Ehh karty takiej nie posiadamy :/ jak tak dalej pójdzie to będę miał cały sprzęt potrzebny do diagnostyki PC heh jakieś inne pomysły?
Dodano po 3 [minuty]:
Wyjalem RAM, nic nie piszczy. A to dziwne bo jeszcze wczoraj nie dość ze działał do tych ekranów to przy wyjmowaniu RAM BIOS darl się jak głupi... Dzisiaj juz nic się nie dzieje poza kręceniem wiatrakow
A spróbuj mu jeszcze raz bios zresetować. Skoro nie pika to coś się z płytą prawdopodobnie zrobiło, więc w tym momencie dla pewności trzeba by spr. procesor, żeby wykluczyć płytę. Z tą płytą to może być pierdoła typu wyschnięte kodnesatory i dlatego tak komp pajacuje. Ale tego się nie spr., bo kondensatory na płycie pracują z większą częstotliwością, więc może się okazać, że miernik pojemności pokaże, że jest ok, ale przy częstotliwości z jaką pracują na płycie może się okazać, że nie trzymają pojemności. Sam tak miałem ze spuchniętymi kondnesatorami na jednej płycie. Spuchnięte były, komp się wieszał i niby trzymały pojemność, a jednak po wymianie komp się przestał wieszać, czyli nie trzymały pojemności.
Nie, musi być teoretycznie jeszcze takie taktowanie jak płyta obsługuje. Jeżeli płyta obsługuje max. pamięci o taktowaniu 667 MHz, a Ty włożysz 800, to nie wystartuje.. Procesor trzeba podmienić na inny, obsługiwany przez aktualną wersję biosu, albo spr. ten na innej płcie gł. Ale jeżeli nie pika, to najwyżej RAM może być jedną z usterek, bo brak pikania przy braku ramu oznacza , że bios nie wstaje, czyli coś z płytą, albo z procesorem.
No dlatego właśnie przed chwilą dopisałem, że najwyżej to będzie jedna z usterek. Głównym podejrzanym jest płyta główna i procek z naciskiem na to pierwsze. Ewentualnie zasilacz, chociaż jeżeli trzyma napięcia, to raczej jest ok, chociaż też dla absolutnej pewności bym podłożyl inny. Może być nawet 600W, to nie ma znaczenia, bo komputer weźmie tyle, ile potrzebuje, więc nie spali się komputer. Ważne, aby nie był zasilacz za słaby. Ale też bez przesady, bo jak się da dużo za duży to wtedy może podać za duże napięcia przez zbyt małe obciążenie i komp nie ruszy w ogóle, bo włączy się zabezpieczenie OVP.
Niestety nie posiadam innego zasilacza. Mam za to inną płytę i chciałem sprawdzić na niej RAM ale okazalo się ze tu jest cos mocniej walnietego bo nawet zasilacz się nie uruchamia przy niej. Także płyta odpada. Kurcze sam już nie wiem co robić :/ masz jakieś jeszcze pomysły?
A mam rozumieć ze w serwisie na sto procent mi powiedzą co jest nie tak i sprawdza czy po wymianie tego PC startuje tak? A orientujesz się może jaki przybliżony koszt byłby takiego serwisu?
Dodano po 42 [sekundy]:
A wgl opłaca się to wszystko? Wary jest cos ten PC?
Powiedzą, o ile to będzie dobry seriws, a nie partacze... Podmienią co trzeba i dojdą... Niestety nie wiem, poza tym cennik jest zróżnicowany w zależności od miejscowości i serwisu, dlatego trzeba pytać w konkretnym serwisie i zoirentować się, czy podejmą się diagnostyki, bo raz trafiłem a taki, że powiedzieli mi, że to nie jest eksponat muzealny żeby go oglądać, więc albo godzę się na diagnostykę i naprawę, albo do widzenia.
