłałeś mi notę, to widzę że ta którą ja miałem (jest w załączniku dla porównania) była inna. Zaskoczyło mnie to że jeden model matrycy ma 2 różne noty. Nie zwróciłem uwagi na to że ja miałem notę wstępną, a ta którą podesłałeś jest końcowa. Oczywiście to nie problem sprawdzić podświetlenie bez oryginalnego zasilacza, ale ze względu na sprzeczne informacje z posiadanej noty i wtyku samej matrycy, nie byłem pewien jakim napięciem sprawdzać podświetlenie i wolałem się upewnić i pomierzyć wszystko zanim zasilaczem będę jechał z napięciem w górę do momentu zaświecenia.

    Z not widzę że potrzebuję z płyty głównej m. in. sygnał PWM do sterowania jasnością podświetlenia (PWM DIM) i zastanawiam się czy muszę użyć jakiegoś zewnętrznego generatora PWM, czy może po prostu tam podłączyć +5V by sprawdzić czy podświetlenie ożyje? Wszak stałe +5V to po prostu PWM 100%, czyli podświetlenie powinno się zaświecić maksymalnym światłem.

    Zastanawia mnie jeszcze po co są 2 sygnały włączania - PWR_ON oraz osobno do matrycy DRV ON. Domyślam się, że chodzi np o sytuację kiedy sama płyta główna ma być włączona by np coś nagrywać, a matryca nie bo nikt nie ogląda w tym momencie TV. Czy mam rację?

    W tej sytuacji prócz PWM na te 2 sygnały powinienem podac impuls +3,5V z zasilacza by włączyć zarówno zasilanie główne jak i same podświetlenie?

    Ewentualnie mógłbym wypiąć z kostki sygnał PWM i podpiąć go do +5V, a resztę zostawić podłączone i wtedy TV powinien się włączyć z pełnym podświetleniem?

    Tylko dlaczego ja mam zmierzone na wspólnej anodzie podświetlenie +36V, a w nocie coś piszą raz o+36V a raz o 50V, a na zasilaczu mam jeszcze napisane 59,2V/1,6A???




    Ps.: Przepraszam za moje wcześniejsze oburzenie, ale miałem ciężki dzień i Twoja wypowiedź, mnie dobiła. Pisałem że naprawiłem już sporo TV i monitorów, ale jako elektronik hobbysta a nie jako profesjonalny serwisant. Kiedyś, za czasów technikum elektrycznego non stop komuś naprawiałem TV, ale to były czasy kineskopów. Teraz już tylko sporadycznie coś naprawiałem z LCDków, a TV z LEDowym podświetleniem mam w rozkręcony pierwszy raz.
  • #12
    MarekS6
    Level 16  
    a to sorki, nie zjechałem tak nisko w tym PDFie i nie zauważyłem :-) Sprawdzę jak tylko będę umiał

    Dodano po 4 [godziny] 17 [minuty]:

    no więc tak, wygląda na to że zasilacz jest sprawny. Z pomocą wskazówek z opisu jaki podałeś uruchomiłem podświetlenie matrycy. Zwarłem do napięcia 3,5 (STBY) piny najpierw 1 (PWR ON) i napięcia 12 i 24V są obecne, później 18 (DRV-ON) i od razu się zaświeciło podświetlenie matrycy. Na kondensatorze C256 panowało wtedy napięcie ok 45,5V.

    Po podłączeniu wszystkiego z powrotem i włączeniu TV sprawdziłem dodatkowo wtyk P832 idący również do płyty głównej i nie wszystkie napięcia się zgadzają z tymi podanymi w instrukcji w kolumnie RUN. Poniżej je wypisałem:

    8 Revers 0V
    7 N/C 0V (miało być 3,25V, ale z nazwy wynika, że ten pin jest chyba i tak Not Connected)
    6 SCLK 1,47V (miało być 3,25V)
    5 GND 0V
    4 SIN 1,45V (a niby ma tam być masa)
    3 SCL 3,29 (miało być 0,1V)
    2 SDA 3,3V (miało być n/c, czyli też chyba nie podłączony)
    1 VSYNC 0,14V (miało być 0,1V ale ta drobna różnica to chyba nic)


    Czyli wygląda na to że o ile jest sens, to będę musiał posprawdzać płytę główną

    Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

    Widzę że w tej instrukcji jest też napisane jak sprawdzić moduł T-CON, niestety za pół godziny wyjeżdżam za granicę, więc wrócę do tematu za tydzień w sobotę i wtedy sprawdzę też i ten moduł, ale raczej po zachowaniu całości, wnioskuję że problem leży po stronie płyty głównej
  • #13
    MarekS6
    Level 16  
    No więc wracając do tematu:

    1. Sprawdziłem moduł t-Con. Zrobiłem jak napisali w instrukcji, tj uruchomiłem podświetlenie matrycy jak w drugim kroku testu zasilacza, podałem 12V z zasilacza na bezpiecznik modułu T-Con, zwarłem punkt pomiarowy VCC (3,3V) do 44 nóżki złącza CN1 i oczywiście odpiąłem kable LVDS idące do płyty głównej. Zgodnie z instrukcją na matrycy powinienem zobaczyć zmieniające się kolory RGB.

    Niestety tych nie zobaczyłem. Do tego modułu jeszcze wrócę gdy uruchomię płytę główną.

    2. Co do samej płyty głównej - posprawdzałem czy nie ma zimnych lutów (niczego nie znalazłem), posprawdzałem wszelkie przetwornice na płycie i wszystkie napięcia są obecne.

    Z drugiej zaś strony TV reaguje zarówno na klawiaturę lokalną jak i pilota więc nie wiem czy firmware coś tu da

    W domostwie w którym nabyłem TV były małe dzieci. Zaczyna mnie zastanawiać czy opisane objawy mogą być np spowodowane wyłączeniem TV z prądu podczas gdy ten np robił automatyczną aktualizację systemu.

    Czy jest jakiś sposób by zaprogramować w tym stanie płytę najnowszym firmware do tego TV?

    Mam kilka programatorów w domu, w tym TL866CS, ale nie wiem czy da się coś tam bezpośrednio do jakiegoś układu wgrać czy trzeba przez RSa kombinować...
  • #14
    Anrod
    Level 12  
    ad2. czy jesteś pewien że wszystkie napięcia są obecne? - sprawdziłeś:
    1. napięcie "DRV_ON" - pin 18 złącza P201/P502 = 3,26V
    2. napięcie "Pamel_Vcc" - bezpiecznik na T-CON = 11,94V
    (powyższe napięcia załączane są przez IC602)
  • #15
    MarekS6
    Level 16  
    No właśnie jeszcze nie zdążyłem napisać, ale dzisiaj w wolnej chwili sprawdzałem napięcie na T-CON i okazało się że na ten moduł nie dochodzi napięcie z płyty głównej.

    Napiszę jeszcze dokładnie jak sprawdzę napięcia przy samym układzie. Nie mniej jednak napięcie DRV_ON to zdaje się napięcie które zworą we wtyku P201/P502 podawałem by sprawdzić zasilacz a tym samym podświetlenie matrycy, więc jeśli się nie mylę (piszę z pamięci bo nie mam przed sobą teraz schematu) to tegoż napięcia na 99% płyta główna nie podaje na zasilacz w celu podświetlenia matrycy, gdyż przy teście zasilacza z ominięciem płyty głównej podświetlenie ruszyło.
  • #16
    Anrod
    Level 12  
    myślę że mamy to samo uszkodzenie i prawdopodobnie jest to awaria IC602 (albo coś związanego np rezonatory). Ja już się poddałem z uwagi na braki sprzętowe (w szczególności lutownica - niestety minęły te czasy gdy można było wszystko polutować lutownicą transformatorową, oraz oscyloskop) i oprogramowania serwisowego.
  • #17
    MarekS6
    Level 16  
    teraz nie ma mnie w domu (będę dopiero w poniedziałek wieczorem) więc nie byłem w stanie dokładnie posprawdzać co jest winą braku tych napięć. Wcześniej sprawdzałem tylko napięcia na poszczególnych przetwornicach według schematu który pobrałem z jednej ze stron za drobną opłatą. Nie wiem czy już był udostępniany gdzieś na elektrodzie, dlatego jest na dole w załączniku.

    Po drodze do modułu T-CON od układu IC602 są 3 tranzystory, w tym jeden MOSFET, a te czasami też padają. Sprawdzę to jak będę w domu, jednakże skoro nie ma napięć na dwóch niezależnych liniach, to wątpię by padły elementy zewnętrzne - bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie układu, a raczej tych dwóch linii w samym układzie gdyż pozostałe u mnie działają - o ile się nie mylę to ten układ steruje włączaniem różnych rzeczy oraz reaguje na klawiaturę lokalną i pilota.

    Moderated By Mirek Z.:

    Schemat jest w odpowiednim dziale - tak trudno sprawdzić? Zbędny załącznik usunąłem.

  • #18
    MarekS6
    Level 16  
    czy ktoś może mi wytłumaczyć jak działają bloki "Panel Power" oraz "Os Modul OPT" Na płycie głównej? Próbuję to rozgryźć i jakoś nie potrafię zrozumieć zasady działania.

    Myślę że moderator nie będzie zły że zamieściłem schematy tych bloków - po co ktoś ma szukać w całym PDFie tego, skoro ma to pod nosem.

    Sprawdziłem wyjścia INV_CTL (pin 10) oraz MODEL1_OPT_1 (pin 11) układu IC602 i na pierwszym pojawia się ok 3,3-3,5V w momencie włączenia TV, a na drugim cały czas panuje te napięcie - nawet w trybie Standby.

    Wyjście INV_CTL jest odpowiedzialne za włączanie podświetlenia matrycy, a MODEL1_OPT_1 za podanie zasilania na moduł T-CON.

    Dodam że na tranzystorze mosfet Q507 zmierzyłem następujące napięcia:
    S - 12V
    D - 0V
    G - 12V

    Dziwi mnie to, bo widzę że 12V dochodzi do tegoż tranzystora, ale nie przechodzi dalej. Kolejna sprawa czy na bramce (G) powinno być tam też 12V? Nie rozumiem po co zastosowali tam dwa inne tranzystory przed mosfetem - nie wystarczyło użyć jednego do włączania Q507?

    Na oba te bloki dochodzi napięcie sterujące 3,5V ale już nie przechodzi nic dalej...
  • #20
    MarekS6
    Level 16  
    teraz to się dopiero wkurzyłem na ten TV.

    Nie chcąc dalej tracić czasu, kupiłem używane ale sprawne elementy T-Con oraz płytę główną.

    Moduł T-Con kupowałem sugerując się wyglądem a następnie procesorem. Nie zauważyłem jednego drobiazgu - jest nim napisane samo 37 FHD a na moim 32/42/47 FHD. W moim TV jest model 6870C-0358A VER 1.0, a kupiony to model 6870C-0365A VER 1.0.


    Płytę główną świadomie kupiłem inną ale pochodzi z TV z tą samą matrycą (przynajmniej tak zrozumiałem analizując pliki EDID z instrukcji).

    Moja płyta to EAX64294002 (1) a kupiona to EAX63686303 (3) i pochodzi z większego TV 47LW650S-LGD.

    Po poskładaniu całości mam szum w głośnikach i działa klawisz głośności, włącza się podświetlenie matrycy normalnie oraz zasilanie modułu T-Con.

    Niestety na TV ciemność - widzę reakcje TV na klawisze z pilota (zmiana jasności podświetlenia, szum w głośnikach itp) ale niczego nie wyświetla.

    Czy chodzi o zły moduł T-CON czy może istnieje prawdopodobieństwo uszkodzonej elektrycznie samej matrycy???
  • #21
    Anrod
    Level 12  
    a dlaczego nie zostawiłeś "starego" T-cona?
    Nie możesz go z powrotem podmienić?
  • #23
    MarekS6
    Level 16  
    Temat zamykam. Pomogła wymiana płyty głównej (przy okazji wymieniłem na taką z odbiornikiem SAT) oraz przeczyszczenie styków modułu T-CON.