Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szum w słuchawkach Philips SHL3160

Kamil1232170 12 Dec 2015 20:03 1551 28
    Kamil1232170
    Level 8  
    Witam i od razu powiem, że nie wiedziałem gdzie wstawić ten temat wiec wstawiłem tutaj i nie wiem czy dobrze. Mój problem wygląda nastepująco. Kupiłem słuchawki Philipsa SHL3160, podłączyłem do głośnika i zauważyłem, że strasznie szumią. No nie można przez chwile trzymać ich w uchu jak nie płynie żadna muzyka czy coś bo ten szum tak denerwuje. Moje głośniki już są stare i nie wiem jaki to model, nigdzie nie jest napisane.
    Dlatego chce się tutaj dowiedzieć co mogę z nimi zrobić bo nie chce ich sprzedawać.

Mam tez inne słuchawki w których działa tylko 1 słuchawka prawa i grają one ciszej niż wcześniej kiedy działały obie. Nie słychać żadnego nawet najmniejszego szumu. Nie wiem patrzyłem na internecie że może chodzić o jakąś impedencje i że jak ciszej głośniki mogą grać to szum mniejszy ale w tych nowych słuchawkach szum jest jednakowy. Model tych starych to Philips SHP2500. Może to o tą inpedencje chodzi, że w głośnikach jest inna niz w słuchawkach? Może trzeba nowe głośniki kupić? Dodam, że nowe słuchawki podłaczone do mojego telewizora nie szumią w ogóle, podobnie jak te stare.

Te nowe słuchawki też bardzo głośno mogą grać.

Prosiłbym o jakąś radę co zrobić w tej sytuacji. Nie wiem o co chodzi z tym szumieniem i też chciałbym się dowiedzieć ale jestem kompletnie zielony w tej dziedzinie i nic o niej nie wiem wiec wolałbym tłumaczenie jak do debila.

A może powinienem iść gdzieś gdzie mi te słuchawki naprawią? Znaczy te stare, nie wiem czy w ogóle są takie sklepy. Jeżeli musi zgadzać się jakiś pomiar żeby słuchawki nie szumiały to prosiłbym o jakiś przykład głośnika i słuchawek. I to nie za 1000 zł tylko do 120.

Liczę na szybką odpowiedz i pozdrawiam.
    Jarosx9
    Level 35  
    Gdzie dokładnie ty podłączasz te słuchawki? Do czego.....
    Żadne słuchawki nie szumią same z siebie (nawet takie za 5 zł), coś innego nie gra....

PS. Kabel nie jest uszkodzony?
    Kamil1232170
    Level 8  
    Serio słuchawki nie szumią same z siebie kiedy są podłączone do urządzenia? Podłączam je tak jak te stare, nie szumiące do głośnika podłączonego pewnie do komputera. To jest takie zwykłe wejście na słuchawki.
    Miałem słuchawki po 5 zł i one tez szumiały.
    Jak dla mnie to kabel jest w porządku chociaż specjalistą nie jestem.

I nie wiem czy mówimy o tym samym bo mi chodzi o ten szum co jak się włącza słuchawki i głośnik to jak zakłada się słuchawki to słychać tak jakby ich pracę to taki szum jest.

PS. Co do kabla to chyba nie może byc zły skoro jak do telewizora podłączam to szumu nie słychać.
    Jarosx9
    Level 35  
    Po pierwsze: Słuchawek nie podłączasz do głośnika tylko do wyjśćia słuchawkowego ze wzmacniacza mocy..
    Po drugie: Wytłumacz mi dokładnie do czego to podłączasz, jak już mówiłem, podłączenie równległe/szeregowe z głośnikiem nie jest poprawne, więc do czego konkretnie to podłączasz? Zrób fotkę/podaj model sprzętu/itp. jak nie umiesz wytłumaczyć
    Kamil1232170
    Level 8  
    Tak jak mówiłem, zielony jestem w tym temacie a o jakimś wzmacniaczu mocy to ja pierwsze słysze.
    Ok, może model mi się uda znaleźć ale nie obiecuje a fotkę powinienem dać gdzieś jutro bo dziś nie mam czasu jej robić.

Dodano po 24 [minuty]:

Znalazłem bardzo podobny model głośnika do mojego. Jedynie jedną rzecz ma inną a mianowicie te szare co z tego dźwięk wylatuje. Reszta jest praktycznie taka sama. Słuchawki podłączam do tej dziury na dole.