Dodano po 3 [minuty]:
O, a spróbuj jeszcze rozłożyć ten komputer na czynniki pierwsze, włącznie z procesorem i złóż do kupy. Załącz też go bez chłodzenia i spr., czy się procek grzeje. Na parę sekund jak go włączysz to nic się nie stanie. Raz miałem taki sam problem i po podmieniu procka na inny i z powrotem wsadzeniu oryginalnego komp ożył...
Co ja mogę zrobić? Nie masz możliwości podmiany części, to co ja w tym momencie zrobię? Nic, ja wróżbitą Maciejem nie jestem, więc nie jestem w stanie powiedzieć w wymień to i to i będzie działać. Trzeba na spokojnie sprawdzić zasilacz, płytę główną, procesor i tyle w temacie. Co do procesora być może są przytarte oznaczenia. Ja tak mam z moim FX, że nie widać oznaczen, ale jak wyjmie się go z socketu i da pod światło to już widać.
Ja od Ciebie nie wymagań żebyś mi czarowal rozumiem to i jestem bardzo wdzięczny za chęć pomocy Ci Nie zrozum mnie źle, po prostu po sadzilem ze fachowo się tym zajmujesz i będziesz wiedział ile mnie taki serwis orientacyjnie wykosztuje. A to ze mi przez Neta nic nie powieszenie to rozumiem i pretensji prawa mieć nie mogę. Jak juz mówiłem jestem bardzo Ci wdzięczny za pomoc
Wyjalem wszystko i wsadzilem. Odpalilem pcta bez chłodzenia na procka. Chodzi juz z dobra minute procesor temperatury wydaje ki się ze nie zmienił czyli jest zimny. Czyli mogę rozumieć ze to wina procesora? Teraz takie pytanko, opłaca się to wymieniać? Nie przewyższy to czasem wartości całego pcta?
Dodano po 1 [minuty]:
I czy czasem nie powiedzą mi w serwisie ze sprzęt nadaje się do muzeum i nic z nim nie będą robić? Tzn jak wygląda sprawa z jego czasowoscia?
No to teraz opcje dwie, w zasadzie 3. Albo coś nie halo z zasilaczem, albo pierdyknięta sekcja na płycie, albo pierdyknięty procesor... Aha, więc Cię przepraszam, źle zrozumiałem. Nie, nie zajmuję się tym. Naprawiam komputery co prawda, ale okazyjnie, nie zawodowo. Sam widzisz, nic już nie zrobisz. Albo serwis, albo wymiana płyty w ciemno, bo b. mało prawdopodobne, że proc padł. Prędziej sekcja zasilania procesora na płycie i to mogą być kondensatory, ale niekoniecznie. Trzeba by poszukać - są serwisy, które naprawiają płty gł. ,więc jeżeli stwierdziliby, że płyta, od razu może powiedzieliby co dokładnie na tej płycie padło.
Ehh liczylem ze jednak nie grzejacy się procesor odrzuci nam wszystko i wina spadnie na niego :/ bo na allegro widzialem za 3 duszki działające z gwarancja takie procki.
Okej a powiedz mi warto naprawiać? Nie jest to eksponat muzealny czasem?
Dodano po 1 [godziny]:
Jak juz mówiłem komputer żyje totalnie swoim życiem O.o ciekawostka? Minęła może z godzinka teraz go uruchamiam i co? Niespodzianka... Pojawił się ekran z napisami i zgasł PC dotykam procesora i aż prawie mnie poparzyl O.o
Wyjalem ramy, BIOS się wydziera ze nie ma ramu... Wsadzilem inne ramy dalej się wydziera ze nie ma ramu.
Całkiem zabawna ta komedia z tym PC
Dodano po 1 [minuty]:
Odpialem dysk i bez dysku wystartował em wyskoczylo disk boot failure
Dodano po 17 [minuty]:
Zmienilem dysk na 100% i doszło do momentu wyboru uruchomiono system Windows normalnie awaryjny tryb itd. Na tym ekranie klawiatura nie działa... Po odczekaniu tych 30 sekund system powinien się uruchamiać ale komputer się resetuje.
