Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alan28 - Brak dźwięku w głośniku słychać szum z transformatora modulacyjnego

PIOTREL 13 Gru 2015 23:07 1002 7
  • #1 13 Gru 2015 23:07
    PIOTREL
    Poziom 26  

    Witam
    Jak w temacie mam Alana 28 z brakiem dźwięku. Po wymianie KIA7217AP słychać dźwięk wydobywający się jakby z trafa audio. Nie idzie na końcówki. Sprawdziłem gniazda głośnikowe są ok. Regulacja dźwięku potencjometrem działa. Przy regulacji głośności dźwięk z trafa też się zmienia. Końcówka mocy robi się bardzo ciepła tak jak i C515 1000 mf. Jak odłączę minusową nogę kondensatora C515 i pod nią podłączę głośnik szum jest prawidłowy. Tafo audio odwinąłem i nawinąłem ponownie. Ma ktoś pomysł co jest grane?

  • #2 14 Gru 2015 01:18
    kriss51
    Moderator

    Wszystko pasuje do momentu:

    PIOTREL napisał:
    Końcówka mocy robi się bardzo ciepła tak jak i C515 1000 mf. Jak odłączę minusową nogę kondensatora C515 i pod nią podłączę głośnik szum jest prawidłowy.


    Wymień C515. Pamiętaj o poprawnym wstawieniu (plus w str. transformatora modulacyjnego). Inaczej możesz nim dostać po oczach :D .

    PIOTREL napisał:
    Tafo audio odwinąłem i nawinąłem ponownie.


    Trafo zostaw w spokoju, bo tylko nie potrzebnej roboty sobie narobisz.

  • #3 14 Gru 2015 08:53
    PIOTREL
    Poziom 26  

    Witam
    C 515 jest wymieniony. Oczywiście dobrze jest wstawiony :)

  • #4 14 Gru 2015 15:57
    kriss51
    Moderator

    PIOTREL napisał:
    C 515 jest wymieniony. Oczywiście dobrze jest wstawiony


    To ciekawe dlaczego się grzeje. Zmierz jeszcze napięcie na pin 10 KIA.
    Jak złączysz piny 2 z 3 w gniazdku mikrofonowym to głośnik się odzywa?

    Na jakie napięcie masz C 515? Plusem w str. transformatora modulacyjnego, a minusem w stronę pinu 10 KIA ma być wlutowany C 515.
    Szczerze mówiąc jeśli transformator się odzywa, a głośnik jest głuchy to pierwszą rzeczą którą trzeba sprawdzić jest mikrofon czy nie ma gdzieś oderwanego kabelka. Np. w gniazdku mikrofonowym.
    Do sprawdzenia jeszcze styki w gniazdku EXT z tyłu radia. Czasem styki nie łączą. Dodatkowo wymienił bym wszystkie elektrolity obok KIA.
    Możesz jeszcze na któryś z pinów głośnika podać masę i zobaczyć czy głośnik się odezwie.

  • #5 17 Gru 2015 13:45
    stasieksw1
    Poziom 10  

    Sprawdzić przełącznik PA/CB potrafią się "zawiesić"

  • #6 19 Gru 2015 17:14
    birband
    Poziom 23  

    PIOTREL aby na pewno masz sprawną tę końcówkę m.cz. Bardzo wiele na rynku "malowanek", poza właściwym opisem nie mają nic wspólnego z właściwymi końcówkami.

  • #7 25 Gru 2015 11:01
    Olek II
    Moderator

    birband napisał:
    PIOTREL aby na pewno masz sprawną tę końcówkę m.cz


    Końcówka jest sprawna, bo:

    PIOTREL napisał:
    Jak odłączę minusową nogę kondensatora C515 i pod nią podłączę głośnik szum jest prawidłowy.


    Musi być przerwa we wtyku mikrofonowym, lub przerwa na druku w okolicy głośnika.

  • #8 15 Sty 2016 10:50
    PIOTREL
    Poziom 26  

    Radio naprawione.
    Wymieniłem elektrolity przy MCZ i ponownie przelutowałem gniazdo mikrofonowe.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson