Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilanie centrali wentylacyjnej - jak zrealizować?

lucyffer 16 Gru 2015 20:05 1539 28
  • #1 16 Gru 2015 20:05
    lucyffer
    Poziom 6  

    Cześć,

    projektuje właśnie instalacje elektroenergetyczną w zakładzie przemysłowym na podstawie podkładu budowlanego (w formie projektu na studiach).
    Mój problem stanowi urządzenie jak na rysunku - posiadam takie dane o urządzeniu jak widać. Domyślam się, że jest to centrala klimatyzacyjno-wentylacyjna.
    Nie wiem natomiast jak ją zasilić, jakie dobrać do tego zabezpieczenia.
    Czy doprowadzić jeden kabel 3fazowy czy dwa ze względu na występowanie 2 wentylatorów? Ze względu na to, że centrala jest stacjonarna to myślę, że zasilanie powinno być bezpośrednie do odbiornika, ale może jednak wystarczy gniazdo trójfazowe? Kabel doprowadzić do skrzynki sterującej czy bezpośrednio do centrali? Jakie do tego obwodu dobrać zabezpieczenie? Czy takie urządzenia mają duże prądy rozruchowe do dobrania wyłącznika nadprądowego o charakterystyce C czy wystarczy B i na jaki prąd znamionowy (tak jak na rysunku 8,2A?)?

    Dodam, że wentylatornia mieści się na najwyższym (drugim) piętrze budynku, a planuje poprowadzić kabel z rozdzielnicy na tym piętrze, z której zasilam dodatkowo windę (7,7kW), całe oświetlenie i odbiorniki z gniazd wtyczkowych jednofazowych.

    Za wszelką pomoc, dziękuję.

    0 28
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #2 16 Gru 2015 21:28
    mawerix123
    Poziom 35  

    Pisze że centrala pobiera 8,2A i wymaga zasilania 400V

    Wiele zależy od samego urządzenia ale taką centrala bez nagrzewnicy zasila się zazwyczaj przewodem YDY 5x2,5 zabezpieczenie S303 B16.

    lucyffer napisał:
    Czy doprowadzić jeden kabel 3fazowy czy dwa ze względu na występowanie 2 wentylatorów? Ze względu na to, że centrala jest stacjonarna to myślę, że zasilanie powinno być bezpośrednie do odbiornika, ale może jednak wystarczy gniazdo trójfazowe


    Zasilanie takiej centrali projektuje się jako "wypust kablowy" a nie gniazdo, reszta znajduje się z schemacie automatyki centrali.
    Spotkałem się z zasilaniem 5x4 dla central Swegona ale to odręban sprawa.

    0
  • #3 16 Gru 2015 21:32
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    lucyffer napisał:
    Czy doprowadzić jeden kabel 3fazowy czy dwa ze względu na występowanie 2 wentylatorów?

    To zależy od specyfiki centrali.
    W centrali wentylacyjnej znajdują się:
    Wentylator(y), przepustnice, nagrzewnica, itd.
    Ja spotkałem się z podobnymi centralami i generalnie każdy moduł zasilany jest osobno.
    Wentylator, wentylator, przepustnica, nagrzewnica (stopniowana), itd.

    Najprościej było sobie wybrać jakiś katalog i z niego się wzorować(w załączeniu).


    lucyffer napisał:
    Ze względu na to, że centrala jest stacjonarna to myślę, że zasilanie powinno być bezpośrednie do odbiornika, ale może jednak wystarczy gniazdo trójfazowe?

    Gniazdo? Nie żartuj sobie. Możesz "wsadzić" wyłącznik serwisowy ale prawdopodobnie będzie nabudowany na centrali.

    lucyffer napisał:
    kabel doprowadzić do skrzynki sterującej czy bezpośrednio do centrali?

    To zależy od tego jak chcesz sterować urządzeniami.
    Ja zasilałem urządzenia przez styczniki z wyprowadzeniem sygnału na tablicę sterującą.
    To jest tablica sterująca załączała odpowiednio styczniki do danej pracy układu (np. praca wentylatora napowietrzającego + 1 stopień nagrzewnicy)

    lucyffer napisał:
    jakie do tego obwodu dobrać zabezpieczenie?

    No to zależy od tego co zabezpieczasz.
    Z doświadczenia wiem, że do grzałek można dać wyłacznik nadprądowy typu B, do wentylatorów wyłacznik nadprądowy typu C (wyłącznik silnikowy jest bardziej wskazany).

    lucyffer napisał:
    Czy takie urządzenia mają duże prądy rozruchowe do dobrania wyłącznika nadprądowego o charakterystyce C czy wystarczy B i na jaki prąd znamionowy (tak jak na rysunku 8,2A?)?

    Nie uwierzę, że na studiach nie mieliście tabel rodzaju rozruchu danego silnika.