Doszło parę odpowiedzi na pytania. Może to cos da żeby pominąć serwis?
Dodano po 17 [minuty]:
Probowalem wyłączyć automatyczny restartu po błędzie zeby uzyskac blue screen ale niestety do pulpitu nie mam jak wejść a klawiatura działa przez chwile i f8 nic nie daje. Jakiś sposób na zrobienie tego jest?
Jak juz mówiłem komputer żyje totalnie swoim życiem O.o ciekawostka? Minęła może z godzinka teraz go uruchamiam i co? Niespodzianka... Pojawił się ekran z napisami i zgasł PC dotykam procesora i aż prawie mnie poparzyl O.o
Bo załączyło się zabezpieczenie termiczne. Nie załączaj go na długo bez chłodzenia, bo go dobijasz w tym momencie, bo jak się dorpowadza procesor do przegrania to skraca się jego żywotność.
SemonyDex wrote:
Zmienilem dysk na 100% i doszło do momentu wyboru uruchomiono system Windows normalnie awaryjny tryb itd. Na tym ekranie klawiatura nie działa... Po odczekaniu tych 30 sekund system powinien się uruchamiać ale komputer się resetuje.
Nie rozumiem, podłączyłeś inny dysk? Jak tak to będzie się resetować, ponieważ Windows nie rozpoznaje konfiguracji sprzętowej i się nie uruchomi. Jeżeli byś zrobił format i wgrał Windowsa na tym komputerze to by poszedł.
Jeżeli chodzi o klawiaturę, wejdź w bios setup i poszukaj takiej opcji jak USB support, lub keyboard support i ustaw ją na enabled. To powinno pomóc, bo zapewne problem jest w tym, że klawiatura jest na USB i dla tego bez tej opcji nie będzie działać.
Chodzi o to ze podlaczylem dysk który jest na sto procent sprawny i dzięki temu doszło do tego wyboru uruchomiono system(...). Probowalem teraz zrobić reinstal Windowsa ale niestety komputer doszedł do niebieskiego ekranu tego lądowanie konf komputera czy jakoś tak (przy instalacji Windowsa) i po chwili zgasł.
Klawiatura juz działa ale f8 nadal nic nie robi. Jak ustawic to żeby wlaczaly się blue screeny? Może cos on podpowie nam :d
Dodano po 7 [minuty]:
Póki co udało mi się odpalić instalacje, sformatowalem dysk i zainstaluje Windowsa. Dam znać czy to cos dało może
Dodano po 17 [minuty]:
Niestety nadal kicha. Doszło do ekranu ze instaluje się system tego takiego juz graficznego ale żadne okienko nie wyskoczyło po paru minutach PC się wyłączył, po czym się włączył pojawił się tylko pierwszy ekran ze zdjęć ale szybko znikł, zresetowal się i znów tylko pierwszy ekran. Znów restart i juz przy 3 razie monitor nawet nie zaswiecil ehhh
Dodano po 34 [minuty]:
Przy próbie instalacji Windowsa na dysku który był przy tym PC wyskoczył mi taki blue sreen
Dodano po 5 [minuty]:
Ten blue sreen pojawia się przy akceptowaniu umowy licencyjnej
Spróbuj zdjąć partycję, założyć ją od nowa, wybrać opcję formatuj przy użyciu systemu plików NTFS, nie NTFS(szybkie) i wtedy zobacz... Jeżeli to nic nie da, wypal na płtkę MHDD, zabootuj , zrób skanowanie, wstaw fotkę wyników i podaj smart(klawisz F8). Tutaj masz instrukcję:
http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html .
