Witam. Pracuję nad nową wersją mojego markownika. Mam 2 problemy które nie wiem jak rozwiązać. Pierwszy problem to wzorzec który pokazuje typ grafiku.
Ogólnie moja wersja wzorca pracuje prawidłowo ale pracuje na 31 zakresach (zakresy Graf1 do Graf31) odpowiednich dla każdego dnia.Czy można jakoś inaczej opracować ten wzorzec aby nie trzeba było odnosić się zą do 31 zakresów? Ogólnie to wzorzec musi pokazać odpowiedni grafik na podstawie dwóch warunków, jeden warunek znajduje się w kolumnie E a drugi w kolumnie G arkusza "Markownik" i na podstawie tych dwóch warunków ma pokazać grafik z odpowiedniego dnia (grafik znajduje się w w arkuszu "Grafik"). Drugi problem to formatowania warunkowe które zastosowałem. Zastosowałem trzy rodzaje formatowań: jeden to kolor niebieski jeśli pola są puste, drugi do kolor szary który pokazuje dni wolne i trzeci to inny odcień szarości który też pokazuje dni wolne. Ostatecznie formatowań jest 6 bo trzy są dla dolnego indexu a 3 dla górnego indexu. Problem z formatowaniami polega na tym że zakres formatowań sięga tylko do 263 wiersza i dalej się nie da ustawić, a ja potrzebuję aby formatowanie sięgało aż do 635 wiersza. Może szło by zastosować inny rodzaj formatowań tak aby zrobić tylko trzy formatowania aby działały na dwóch indexach górnym i dolnym. Bardzo proszę o pomoc. Dołączam plik