Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneer DJM500 brak dźwięku na kanałach i sekcji master.

pawelg27 15 Gru 2015 15:54 1110 7
  • #1 15 Gru 2015 15:54
    pawelg27
    Poziom 2  

    Witam.
    Na wstępie chciałbym się przywitać ponieważ to mój pierwszy post:)

    W ostatnim czasie nabyłem mixer DJM500 brak dźwięku na wszystkich kanałach, masterze i podsłuchu. Urządzenie się włącza wyświetlacze działają. Po rozkręceniu sprzętu miałem przykrą niespodziankę widoczne ślady ingerencji niepowołanych osób, niedopięte taśmy (poszarpane) a do tego w obudowie ślady cyny... Płyta główna tłusta i klejąca. po dalszym demontażu na płycie DWM2057 zobaczyłem brak układów scalonych a w ich miejscach poprzyklejane ceny z nazwą TC9164AF. Posiadam do mixera manual jedyne co sprawdziłem to rezystancję rezystorów na płytce od wejść/wyjść (DNX2227-C) i była poprawna. Dołączam zdjęcie pustych miejsc po scalakach. Jak myślicie da się to uratować? nie mam pojęcia czemu były zdemontowane i jaki czynnik wpłyną na ich uszkodzenie.
    Proszę o pomoc
    Pozdrawiam
    Paweł. Pioneer DJM500 brak dźwięku na kanałach i sekcji master.

    0 7
  • #2 15 Gru 2015 18:43
    aaanteka
    Poziom 37  

    Widocznie ktoś coś próbował zrobić ,ale nie dokończył naprawy.

    Cóż my na forum ci napewno nie odpowiemy ,może co najwyżej zrobić to poprzedni właściciel.

    Układy są analogowymi przełącznikami sygnału i są dostępne w handlu detalicznym.

    Nic nie stoi na przeszkodzie podjęcia się naprawy .

    0
  • #3 15 Gru 2015 20:05
    pawelg27
    Poziom 2  

    Zastanawiam się właśnie nad zamówieniem tych scalaków lub ew. zakupem drugiego mixera z innymi usterkami w okazyjnej cenie jako dawca całej płyty... ale z drugiej strony scalaki nie wyjdą tak drogo jak drugie niesprawne urządzenie. Obawiam się tylko czy po wlutowaniu nowych układów coś ich nie uszkodzi. Jak oceniacie miejsca pod układy czy nie są zbyt "popalone"? Nigdy nie lutowałem SMD jedynie większe elementy lutownicą transformatorową rzadziej kolbą (potencjometry, switche do tego typu urządzeń). Poprzedni właściciel twierdzi że był w firmowym serwisie a tam stwierdzili uszkodzenie toru wyjściowego. Wątpię że mixer w ogóle tam był po tym co zobaczyłem w środku. Płytki są już odtłuszczone wnętrze posprzątane. Skoro ktoś wylutował te elementy to co mogło być przyczyną ich uszkodzenia?

    Dzięki za wszelką pomoc:)

    Edit: Scalaki zamówione, zobaczymy co z tego wyjdzie... Proszę podpowiedzcie mi coś jak przygotować powierzchnie (te punkty lutownicze które nie wyglądają zbyt dobrze...). Da się to jakoś odświeżyć? najgorzej sytuacja wygląda na ostatnim miejscu pod układ pozostałe 3 raczej okiełznam;)
    Pozdrawiam.

    -1
  • #4 17 Gru 2015 21:40
    aaanteka
    Poziom 37  

    pawelg27 napisał:
    Obawiam się tylko czy po wlutowaniu nowych układów coś ich nie uszkodzi. Jak oceniacie miejsca pod układy czy nie są zbyt "popalone"? Nigdy nie lutowałem SMD jedynie większe elementy lutownicą transformatorową rzadziej kolbą (potencjometry, switche do tego typu urządzeń). Poprzedni właściciel twierdzi że był w firmowym serwisie a tam stwierdzili uszkodzenie toru wyjściowego. Wątpię że mixer w ogóle tam był po tym co zobaczyłem w środku. Płytki są już odtłuszczone wnętrze posprzątane. Skoro ktoś wylutował te elementy to co mogło być przyczyną ich uszkodzenia?



    Może dlatego rozsądniej będzie zastanowić się nad zleceniem naprawy przez jakiegoś specjalistę.


    Cóż przed uruchomieniem można sprawdzić przynajmniej napięcia zasilania ,czy są w normie wszystko zawiera nota aplikacyjna układów.


