Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Funai 40FDB7514/10 - Nie włącza się, zasilacz sprawny

Top Serwis 11 Gru 2015 13:50 3012 11
  • #1 11 Gru 2015 13:50
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Telewizor jak w temacie, płyta główna to 17MB82S, zasilacz sprawny, nie świeci stby . Podejrzewam uszkodzone zawartości pamięci SPI . Może ktoś ma i poratuje.

    0 11
  • #3 11 Gru 2015 21:37
    GanCegall
    Poziom 29  

    Top Serwis napisał:
    płyta główna to 17MB82S


    Może coś znajdę,masz tam jakąś matryce z numerkiem?

    1
  • #4 12 Gru 2015 08:19
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Matryca made in Turkey model: VES400UNDS-03, VEL_LCM VES400UNDS-03-B , LSC400HM-L01 .

    0
  • #5 12 Gru 2015 08:39
    mailo
    Poziom 26  

    3,3V na pamięci SPI jest ?

    Na oscyloskopie widać, że pamięć jest czytana przez procesor ?
    Bo jeśli nie, to po co ją podmieniać ?

    1
  • #6 12 Gru 2015 09:08
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Brak 3,3V na pin. 8 pamięci jest 2,2V .Pamięć nie jest czytana.

    1
  • #7 12 Gru 2015 09:59
    mailo
    Poziom 26  

    Wnioski się chyba same nasuwają.

    0
  • #8 12 Gru 2015 12:33
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Podanie napięcia 3,3V na wejście stabilizatora U57 skutkuje prawidłową pracą telewizora.
    Teraz jeszcze trzeba znaleźć gdzie ''robione'' jest 3,3V.

    0
  • #9 12 Gru 2015 12:58
    mailo
    Poziom 26  

    Schematy ogólnie dostępne.

    O matko, mój tysięczny nic nie wnoszący post.
    Trzeba to uczcić :sm9:

    0
  • #10 14 Gru 2015 10:17
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Napięcie jest robione z 12V na układzie U60 "IADUE" . Z powodu braku układu zastosowałem zewnętrzną przetwornicę step-down .

    1
  • Pomocny post
    #11 14 Gru 2015 11:09
    mailo
    Poziom 26  

    To teraz wgraj sobie soft jak koledzy proponowali i narób sobie problemów ;)

    0
  • #12 14 Gru 2015 19:37
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Temat zamykam.

    0