Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Bosch czy Beko Superia

mhataszi 15 Dec 2015 10:53 5334 9
    mhataszi
    Level 10  
    Witam, stoję przed dylematem zakupu pralki :

1)Bosch WLG24261PL
    lub
    2)Beko Superia WMY 61033 PL PTLB2

Zależy mi na programach krótkich z pełnym załadunkiem trwających ok 1h tzw. "codzienne" bez bawienia się opcją Time Menager itp.

Beko ma silnik indukcyjny co prawda na pasku, natomiast Bosch tradycyjny.
    Bosch ma rozbieralny bęben, Beko nie.

Jest jeszcze ciekawy model LG z silnikiem DD ale to juz kilkaset zł więcej i wyczytałem tu na forum że coś bęben dudni podczas prania.

Gwarancja 2 lata. Zasadnicze pytanie jak z trwałością podzespołów tych producentów.
    ZimTech Piotr Zimny
    Level 11  
    Witam

Trwałość przede wszystkim zależy od sposobu użytkowania pralki (przeładowanie pralki, prędkości wirowania czy twardości wody - kamień)
    Co do wyboru, wybrał bym Boscha - ma przynajmniej rozbierany bęben. Z serwisem Beko są ostatnio małe bądź co bądź ale zawsze problemy. Za dużo zmian w obrębie danego modelu.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
    mhataszi
    Level 10  
    Dziękuje za odpowiedź

Co do Beko to podałem model j.w. gdyz juz jest jakis czas na rynku natomiast konkretnie interesuje mnie nowość ale chyba z tej samej serii MWTV 6633 BB
    Przemeek1988
    Level 22  
    Unikaj krótkich programów i niskich temperatur bo najbardziej na tym cierpi... pralka.
    mhataszi
    Level 10  
    Czemu cierpi? Moi rodzice mają indesita już z 7 lat i 90% parań to "szybki czysty" czyli ok 60 minut.
    ZimTech Piotr Zimny
    Level 11  
    Trzeba raz na Ruski Rok włączyć jakieś długie pranie na 90 stopni - to wystarczy.
    mhataszi
    Level 10  
    raz na miesiąc wyczytałem że wystarczy 90 stopni.

Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

Czy ktoś z serwisantów może się wypowiedzieć na temat elementów znajdujących się w tych pralkach? Czy to jest tak że elementy są np. tej samej jakości tylko inna obudowa?
    adamblonsky 2012
    Level 18  
    Według mnie to chyba nie ma co porównywać Boscha do Beko.
    kupiłem beko do garażu i wygląda mi raczej na tandetę, w porównaniu do amiki która stoi w domu.
    mhataszi
    Level 10  
    no teraz to ja widzę w sklepie na prawie każdym sprzęcie tandetne materiały. Czy możesz mi napisać model swojego Beko?
    adamblonsky 2012
    Level 18  
    Mówię tu o jakimś niskim modelu bo to do garażu