Aha, teraz załapałem, że nie dochodzisz do momentu partycjonowania dysku. No to w takim razie przeskanuj go MHDD, bo wychodzi na to, że dysk jest uwalony, ale może to tylko błąd logiczny i da się go naprawić. O, wiesz co? Przypomniałem sobie, że można to obejść. Odpal jeszcze raz instalkę z XP i tam w którymś momencie powinna być opcja wciśnięcia R żeby uruchomić konsolę odzyskiwania. Uruchom ją i jak konsola zapyta do którego systemu sie zalogować to dajesz 1, wciskasz enter, potem jak poprosi o hasło administratora i hasła nie ma założonego to nic nie wpisując dajesz enter. Teraz wystarczy, że wpiszesz polecenie diskpart, naciśniesz enter i już będziesz miał opcję zdjęcia i założenia partycji. Potem formatujesz ją poleceniem format i wsio.
Dodano po 6 [minuty]:
Już wiem, zaraz jak zniknie ekran instalator ładuje pliki to na pierwszym ekranie jaki się po tym pojawi zamiast enter=dalej wciskasz r=napraw.
Oczywiście pcet postanowił żyć swoim życiem czyli nic się nie dzieje poza wiatrakami. Wiec jak się ogarnie i znów będzie działać (tak jak działał XD) to zrobię to co mówisz
A takie inne pytanko. Podpytalem w paru serwisach i ceny diagnostyki zaczynają się od 20 do 100zl. I mam z tym parę pytań bo nigdy do serwisu pcta nie oddawalem. Oni mi to sprawdza, wysadza części zamienne i będę miał 100% pewności ze chodzi właśnie o ta część? Czy jednak to będzie diagnoza na zasadzie takiej jak my robimy programy itd bez zmieniania części? A drugie pytanie warto wgl ten sprzęt robić? Bylbys mi w stanie tak go wycenic uznając ze wszystko byłoby w nim sprawne :d? Bo jak to sprzęt który kupi się na allegro za stowke to bez sensu wgl wydawać kasę na niego
Dodano po 8 [minuty]:
Zapytalem i dostałem szybka odpowiedz od jednego z serwisów.
Napisali ze PC jest podłączany pod specjalna kartę diagnostyczna która testuje wszystko i po jakiś 4h jest odpowiedz z pewnością 90%.
Wiec nasuwa mi się pytanie. Czy ta karta o której serwis mówi to czasem nie jest Karta diagnostyczna post? Na allegro takie zaczynają się juz od 6zl... Wiec czy nie lepiej wyjde kupując sobie takowa kartę (oczywiście nie ta za 6zl tylko taka powiedzmy ze średniej polki). Bo jeżeli tak by było to zamiast płacić za diagnostykę mialbym cos co kiedyś mogłoby mi się jeszcze przydać
Możesz kupić... Myślę, że powinno to naświetlić sytuację, chociaż ja teraz tak myślę, że to będzie zasilacz. Nie chce mi się wierzyć, że płyta główna jest uszkodzona i tak naprzemiennie się naprawia i psuje. Po mojemu to świruje zasilacz... Osobiście jeszcze nie potrzebowałem takiej karty, więc nie wiem dokładnie jak t odziała. Słyszałem, że się wpina ją, włącza kompa i wtedy na bieżąco pokazuje co bios robi, czyli spr. RAM to pokazuje kod post, że bios spr. ram, spr. procesor to pokazuje kod post, że bios spr. procesor itd.
No wlasnie myślę ze lepiej samemu kupić chocbym miał jej nigdy więcej nie użyć a jak myślisz? Serwis mówi właśnie o takiej karcie czy jednak są jeszcze inne?