Zdjęcie:

Szum w słuchawkach Philips SHL3160
    Jarosx9
    Level 35  
    Tragedia!!!, podłącz bezpośrednio do karty dźwiękowej, może ma końcówkę mocy, i będzie lepieej
    Kamil1232170
    Level 8  
    Już sam nie wiem czy sobie jaja ze mnie robisz. Jak mam do karty dźwiękowej podłączyć? Jak ona w ogóle wygląda? Ona nie jest przypadkiem w środku komputera?
    Jarosx9
    Level 35  
    Nie robie sobie jaj, karta pewnie w środku, po prostu podłącz tam gdzie te głośniki i zobaczymy....
    Kamil1232170
    Level 8  
    Czyli mam podłączyć słuchawki tam gdzie podłączone są głośniki czy gdzieś obok? Mam trochę przykrótki kabel (około 1 metr) i chyba nie starczy żebym wygodnie słuchał, więc wolałbym alternatywną opcję, jeżeli taka jest.
    Sanjose
    Level 31  
    Podłączasz do zielonego gniazda.
    Kup przedłużacz, jack męski --> jack żeński.
    Ten temat wygląda jak jakaś prowokacja.
    Kamil1232170
    Level 8  
    Mam zielone gniazdo czyli takie coś co było widać na wcześniejszym zdjęciu, mam je na przodzie komputera obok wejścia USB. Mam 2 takie wejścia 1 zielone drugie różowe. To może być te wejście? Czy powinienem szukać tam gdzie te głośniki są podłączone i je podmienić? A jeżeli będę chciał wyłączyć słuchawki i włączyć głośniki to znowu muszę odsuwać wszystko i to podmieniać? U mnie w pokoju mam mało miejsca i nie mogę co chwilę zaglądać na tył komputera.

A co do tej prowokacji to trochę to czuć ale dużo z tego nie rozumiem bo tak jak mówiłem to zielony jestem w tym wszystkim.
    Sanjose
    Level 31  
    Tak możesz podłączyć do przedniego wejścia (zielone).
    Nie musisz odłączać głośników z tylu komputera. Jeśli masz Windows 7, to system pokaże stosowny monit o wykryciu podłączonego urządzenia.
    Chyba że masz wyłączone wykrywanie wejść, wtedy będą działały i słuchawki i głośniki jednocześnie.
    Jeśli masz Windows XP, to system automatycznie wykonuje powyższą akcję (odłączenie sygnału dla głośników, podanie sygnału dla słuchawek).
    Kamil1232170
    Level 8  
    Jak podłączyłem słuchawki do tego wejścia z przodu to nic mi się nie wyświetliło na monitorze. Te wykrywanie wejść mam chyba wyłączone. Słuchawki mi nie działały, tylko same głośniki. Może te wejście mam zepsute? ( Mam Windows 7 jak coś )
    Jak mogę włączyć te wykrywanie wejść? Czy z tyłu komputera tam gdzie mam podłączone głośniki są dwa wejścia i dla głośników i dla słuchawek? Bo jak nie ma to będę chyba musiał co chwile przełączać.
    Sanjose
    Level 31  
    Z twojego opisu wynika że przedni panel masz nie podłączony.
    Automatyczne wykrywanie wejść uruchomisz, jeśli masz kartę muzyczną firmy Realtek.
    Otwierasz menedżera audio Realtek i w miejscu gdzie masz wejścia (kolorowe kropki po prawej stronie okna) w prawym dolnym rogu masz kluczyk.
    Klikasz na niego i odznacz funkcję:
    "Wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego"
    Odznaczając funkcję sprawdzisz czy panel przedni jest podłączony do płyty głównej.

A tak swoją drogą. Wydajesz stówę na słuchawki, a podpinasz je do pierdzipudełek za dwie dychy? Ja się nie dziwię że to szumi. Powiem więcej, kiedyś zmontowałem sobie wzmacniacz słuchawkowy z pierdziawek Encore P - 202 :D notabene do Philips SHP2500 , szum był nie do zniesienia nawet przy maksymalnym wyciszeniu potencjometru, o przydźwięku sieciowym z mikro transformatora nawet nie wspomnę. Także ja bym się skłaniał ku zakupowi porządnych głośników z dobrej klasy wzmacniaczem.

Wybacz ale prawda jest okrutna.

