1. Cel projektu, założenia
Jakiś czas temu znajomy poprosił mnie o pomoc w realizacji interfejsu PC do zegarka nurkowego. Interfejs taki umożliwia programowanie profili nurkowania w zegarku, kasowanie jego pamięci oraz pobieranie historii nurkowania. Na komputerze funkcje takie obsługuje aplikacja dostarczana przez producenta - DM5.
Oryginalny kabel kosztuje około 200 zł, podróbka z Chin około 150 zł. Tu udało się zejść do ceny nieco ponad 80zł.
2. Materiały
Na początku zacząłem szukać w internecie tego typu projektów. Trafiłem od razu na stronę: http://homepage.hispeed.ch/scubadiver/usb_e.html
Jak widać - był tam schemat gotowego rozwiązania w oparciu o dosyć przestarzały układ FT232BM. Postanowiłem zatem jedynie odświeżyć to rozwiązanie.
3. Pierwszy prototyp

Pierwszy prototyp powstał na płytce stykowej. Zdjęcia nie zachowały się.

(informacje ze strony: http://www.libdivecomputer.org/drivers.html )
Przewidziano, oprócz elementów koniecznych do pracy, diodę LED, która została podpięta do wyjścia układu zaprogramowanego do sygnalizacji nadawania i odbioru (RX&TXLED).
Dlaczego piszę, że zdawało się, że wszystko działa? Otóż z powodu improwizowanego podłączenia do zegarka nie byliśmy pewni stabilności połączenia - kable zsuwały się ze styków, powodując zerwanie komunikacji, jednak pewne dane z zegarka były odczytywane - m.in. maksymalna głębokość nurkowania, ale nigdy pobieranie danych nie osiągnęło 100%...
4. Realizacja sprzętowa
W kolejnym kroku powstała elektronika i warstwa fizyczna kabelka.

Płytka zaprojektowana została w oprogramowaniu Eagle tak, aby posiadała tylko jedną warstwę. Koszty jej wykonania (w firmie Satland) udało się zminimalizować, dzięki temu, że realizowana była na arkuszu wraz z innymi projektami.
Obudowa zaprojektowana została w Autodesk Inventor, a następnie wycięta laserowo z 4 warstw plexi w firmie Laserwork. Elementy złącza także zostały wykonane ta samą metodą. Pierwotnie miały być one zespolone długimi śrubami 1mm, ale z powodu braku takowych w rozsądnych cenach musiałem zmienić koncepcję i montaż wykonano z użyciem 2 sztywnych prętów poszerzonych na końcu.
Zegarek jest mocowany do całości za pomocą gumki, w ten sposób, ze opiera się o podstawę interfejsu oraz styk.
Elementy styku wykonane są z kołków lutowniczych.

(Źródło: katalog TME)
Dysk na tych kołkach idealnie posłużył za blokadę przed ich wypadaniem. Od strony elektroniki kontakt i docisk zapewniają blaszki sprężynujące wymontowane ze styków telefonu komórkowego.
5. Parę trudności, parę poprawek
Sam interfejs sprzętowy wymagał drobnych poprawek w postaci zmniejszenia wysokości styku.
Poza tym po podłączeniu zegarka do komputera następowało obserwowane przez nas wcześniej pobieranie informacji podstawowych, ale później pobieranie danych o nurkowaniu zatrzymywało się zawsze na magicznej liczbie 92% i... koniec.
Wtedy okazało się, ze zegarek Gekko nie ma opcji połączenia z komputerem...
A więc projekt na marne?
NIE!
Dalsze szperanie w internecie doprowadziło nas na stronę:
http://jconninv.com/LIP/suuntoindex.shtml
Po jej przejrzeniu oraz poczytaniu paru innych stron, okazuje się, ze zegarki firmy Suunto Gekko i Vyper są sprzętowymi bliźniakami. Jedynie w programowany sposób zablokowane jest w tym pierwszym przesyłanie danych do komputera.
Na szczęście Autor powyższej strony (serdeczne podziękowania dla Niego - kawał dobrej roboty w rozgryzaniu tych zegarków) znalazł sposób na przełączenie tego programowego ograniczenia i sprawienia, aby zegarek dla komputera przedstawiał się jako Vyper.
Po dokonaniu tej czynności zegarek połączył się z komputerem i możliwe jest teraz odczytywanie z niego wszystkich danych.

6. Informacje prawne, niby oczywiste, ale być muszą
UWAGA! Nie biorę odpowiedzialności za wszelkie straty/wypadki spowodowane umieszczonymi powyżej wskazówkami. Użycie programu zmieniającego typ zegarka może spowodować utratę gwarancji i/lub jego nieprawidłowe działanie. Podobnie stosowanie nieoryginalnego kabla może uszkodzić nieodwracalnie zegarek, spowodować jego nieprawidłowe działanie i doprowadzi do utraty gwarancji.
7. Podsumowanie
Jak wspominałem koszt wszystkich części do układu, wraz z produkcją płytki, wycinaniem obudowy i materiałem na nią wyniósł nieco ponad 80zł.
Projekt to na pewno nic odkrywczego, ot adaptacja znalezionego w internecie projektu interfejsu. Myślę jednak, ze warto opublikować taki projekt na łamach Polskiego forum, gdyż może ktoś będzie szukał informacji na ten temat.
A i może będziecie mieli merytoryczne sugestie dot. montażu mechanicznego czy innych aspektów projektu.
8. Pliki projektu
Dla potomnych załączam pliki projektu w Eagle.
Cool? Ranking DIY