Dodano po 33 [minuty]:
Pomyslalem i wymyslilem Kartę diagnostyczna zamowie jutro, myślę ze max czwartek/piątek ja będę miał. Podpytalem jeszcze znajomego innego ze szkoły (chodzie do technikum ) który jest na profilu informatyka czy maja tester do zasilacza (od 6 dych na allegro dlatego kupno nie bardzo mi do gustu przypada ) powiedział ze maja cos takiego to jutro lub pojutrze (kwestia planu nauczyciela od urzadzen techniki komputerowej) pójdę i poproszeni żeby podlaczyl mi zasilacz do testu myślę że te 2 testy (zasilacz i post) dadzą nam jednoznaczna odpowiedz co jet nie tak.
Jak będę miał wyniki to napisze w tym temacie i będę bardzo wdzięczny jak jeszcze będziesz mi skory pomoc a jutro juz z lapka dam Ci sporo plusikow bo w tym temacie juz nie mogę ^^ Na razie dziękuje Ci za wszelka pomoc
Dodano po 1 [minuty]:
A i wgl to przepraszam za wszelkie błędy popełnione przeze mnie ale zwyczajowo odpisywalem Ci z telefonu
No wlasnie myślę ze lepiej samemu kupić chocbym miał jej nigdy więcej nie użyć a jak myślisz? Serwis mówi właśnie o takiej karcie czy jednak są jeszcze inne?
Dodano po 33 [minuty]:
Pomyslalem i wymyslilem Kartę diagnostyczna zamowie jutro, myślę ze max czwartek/piątek ja będę miał. Podpytalem jeszcze znajomego innego ze szkoły (chodzie do technikum ) który jest na profilu informatyka czy maja tester do zasilacza (od 6 dych na allegro dlatego kupno nie bardzo mi do gustu przypada ) powiedział ze maja cos takiego to jutro lub pojutrze (kwestia planu nauczyciela od urzadzen techniki komputerowej) pójdę i poproszeni żeby podlaczyl mi zasilacz do testu myślę że te 2 testy (zasilacz i post) dadzą nam jednoznaczna odpowiedz co jet nie tak.
Jak będę miał wyniki to napisze w tym temacie i będę bardzo wdzięczny jak jeszcze będziesz mi skory pomoc a jutro juz z lapka dam Ci sporo plusikow bo w tym temacie juz nie mogę ^^ Na razie dziękuje Ci za wszelka pomoc
Dodano po 1 [minuty]:
A i wgl to przepraszam za wszelkie błędy popełnione przeze mnie ale zwyczajowo odpisywalem Ci z telefonu
Ja prde ja bym tego kompa uruchomił w 5 minut do jasnej ciasnej widać ewidentnie,że dysk szwankuje lub kabel ATA żle przymocowujesz i jeszcze 1 w dysku są tez zworki no nie mogę.
OBJAŚNIENIE :
1.Zworka to taki mały "prostokącik"podczepiony z dyłu HDD(Od tej strony gdzie sie podłącza dysk)
2.Przez ustawienie zworki (przełożenie na inną pozycje czyt.wyżej) ustalasz który dysk/napęd ma być "odczytywany" jako pierwszy.
3.Na master zawsze ustawiamy dysk z systemem
4.Najlepiej niepodpinac na jednej taśmie napędów i dysków.
Te testery zasilacza to można o kant d..py rozbić, bo świecą tylko. I podają napięcia na jałowo, bez obciążenia.. Taki pomiar to sobie w 4 litery można wsadzić, ponieważ jest niewiarygodny. Już Ci pisałem, weź 4 żarówki na 12V(zapytaj tatę, może ma w zapasie takie do reflektorów w aucie),podepnij pod 12V i 5V po dwie, pod 3,3V daj na 6V, włacz komputer i wtedy zmierz napięcia. Można też zastosować rezystory ceramiczne, ale trzeba by wyliczyć wartości, aby dały sensowne obciążenie. Jedynie co to te testery są dobre o tyle, że robią pomiar sygnału w ms sygnału power_ok.
