Witam,
Potrzebuje pomocy...
Wprowadzam się właśnie do domku letniskowego/bungalow.
Mam problemy z instalacją elektryczną.
Poniżej zamieszczam zdjęcia bezpieczników.
Nie miałem z tą instalacją wogóle do czynienia, ale poprzedni lokatorzy podobno napodłączali dużo sprzętów typu - pralka, lodówka bezpieczniki. Sami zmieniali jakieś ale nie wiadomo co i jak. I jak wyłącza bezpieczniki w domku to wyłącza też ten główny przy recepcji. .
I był ten facet z recepcji i powiedział, że ten B16 trzeba zamienić na 10A, bo on ma taki w recepcji. I jest podłączonych za dużo sprzętów i przez to wyłącza najpierw u nich ten główny 10A a później u nas ten 16A. Czy to prawda, co mówi ? Czy 10A to nie jest za mały ? Nie powininen zmienić na recepcji na większy ? U nas zostawić 16A, a nie zmieniać na mniejszy?Poza tym, planuje podłączyć 2 małe farelki, a to już 2000W .
Czy te bezpieczniki wyglądają na dobrze podpięte ? Są takie jak powinny być ? Proszę o pomoc, bo kompletnie się nie znam...
Main isolator to ten duży 0,03A , to jest główny, tak ? Poźniej
1 to 16A, czyli gniazdka sypialnia, hol, boiler .
2 to 20A , czyli gniazdka kuchnia .
3 to 6A, czyli światła sypialnia, hol
4 to 6A, czyli światła łazienka, kuchnia i na zewnątrz
Czy te 6A, nie powinny być przypadkiem 10A ?
A ten 16A, nie powinien zostać ? I czy powinien zmienić na recepcji tez na 16A?
I dlaczego do bezpiecznika 3, jest podpiętych tyle kabli ?
Czy to powinno wogóle tak wyglądać ?
Proszę o pomoc ...
Potrzebuje pomocy...
Wprowadzam się właśnie do domku letniskowego/bungalow.
Mam problemy z instalacją elektryczną.
Poniżej zamieszczam zdjęcia bezpieczników.
Nie miałem z tą instalacją wogóle do czynienia, ale poprzedni lokatorzy podobno napodłączali dużo sprzętów typu - pralka, lodówka bezpieczniki. Sami zmieniali jakieś ale nie wiadomo co i jak. I jak wyłącza bezpieczniki w domku to wyłącza też ten główny przy recepcji. .
I był ten facet z recepcji i powiedział, że ten B16 trzeba zamienić na 10A, bo on ma taki w recepcji. I jest podłączonych za dużo sprzętów i przez to wyłącza najpierw u nich ten główny 10A a później u nas ten 16A. Czy to prawda, co mówi ? Czy 10A to nie jest za mały ? Nie powininen zmienić na recepcji na większy ? U nas zostawić 16A, a nie zmieniać na mniejszy?Poza tym, planuje podłączyć 2 małe farelki, a to już 2000W .
Czy te bezpieczniki wyglądają na dobrze podpięte ? Są takie jak powinny być ? Proszę o pomoc, bo kompletnie się nie znam...
Main isolator to ten duży 0,03A , to jest główny, tak ? Poźniej
1 to 16A, czyli gniazdka sypialnia, hol, boiler .
2 to 20A , czyli gniazdka kuchnia .
3 to 6A, czyli światła sypialnia, hol
4 to 6A, czyli światła łazienka, kuchnia i na zewnątrz
Czy te 6A, nie powinny być przypadkiem 10A ?
A ten 16A, nie powinien zostać ? I czy powinien zmienić na recepcji tez na 16A?
I dlaczego do bezpiecznika 3, jest podpiętych tyle kabli ?
Czy to powinno wogóle tak wyglądać ?
Proszę o pomoc ...