Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mocowanie uchwytu wiertarskiego do osi silnika

mmaker 12 Dec 2015 22:06 4110 3
Renex
    mmaker
    Level 19  
    Witam. Mam pytanie dotyczące połączenia małego uchwytu jak na zdjęciu do osi silniczka asynchronicznego. Problem w tym że oś silnika (adapter bambino) ma 4,5mm średnicy a część uchwytu ma w sumie 2 średnice czyli ta mniejsza 6mm i większa 6,4mm (mam nadzieję że to widać na zdjęciu). Potrzebuję zrobić z tego małą i cichą wiertarkę do PCB.

Mocowanie uchwytu wiertarskiego do osi silnika
  • Renex
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Bardziej nieprzydatnego silnika do tego zastosowania nie dało się już wynależć? Ma niewielkie obroty, jak na potrzeby wiercenia ( okolice 2800rpm.), ślizgowe, czyli lużne łożyskowanie ośki, skrajnie nie ergonomiczną do użycia w reku obudowę, no i najważniejsze - wykonanie w 1-ej klasie ochronności - ryzyko porażenia. Jak chcesz małą i cichą wiertarkę, szukaj "Piko". Tutaj bez tokarki nic nie zdziałasz.
  • Renex
    mmaker
    Level 19  
    Hmm, nie powiedziałem, że będę ją trzymał w ręku :) Do silnika będzie statyw odpowiednio zaprojektowany pod specjalne potrzeby, do PCB nie potrzeba wysokich obrotów. Mam obecnie Velleman VTHD01 ale pracuje głośno a że często pracuje w nocy jest to niepożądane :) Wiertarka na tym silniku pracować będzie praktycznie bezgłośnie tak? Zakres wierteł od 0,5 do 3mm.

Myślałem żeby zrobić tulejkę z grubszej śruby i nawiercić na wylot wiertłem 4,5mm a z drugiej strony 6mm. W ostateczności udam się do tokarza :)
    phanick
    Level 28  
    * Do wiercenia w PCB porzebne są duże obroty, min. 10tys/min
    * ten silnik od pompki pralki (czy tam wentylatora) ma strasznie małą moc
    * a statyw to nie jest metalowy? W razie przebicia i tak pójdzie prąd po Tobie do ziemi
    * cofająca się ośka przynaciskaniu

Kup sobie mini modelarską wiertarke na początek za 20zł i nie cuduj + uchwyt zaciskowy mimośrodowy (futerko) za 30zł.. Sam przechodziłem temat wiercenia i nie ma co samemu cudować.