Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór anteny do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej

floriders300 13 Dec 2015 22:11 2676 10
    floriders300
    Level 14  
    Witam! Zastanawiam się nad zmianą anteny do odbioru DVB-T. Mieszkam w Krakowie, MUX-1, MUX-2 oraz MUX-3 odbieram z Chorągwicy.

Obecnie posiadam taką:

Jest ona umieszczona na parapecie i wycelowana w Chorągwice(według DVB-T Map jest to 14,8 km w linii prostej). W środku nie znajduje się żaden wzmacniacz, tylko symetryzator BADMOR 21-60. Według producenta, zysk anteny do 10-11dBi.

Zastanawiam się nad zmianą anteny na taką:
    Według producenta ma zysk do 5dBi.

Zastanawiam się również nad taką:

Zysk jest następujący:

Jaka antena będzie odpowiednia? Czy jest sens jej zmiany? Może doradzicie inną(warunek konieczny to montaż na parapecie - obecna antena jest przyczepiona do podstawki magnesowej od CB-radia).

Obecnie między anteną a dekoderem mam podłączony tzw Signal Protector. Wcześniej miałem bezpośrednio antenę podłączoną do dekodera, to antena ściągała zakłócenia(sygnał 100%, jakość 30- 50%). Gdy uzyłem tłumika regulowanego, była pikseloza. Dlatego Signal Protector jest idealnym tłumikiem. Co kilka dni muszę zmieniać pozycję kabla od dekodera bo jakość sygnału spadnie(jest to biały kabel od Dipola, natomiast za oknem jest czarny, z przejściówką okienną).
    adam.lysy
    Level 14  
    Teoretycznie jeśli w linii prostej jet 14km nie trzeba stosować anten ze wzmacniaczem. Ale jak wygląda ta przestrzeń w linii prostej? Czy po drodze są bloki, jakieś wzniesienia inne przeszkody terenowe naturalne i sztuczne?
    floriders300
    Level 14  
    Teren: Dobór anteny do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej

W polu widzenia anteny jest blok(ja mieszkam na 3 piętrze). Próbowałem ustawić antenę w innym kierunku, lecz bez skutku. Wysunięcie anteny dalej nic nie daje, ba! Nawet jest gorszy sygnał(co za tym idzie gorsza jakość).
    adam.lysy
    Level 14  
    Zwykła najprostsza najtańsza kierunkowa Yagi wystarczy, to tyko 14km, no chyba że po drodze jakieś przeszkody będą. Ewentualnie Televes robi dobre i w miarę tanie anteny. Często je montuję (aglomeracja śląska - odległości od nadajnika od 25 do 60km i dużo przeszkód) i sprawdzają się.
    floriders300
    Level 14  
    Problemem jest to, że jest to mieszkanie wynajmowane(bez balkonu) i nie mam możliwości montażu anteny wieloelementowej... Jedynie montaż anteny na parapecie.
    adam.lysy
    Level 14  
    No a czy są jakieś przeszkody terenowe między anteną a nadajnikiem? Duże osiedla, fabryki, kominy, stalowe konstrukcje? Czy miejsce odbioru nie jest w zagłębieniu terenu? To podstawowe dane potrzebne do doboru odpowiedniej anteny. Jeśli droga jest "czysta lub w miarę czysta" można pokusić się o jakąś małą antenę i pomyśleć o sposobie przymocowania jej do parapetu. Nie polecam magnesu, lepiej jakiś klej.
    Bazyl
    Level 15  
    Prosze wyrzucić przejściówkę podokienną i na próbę połączyć beczką, przejrzeć wszystkie połączenia. Nie widzę powodu dlaczego signal protektor tak wpływa na odbiór, proszę go usunąć i szukać przyczyny w złączach. Pewnie ktoś ze znajomych ma na szafie nieużywany tuner DVB T można pożyczyć na kilka godzin i zrobić próbę. 14 km od nadajnika powinno odbierać na sznurku od bielizny, no chyba że jest przesterowany, ale wtedy opisywana próba zastosowania tłumika powinna dać lepszy efekt...
    _kli_
    Level 39  
    Z małych anten polecam SPL-40 lub z myślą o mux-8 MLog 6-69. Z tym że "ósemka" prawdopodobnie pójdzie z Chorągwicy w polaryzacji pionowej.
    Bazyl wrote:
    no chyba że jest przesterowany, ale wtedy opisywana próba zastosowania tłumika powinna dać lepszy efekt

Jako tłumik egzamin może zdać taka przejściówka, która dużo bardziej tłumi sygnał od białej.