I nie pytaj dlaczego szumi tu, a tam nie. Zbyt dużo tłumaczenia. ;)
    Kamil1232170
    Level 8  
    Sam nie wiem jaką mam tą kartę muzyczną. A jakimś informatykiem nie jestem i bez porządnej instrukcji nie zrobię takich cudów na komputerze. Ale zdecydowałem się jednak sprawdzić się ten tył. Zobaczę co da się z tym zrobić i jak coś to zapytam. Gdzieś może jutro czy w tym tygodniu coś popatrzę, więc mam takie pytanie jakbym odezwał się i powiedział, że to sprawdziłem i coś tam nie poszło to mam pytać tutaj w tym temacie czy zrobić nowy? Ten już trochę nieaktualny może być po tygodniu na przykład. Mam jeszcze pytanie czy z tyłu komputera będą 2 wejścia na słuchawki i na głośnik czy będę musiał to odłączać?
    Wiem, że te głośniki to z 18 wieku są ale służą mi odkąd pamiętam i nigdy nie czułem potrzeby ich zmiany.
    A jakbym kupił głośniki za jakąś stówę to by nie szumiało? Od czego to zależy? Od jakichś parametrów? Prosiłbym w miarę możliwości o jakiś przykład głośników które by pasowały do obydwu moich słuchawek, przypomnę, ta nowsza - Philips SHL3160, starsza- Philips SHP2500

Już wolałbym od tego zamieszania z pisaniem postów i kombinowaniem co tu zrobić, wolałbym wydać te ( w tej sytuacji to chyba stać mnie tylko na jakieś głośniki za 50 zł) 50zł na głośniki i mieć to z głowy.
    Kamil1232170
    Level 8  
    Te zdanie na pewno rozwiąże moje wszystkie pytania z poprzedniego posta.
    Jarosx9
    Level 35  
    Jescze raz powtarzam same głośniki nie szumią ani słuchawki nie szumią.
    Szumić może wzmacniacz słuchawkowy/głośnikowy/karta dźwiękowa. Zakłócenia może też powodować uszkodzony kabel, wtyk, gniazdo.
    Zrób zdjęcia wszystkiego co do czego podłączasz i zamieść tu, zobaczymy, pokombinujemy, na razie kasy nie wydawaj.
    Sanjose
    Level 31  
    Jarosx9 wrote:
    Zrób zdjęcia wszystkiego co do czego podłączasz i zamieść tu, zobaczymy, pokombinujemy, na razie kasy nie wydawaj.

Ale po co zdjęcia? Przecież napisał wcześniej że podpina słuchawki do zestawu głośnikowego. Ja tu widzę ewidentną winę wzmacniacza, który jest bardzo słabej jakości. Głośniki w tym zestawie nie szumią bo pewnie ich pasmo przenoszenia kończy się gdzieś ok. 10 kHz. Podłączając słuchawki o szerszym paśmie, te ukazują jak producent podszedł do sprawy budowy tego zestawu.

Kamil1232170 wrote:
    Prosiłbym w miarę możliwości o jakiś przykład głośników które by pasowały do obydwu moich słuchawek, przypomnę, ta nowsza - Philips SHL3160, starsza- Philips SHP2500.

Wszystkie zestawy głośnikowe z wyjściem jack 3,5mm.

Swoje przemyślenia pisz w tym temacie, nawet po tygodniu. Bo twój problem dotyczy cały czasz tego samego, po co zakładać nowy temat?
    Kamil1232170
    Level 8  
    Hmm, to myślę, że jednak kupie te głośniki a jak będą szumieć to oddam do naprawy, bo z tego co piszecie i z tego co zrozumiałem to może to być spowodowane praktycznie wszystkim. Od zepsutych słuchawek, kabla, wejścia, do samej karty dźwiękowej czy muzycznej. A że słuchawki są nowe, to stawiam na stare już głośniki, więc je wymienię. Kartę też mogę mieć zjechaną bo cały mój komputer to przeżytek.
    Znacie może jakieś sklepy gdzie mogą mi naprawić głośniki lub słuchawki a ewentualnie jeszcze kartę dźwiękową? Z kartą to pewnie do zwykłego komputerowego się idzie ale z głośnikami to nie wiem, tak jak ze słuchawkami. Jakieś przykłady sklepów w pobliżu Warszawy bym prosił jak można.
    Jak wpisałem w Google "zestawy głośnikowe z wyjściem jack 3,5mm" to żadnych konkretów nie dostałem. Jak wchodzę na allegro czy gdzieś to w opisie nie jest napisane, że dany zestaw ma jack 3,5mm. Dlatego też chciałbym się dowiedzieć jak to sprawdzić.
    Z tym tematem to jest tak, że na wielu forach po prostu ludzie zapominają o starszych postach i je zostawiają.
    Sanjose
    Level 31  
    Jack 3,5 mm to standard w podstawowych peryferiach komputerowych...
    Z reguły w specyfikacji technicznej jest napisane że, dany zestaw posiada wyjście na słuchawki.
    Aby karta muzyczna szumiała, to musiałby być jakiś ekstremalny przypadek, na razie nic nie kupuj.
    Wbudowanych kart muzycznych się nie naprawia, bo to po prostu nie opłacalne.
    Które słuchawki chcesz naprawiać te co kupiłeś?

Nie martw się. To forum ma przypominajkę, że w temacie w którym się odpowiadało pojawiły się nowe posty.
    Kamil1232170
    Level 8  
    Jeżeli problem będzie dotyczyć słuchawek tych nowych, że coś tam będzie nie tak to je chciałbym naprawić. Te stare, jeżeli nowe będą dobre to już starych nie naprawiam.
    Ale chyba nowe głośniki powinienem kupić, nie? Bo te stare to i tak pewnie zepsute są.
    A i jeszcze mam pytanie czy takie zwykłe głośniki do 50 zł mi pójdą ze słuchawkami i będą dobrze działały?
    Sanjose
    Level 31  
    Nikt ci nie napisał, że te głośniki które masz są uszkodzone.
    Problem wynika z ich bardzo słabej jakości wykonania.
    Za 50zł to ja bym się cudów nie spodziewał.
    Sprawdzałeś na samej karcie bez podłączonych głośników czy szumią (SHL3160)?
    Kamil1232170
    Level 8  
    To ile musiałyby kosztować głośniki przystosowane do moich słuchawek?
    Nie patrzyłem czy szumią. Jakby nie szumiały to problem i tak byłby z głośnikami które trzeba wymienić. Jakby szumiały to problem albo z kartą albo ze słuchawkami, ale nie mam pewności czy naprawione słuchawki czy karta będą współpracowały z głośnikami bo one już są stare, więc chyba tak czy siak trzeba je wymienić.
    Dla mnie ważne jest, żeby nie słychać było szumu i żeby dźwięk był w miarę czysty. Nic więcej mi do szczęścia nie jest potrzebne.
    Sanjose
    Level 31  
    Kamil1232170 wrote:
    Nie patrzyłem czy szumią. Jakby nie szumiały to problem i tak byłby z głośnikami które trzeba wymienić.

Jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz co jest winne, proste.
    Kamil1232170
    Level 8  
    Tak, ale mi chodzi o to, że tak czy siak będę musiał kupić nowe głośniki. A przynajmniej jest to najbardziej prawdopodobne, że te głośniki po prostu nie wyrabiają czy coś z nowymi słuchawkami.
    Nie mam na razie możliwości odsuwania wszystkiego i zaglądania za komputer więc zdecydowałem, że kupię te głośniki, wtedy odsunę i wszystko sprawdzę.
    Gdzieś w ciągu 1-2 miesięcy powinienem kupić te głośniki. Jak macie jakieś lepsze propozycje co zrobić najpierw to piszcie, ale moim zdaniem i tak czy siak trzeba wymienić te głośniki.
    Sanjose
    Level 31  
    W takim razie szukaj głośników od 100zł wzwyż. Znajdziesz coś na pewno np Genius SP-HF500A.
    Jarosx9
    Level 35  
    Obyście koledzy mieli rację, bo autor jest zielony jak trawa, a wystarczy mieć kiepską dźwiękówkę ustawić na maxa w mikserze wyjście i to samo w aktywnych głośnikach i na 99% musi szumieć. A reguluje se pewnie innym suwakiem.
    A może problem tkwić też właśnie w sofcie, może odblokował nasłuch z mikrofonu itp. itd. Dlatego prosiłem o zdjęcia wszystkiego co jak podłącza i nawet screen z miksera windowsowego.
    Sanjose
    Level 31  
    Jarosx9 wrote:
    A może problem tkwić też właśnie w sofcie, może odblokował nasłuch z mikrofonu itp. itd. Dlatego prosiłem o zdjęcia wszystkiego co jak podłącza i nawet screen z miksera windowsowego.

Kamil1232170 wrote:
    Sam nie wiem jaką mam tą kartę muzyczną. A jakimś informatykiem nie jestem i bez porządnej instrukcji nie zrobię takich cudów na komputerze.

@Jarosx9:
    Zapomnij. :|