Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Re: Wyciszenie stropu mieszkania

szejmas 14 Dec 2015 21:12 3885 15
    szejmas
    Level 7  
    Witam. Chcę zapytać czy jest w miarę skuteczna metoda wyciszenia stropu w mieszkaniu, niestety od spodu aby odizolować się od uciążliwych sąsiadów?. Stop gęsto żebrowany, dźwięki które się przenoszą to jazda rowerem dziecka, tupanie i niskie tony. Dźwięków rozmów prawie nie słychać do momentu kiedy nie przekrzykują się -taki patologiczny świat. Oczywiście w pełni skutecznej metody nie ma, można ten hałas da się ograniczyć. (rozmowy z patologią nie dają efektów)
    karolark
    Level 42  
    Sufit podwieszany - plus ewentualnie wata.
    ar3k30
    Level 13  
    Natryskowa pianka zamknięto-komórkowa i na to sufit z płyt gipsowych.
    szejmas
    Level 7  
    A jak ma się co do skuteczności wyciszenia stropu, zastosowanie pod watę kilku milimetrowych mat wygłuszających ?. Czy ktoś może ma osobiste doświadczenia w wygłuszaniu stropu?
    ar3k30
    Level 13  
    Nie chodzi o kilka mm płyty a o izolacje akustyczną materiałów znajdujących się nad płytą.

Wełny raczej nie pomalujesz , piankę można lecz bardziej estetycznie jest jak zrobisz sufit podwieszany.
    Anonymous
    Level 1  
    szejmas
    Level 7  
    A czy ktoś ma doświadczenie z produktem: izolacja akustyczna AKU-PR 140?
    Ciekawi mnie jak to się sprawdza w praktyce, sprzedający na pewno to zachwala. Ale lepsza będzie opinia praktyka czy osoby mającej doświadczenie w tej tematyce.
    zimny8
    Level 33  
    Tego AKU-PR 140? nie znam, natomiast bardzo dobrym materiałem tłumiącym jest poroso, stosuje się go m/in w barierach dźwiękochłonnych przy drogach, w kontenerach tłumiących b. głośne maszyny, itp. Znajomy ma taką firmę "Walka z hałasem" (Deląg, ojciec znanego aktora), i tego używają.
    szejmas
    Level 7  
    Stosowanie wszelkich materiałów izolacyjnych typu wata, pianki, maty bitumiczne może być nieskuteczne przy dźwiękach uderzeniowych, takie opinie zebrałem. Myśl przewodnie jaka temu towarzyszyła to żeby sufit był jak najcięższy/m2, przez co by nie przenosił drgań. A zastosowanie przykręcanych płyt cementowych pod sufit miało by sens i czy jest wykonalne, ma ktoś pogląd na taką kwestię?
    janek1815
    Level 38  
    Ciężkie płyty betonowe to już musisz startować do architekta aby przeliczył wytrzymałość stropu. Musisz szukać lekkiego materiału.
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    Mnie zawsze uczono, że strop pełny i izolacja przylegająca wycisza rozmowy, natomiast jest całkowicie nieskuteczna na stukot pochodzący od przemieszczania się lub upuszczania przedmiotów, natomiast przerwa powietrzna (np. ślepa podłoga) wycisza stukot ale słychać rozmowy.

Tyle zapamiętałem z zajęć w szkole ale to było w czasach, gdzie nikt nie słyszał o obecnych technologiach.
    szejmas
    Level 7  
    Trudno uzyskać jednoznaczną odpowiedź bo i sam problem jest trudny. Kwestia w jaki sposób jesteśmy w stanie ograniczyć te hałasy uderzeniowe. Czy poprzez materiały czy lepiej montując dwuwarstwowy sufit z gk z przestrzenią między stropem?
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    Moim zdaniem przerwa powietrzna.
    Wydaje mi się, że podwieszany sufit z przerwą powietrzną u Ciebie będzie tak samo działał jak ślepa podłoga u sąsiada piętro wyżej (ślepe podłogi stosowano w budownictwie masowym do lat 60-tych) - będzie wyciszał stuki i odgłosy chodzenia. Jednak jak sąsiad włączy radio i tak usłyszysz. Mogę się mylić, ja fachowiec od drutów :D

Najlepsza metoda to uzyskanie opinii od kilku niezależnych fachowców (firm) w tej dziedzinie.
    szejmas
    Level 7  
    W temacie szukałem nawet firm zajmujących się fachowo akustyką, ale sama rozmowa i ich wizyta to bajońskie sumy, ponadto nie dają gwarancji skuteczności w żądnym zakresie. Szukam skutecznego rozwiązania do którego zapewne same materiały pochłoną znaczne środki. A czy zastosowanie grubych mat gumowych pomiędzy sufitem podwieszanym a stropem miało by wpływ na redukcję tych dźwięków uderzeniowych? Wpadły mi na myśl takie maty techniczne o grubości kilku cm i dużej wadze.
    michal3636
    Level 1  
    Czy wykonałeś wygłuszenie sufitu?
    Jeśli tak to:
    1) Czy korzystałeś z AKU PR 140?
    2) Jaki jest końcowy efekt?

Dziekuję za odpowiedź,
    M.
    Meeran
    Level 9  
    Jedynym dobrym sposobem byłoby zastosowanie podwieszanego sufitu i włożenie waty, ale to zależy jak wysokie masz mieszkanie. Do tego dochodzą same koszty: płyty regipsowe, stelaże, wata, dobrze byłoby zastosowanie oświetlenia ledowego, aby jak już coś robić to robić to porządnie, farba i robocizna 1m kw = około 100 zł tak było w moim przypadku, a do tego nie masz 100% pewności czy wystarczającą dasz ilość waty i tym samym zda ona swoje zastosowanie. Mogę jedynie pomóc Ci namiarami na osobę, która wspomaga firmy z znajdowaniem nietypowych materiałów do nietypowych zastosowań. Ale to proszę na priv nie będę na forum reklamował :)