    Pewnie nigdy nie dowiesz się co było przyczyną uszkodzenia skoro właściciel ci nie potrafi na to odpowiedzieć, my tu nie zajmujemy się wróżeniem:D.

    Najprawdopodobniej nieodpowiednia eksploatacja, resurs, może wada ukryta a może ingerencja do wewnątrz( przykładowo zalanie drinkiem).



    Przed zakupem warto było sprawdzić poprawność funkcjonowania reszty układu, przecież to tylko część przełączająca w torze akustycznym.

    Można sprawdzić jakąś konfigurację załączenia , poprawność sygnałów sterujących.

    0
  • #5 17 Gru 2015 22:58
    pawelg27
    Poziom 2  

    Scalaki na miejscu, przed chwilą skończyłem go składać, dołączam zdjęcie jak udało mi się je wlutować. Tam gdzie nie było już punktów lutowniczych zastosowałem nóżki od rezystorów a w tym felernym ostatnim miejscu prowadziłem nowe ''ścieżki'' z cienkiego drutu miedzianego. wszystko przed odpaleniem sprawdziłem czy obwody działają i ew zwarcia.

    A teraz sytuacja wygląda tak:
    Po włączeniu wskaźniki wysterowania na każdym kanale i masterze idą gwałtownie w górę potem w dół i zostają przez dłuższą chwilę na dwóch diodach potem ta sama sytuacja co przy włączeniu i tak w kółko. Dodatkowo zauważyłem że sprzęt teraz bardzo delikatnie buczy tzn. transformator tak chyba słychać, przed lutowaniem tego nie było. W manualu nie ma płyty głównej... przeszukałem cały internet i nic... Jestem trochę w kropce co dalej. Pioneer DJM500 brak dźwięku na kanałach i sekcji master. Pioneer DJM500 brak dźwięku na kanałach i sekcji master.


    Edit:
    Niepokojący odczyt z multimetru:
    MASTER OUT: 3,78V/41,5kΩ - dane z noty: 1V/1kΩ
    CD/LINE: 0mV/110kΩ - dane z noty: 200mV/22kΩ
    BOOTH MONITOR: 14,45V/41,3kΩ - dane z noty: 1V/1kΩ
    PHONO: 56kΩ - dane z noty: 47kΩ

    P.S pierwsze zdjęcie to oczywiście przybliżenie tego co było;) mi też nie zbyt ładnie to wyszło ale jakoś się udało.
    Proszę o jeszcze jakieś podpowiedzi, bardzo mi zależy na tym urządzeniu.
    Pozdrawiam.

    Jeszcze jedna rzecz o której nie napisałem a może jest istotna... Kiedy następuje maksymalne podbicie na wskaźnikach z urządzenia wydobywa się bardzo ciche kliknięcie. jeszcze raz sprawdzałem rezystancję wszystkich rezystorów na DNX2227-C (jest ok), i niestety tylko ta płytka jest w manualu... Oczywiście pod wzmacniaczem słychać tylko nieprzyjemne buczenie. Zostawiłem na razie urządzenie w spokoju bo nie wiem do czego miałbym się teraz zabrać a nie chciałbym aby coś jeszcze się uszkodziło. Co może być przyczyną tak wysokich napięć na wyjściach w porównaniu z danymi producenta?

    0
  • #6 19 Gru 2015 16:55
    pawelg27
    Poziom 2  

    Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

    0
  • #7 18 Kwi 2017 22:38
    kamiljd
    Poziom 2  

    Witam,

    U mnie problem również się pojawił po wymianie faderów (CH1- 4) 3 szt switchy (od BPM oraz częstotliwości efektów), podczas serwisowania wymienione zostały jeszcze potencjometr od basu (CH1) i potencjometr od słuchawek CUE/ Master. Taśmy są ok, luty również. Po włączeniu efektu lewy kanał milknie, a prawy działa normalnie....

    0
  • #8 19 Kwi 2017 19:43
    aaanteka
    Poziom 37  

    Panowie więc najwyższy czas zabrać się do metodycznego przeanalizowania schematu ,z użyciem odpowiedniej wiedzy teoretycznej . A jeśli nie to skorzystać z potrafiącego to renomowanego serwisu .
    Najpierw za czym cokolwiek się wymienia należy dokonać podstawowych pomiarów , analiz ,czy symulacji ( pracy poszczególnych bloków funkcjonalnych na okoliczność poprawnego funkcjonowania ).

    0