Dodano po 13 [minuty]:
neurone202 wrote:
SemonyDex wrote:
Dodano po 33 [minuty]:
Dodano po 1 [minuty]:
Ja prde ja bym tego kompa uruchomił w 5 minut do jasnej ciasnej widać ewidentnie,że dysk szwankuje lub kabel ATA żle przymocowujesz i jeszcze 1 w dysku są tez zworki no nie mogę.
OBJAŚNIENIE :
1.Zworka to taki mały "prostokącik"podczepiony z dyłu HDD(Od tej strony gdzie sie podłącza dysk)
2.Przez ustawienie zworki (przełożenie na inną pozycje czyt.wyżej) ustalasz który dysk/napęd ma być "odczytywany" jako pierwszy.
3.Na master zawsze ustawiamy dysk z systemem
4.Najlepiej niepodpinac na jednej taśmie napędów i dysków.
Tak, panie mądraliński.. Wszystko fajnie byłoby, gdybyś z łaski swojej przeczetyłał od początku, a nie tylko ew. kilka postów od końca. Jakbyś chciał wiedzieć to głównym problem przede wszystkim jest to, że momentami nie wstaje bios, a do tego nieprawidłowa konfiguracja dysku nic nie ma... No i przede wszystkim, już to widzę jak w 5 sekund uruchamiasz tego kompa, skoro taki fachura z ciebie, że dysku IDE od SATA nie rozróżniasz, tak więc najpierw uzupełnij podstawy, dopiero się włączaj do dyskusji, bo robisz niepotrzebne zamieszanie niepotrzebnymi informacjami. Tak, autor posiada dysk SATA, więc ja nie mam pojęcia co tam chcesz ustawiać zworkami, bo przy tym interfejsie nie ma takowej potrzeby. Po prostu jak leci podpina się wszystko pod SATA, a który dysk ma być master, który slave koryguje się spod bios setup, bo w przypadku Awarda jest opcja hard disk boot priority i tam się ustawia kolejność bootwania i wtedy jak device boot priority będzie ustawione mial first boot debice hard disk to bedzie bootował ten dysk, który w hard disk boot priority jest ustawiony jako pierwszy, a jak się nie uda to wtedu zabootuje z tego ustawionego jako drugi, dopiero wtedy zabootuje z cd-romu czy co tam ma się ustawione jak 2nd boot device.
Do pana 2 posty wyżej.
Jak juz Piotr wspomniał to dysk SATA... Poczytaj albo zwróć uwagę na pierwszy post chociaż. Dalej byś się dowiedział ze testowalem rowniez inny dysk. Także panie fachowcy zanim zaczniesz wymadrzac się przeczytaj dokładnie sprawę a później tłumacz cos... A za wytłumaczenie jak dla idioty co to jest zworka podziękuje. Również informacja o masterze mi się nie przyda. To ze nie mam wiedzy fachowców zawodowych nie znaczy ze nie wiem co to zworka czy ustawienie dysku na master/slave. A takie pytanko? Da się wgl cos źle podłączyć do plyty lub dysku/napędu czy czegokolwiek? Bo o ile się nie myle wszystkie złącza maja różne wypustki kształty itd ze naprawdę ciężko by było podłączyć do nich inaczej przewód niż powinno być.
@Piotrze
Hmmm co do tych żarówek to podpytam Odezwalem się tez do znajomego (jutro pewnie mi podpowie) bo podobno ma zapasowy sprawny dysk to pożycze i sprawdzi się na nim
Ciekawe jest to ze wiele osób jest niezbyt chętnych do wymontowywania czegoś ze swojego PC o ramy to wczoraj z 20min się prosilem Pytanie czy to lenistwo? Czy obawa o zepsucie czegoś heh
Tylko jesdna uwaga. Jeżeli będą to żarówki H5(trzy wyprowadzenia) to musisz spr. miernikiem, które z którym przewodzą, bo tylko 2 z 3 są połączone z żarnikiem, więc jak podłączyć pod ten 3 żarówka nie zaświeci. Spr. możesz testerem ciągłości oznaczonym symbolem diody, czyli trójkąt narysowany w poziomie i pionowa kreska. Jeżeli miernik pokaże 1 lub OL(zależy, jedne mierniki mają 1, drugie OL) oznacza, że przejścia nie ma, jak pokaże jakąś tam wartość to znaczy, że przejście jest.