    -1
  • #4 16 Gru 2015 21:50
    mawerix123
    Poziom 35  

    kozi966 napisał:
    a spotkałem się z podobnymi centralami i generalnie każdy moduł zasilany jest osobno.
    Wentylator, wentylator, przepustnica, nagrzewnica (stopniowana), itd.


    Niema tutaj nagrzewnicy elektrycznej a wentylatorami, pompami CO (nagrzewnicy wodnej), przepustnicami agregatem itp. steruje automatyka.
    Agregat to osobna sprawa i wymaga dużo mocy.. ale to poza tematem.

    Ja z kolei nigdy nie miałem takiej sytuacji żeby do każdego z wentylatorów centrali trzeba było prowadzić przewód z rozdzielni.

    kozi966 napisał:
    VERSO_S_instrukcja_automatyki_C3_PL.pdf
    VERSO_S_instrukcja_automatyki_C3_PL.pdf
    Download (3.65 MB)


    Tu jest schemat ładnie rozrysowany a centrala zawiera w sobie całą automatyką i wymaga jedynie jednego zasilania którego wartości zapewne nie podano z powodu różnych mocy w zależności o centrali.

    0
  • #5 16 Gru 2015 21:56
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    mawerix123 napisał:
    Niema tutaj nagrzewnicy elektrycznej a wentylatorami, pompami CO (nagrzewnicy wodnej), przepustnicami agregatem itp. steruje automatyka.

    Czyste domysły. Nie wiesz co musi założyc autor.

    mawerix123 napisał:
    Tu jest schemat ładnie rozrysowany a centrala zawiera w sobie całą automatyką i wymaga jedynie jednego zasilania którego wartości zapewne nie podano z powodu różnych mocy w zależności o centrali.


    Ta... jasne, dla samego jednego wentylatora. Zobacz na stronę 19 i sprawdź sekcję nagrzewnic.

    0
  • #6 16 Gru 2015 22:01
    opornik7
    Specjalista elektryk

    Zacząć należy od DTR-ki urządzenia i ustaleń z projektantem wentylacji. Ostatnio robiłem projekt małego sklepu. Doprowadziłem zasilanie do centralki. Połączenia wykonała firma montująca system wentylacji. I dzisiaj działa ;)

    1
  • #7 16 Gru 2015 22:05
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    opornik7 napisał:
    Zacząć należy od DTR-ki urządzenia i ustaleń z projektantem wentylacji.

    To jest projekt na studia... już widzę projektanta wentylacji tam :D

    0
  • #8 16 Gru 2015 22:09
    mawerix123
    Poziom 35  

    kozi966 napisał:
    mawerix123 napisał:
    Niema tutaj nagrzewnicy elektrycznej a wentylatorami, pompami CO (nagrzewnicy wodnej), przepustnicami agregatem itp. steruje automatyka.

    Czyste domysły. Nie wiesz co musi założyc autor.


    Jakie domysły :?: na schemacie centrali wyraźnie pisze co ma zawierać.

    kozi966 napisał:
    mawerix123 napisał:
    Tu jest schemat ładnie rozrysowany a centrala zawiera w sobie całą automatyką i wymaga jedynie jednego zasilania którego wartości zapewne nie podano z powodu różnych mocy w zależności o centrali.


    Ta... jasne, dla samego jednego wentylatora. Zobacz na stronę 19 i sprawdź sekcję nagrzewnic.


    A co tam jest nie jasne z tymi nagrzewnicami :?:

    kozi966 napisał:
    mawerix123 napisał:
    Ja z kolei nigdy nie miałem takiej sytuacji żeby do każdego z wentylatorów centrali trzeba było prowadzić przewód z rozdzielni.

    Zapraszam do Warszawy przejechać się drugą linią metra


    A wygląda to na centralę w metrze :?: ... "dawno temu za górami za lasami"... ;)

    Jest pokazana konkretna typowa centrala z konkretnym zapotrzebowaniem na zasilanie wiec nie szukaj nie wiadomo jakich nagrzewnic i innych cudów z budowli specjalnych.
    Padło proste pytanie i prosta odpowiedź jak wygląda ta sytuacja w większości projektów.

    2
  • Sklep HeluKabel
  • #9 16 Gru 2015 22:09
    opornik7
    Specjalista elektryk

    kozi966 napisał:
    To jest projekt na studia... już widzę projektanta wentylacji tam :D

    Student się nauczy, zrobi uprawnienia i za chwilę zacznie pisać na forach "jak rozwiązać problem".

    1
  • #11 16 Gru 2015 22:13
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    mawerix123 napisał:
    I tak sie to zazwyczaj wykonuje !!!


    Dobra, to teraz pójdź do prowadzącego zajęcia i wręcz mu projekt z wpisem:
    Doborem zabezpieczeń i oprzewodowania do centrali wentylacyjnej powinna zająć się firma instalująca urządzenie.