Dodano po 7 [minuty]:
SemonyDex wrote:
Bo o ile się nie myle wszystkie złącza maja różne wypustki kształty itd ze naprawdę ciężko by było podłączyć do nich inaczej przewód niż powinno być.
Oj zdziwiłbyś się. Widziałem taśmy IDE, które nie miały i niejednokrotnie trafiałem na ludzi, którzy mieli zonka, bo dysk/napęd nie działał i taśma była na odwrót. Potem zrobili tak, że wtyczka była tak wyprowfilowana, że jak źle się podłączyło to z jednej strony wchodziła, z drugiej wystawała (jak RAM) i dopiero jeszcze później zrobili wypustkę... Ja raz tak miałem z flopem, że sam się naciąłem, bo taśma nie miała wypustki i zonka miałem, bo cały czas mi dioda świeciła, że stacja dyskietek pracuje. Po 5 minutach dopiero do mnie dotarło, że taśma nie ma wypustki i źle ją podłączyłem... Natomiast wszystkie obecnie obowiązujące wtyki jak najbardziej są zabezpieczone, no ale i bywają tacy magicy, co DDR2 wsadzają w DIMM od pamięci DDR. Jak biorąc pod uwagę, że inaczej jest wycięcie w DDR i DDR2 nie pytaj - sam nie wiem i sam się zastanawiałem kiedyś. Ogólnie teraz wszystko jest tak skonstruowane, że komputer prawidłowo poskłada nawet dziecko z podstawówki jak tylko mu się pokaże co i jak... Sam nawet widziałęm na YT jak jeden chłopak sam poskładał sobie komputer nie mając o tym zielonego pojęcia w oparciu o parę filmików, które też na YT obejrzał...
Okej okej podpytam o te żarówki i zobaczymy co z tego wyjdzie
A co do złącz to ciekawe, myślałem ze wszystkie są juz wyprofilowane itd no ale cóż ^^ Cale życie się uczymy O wkladaniu ramu źle to slyszalem i nawet widziałem ^^ Ale jakoś to rozumiem, bo nie każdy wie ze miedzy ddr'kami jest różnica w dziurce o parę mm
Dobra to tak jak mówiłem Jak cos nowego będzie to będę pisał bo bez sensu póki co bez sprzętu kolowac i kombinowac jak może okazać się ze cały czas chodziło o np zasilacz Dzisiaj zamówienie kartę post
Przy takich dziwnym zachowaniu jednak stawiałbym na kondensatory. To że na oko wyglądają na ok niewiele znaczy. Nieraz potrafią się wybrzuszyć w dół a nie do góry (szczególnie te polimerowe). Należałoby dokładnie obejrzeć te przy chipsecie, procesorze oraz przy gnieździe zasilania MOBO.
C1 oznacza brak pamięci. Czyli wszystko okej bo wyskakuje gdy właśnie tej pamięci nie ma.
25 oznacza slot 5. I teraz pytanie jak mam to rozumieć?
Przełożyłem kartę do innego slotu nadal wyskakuje błąd 25.
Może coś źle robię? Jakieś wskazówki bo z kartą pierwszy raz mam styczność ;/
Myślałem że chodzi o jakiś slot 5 że nie działa czy coś ale przeszukałem płytę i nigdzie nie widzę podpisu slot 5 :/ Także byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi rozjaśnił sprawę )
A wracając do zasilacza.
Karta ma 4 diody podpisane napięciami zasilacza. Wszystkie świecą ładnie czyli jak rozumiem zasilacz można wyklucz bo przeszedł pozytywnie kolejny test