    0
  • #12 16 Gru 2015 22:44
    lucyffer
    Poziom 6  

    Dzięki za wszystkie komentarze, znacznie rozjaśniło mi to punkt widzenia. Jest to minimalna część całego projektu, więc nie będę się tym za bardzo przejmować zrobię tak jak napisano wyżej czyli umieszczę wpust plus opiszę, że resztę instalacji wykona firma montująca centralę ;)

    0
  • #14 16 Gru 2015 22:54
    opornik7
    Specjalista elektryk

    lucyffer napisał:
    więc nie będę się tym za bardzo przejmować zrobię tak jak napisano wyżej czyli umieszczę wpust plus opiszę, że resztę instalacji wykona firma montująca centralę

    Obawiam się, że wtopisz. Znajd DTR-kę urządzenia i zrób wszystkie obliczenia.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #15 16 Gru 2015 23:03
    gogi20
    Poziom 24  

    Ja bym dał przewód YDY 5x2,5mm2 oraz zabezpieczenie S303 C16 jeśli odległość od rozdzielnicy nie jest oszałamiająca. Jeśli jest to projekt na studia to pewnie będziesz musiał policzyć "te wszystkie" warunki doboru przewodów i zabezpieczeń:) W projekcie elektrycznym należy też pamiętać o połączeniach wyrównawczych... W wentylatorni "jakieś tam" już powinny się znaleźć.
    Do tych komentarzy co proponują znaleźć DTR-kę: autor napisał jakie ma dane o centrali. Na podstawie masy centrali ma szukać? To jest projekt na studia. Tylko projekt na studia. Każdy zapomina po pierwszym lepszym piciu po zaliczeniu co projektował a wykładowca wrzuca to do niszczarki:)

    0
  • #16 16 Gru 2015 23:36
    opornik7
    Specjalista elektryk

    Idąc dalej pamiętać należy o:
    1. systemie sieci zasilającej i instalacji
    2. impedancji pętli zwarcia w miejscu przyłączenia
    3. sprawdzeniu warunku SWZ
    4. obliczeniach przewodu zasilającego
    5. połączeniach wyrównawczych
    6. relacji z przeciwpożarowym wyłącznikiem prądu
    7. relacji z ewentualnym systemem oddymiania
    8. i z wieloma jeszcze innymi aspektami sprawy

    1
  • #18 17 Gru 2015 12:30
    lucyffer
    Poziom 6  

    Szukając w internecie znalazłam podobną centralę, ale zaglądając do DTR-ki to w miejscu potrzebnych informacji widzi się tylko odesłanie do Schematu Elektrycznego (jako innego załącznika), a takiego już na stronie producenta nie ma.

    A wracając do rozruchu: Ktoś wie mniej więcej jakiego rzędu jest prąd w takich urządzeniach (wentylacja-chłodzenie)?
    Może kozi966?

    kozi966 napisał:

    Nie uwierzę, że na studiach nie mieliście tabel rodzaju rozruchu danego silnika.

    Tak się składa, że nie. Nie mieliśmy.
    Chętnie dołożę do swoich materiałów edukacyjnych jeśli udostępnisz ;)

    0
  • #19 17 Gru 2015 13:02
    spin
    Poziom 12  

    kozi966 napisał:
    gogi20 napisał:
    YDY 5x2,5mm2

    A ja bym dał w zależności od obliczeń NHXH-J ...x.... . ;)

    Z tym to bym się zastanowił, bo NHXH-J jest na napięcie 300/500V, więc jeśli już to raczej N2XH-J :wink:
    No chyba, że miałeś na myśli wersję E90.

    0
  • #20 17 Gru 2015 13:52
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    lucyffer napisał:
    Może kozi966?

    Ja wiem ;) ale nie nauczysz się jak sam nie poszukasz. Forum nie stanowi szkoły i nie jest od tego aby nauczać. Co najwyżej możemy podpowiedzieć.
    Taki wentylator będzie się charakteryzował rozruchem lekkim.

    lucyffer napisał:
    Tak się składa, że nie. Nie mieliśmy.

    To może czas zaopatrzyć się w książkę do podstaw projektowania?
    Na przykład pozycja: "Instalacje elektryczne - budowa, projektowanie i eksploatacja" autorów S.Niestępski, M.Parol, J.Pasternakiewicz i T.Wiśniewski.

    spin napisał:
    N2XH-J

    Zgadza się, z rozpędu pomyślałem o systemie E90.
    Dlaczego N2XH-J? Gdyż inwestorzy generalnie w SIWZach zawierają wymaganie o materiałach które nie będą truły ludzi przy pożarze.

    0
  • #21 17 Gru 2015 14:22
    TWK
    Specjalista elektryk

    lucyffer napisał:
    a takiego już na stronie producenta nie ma.
    To zadzwoń/napisz kolego do producenta. Podpowiem, że jeśli będzie kolega coś projektować po studiach, to takich telefonów wykona w życiu niemało...

    0
  • #22 17 Gru 2015 23:59
    Klosu92
    Poziom 15  

    TWK napisał:
    lucyffer napisał:
    a takiego już na stronie producenta nie ma.
    To zadzwoń/napisz kolego do producenta. Podpowiem, że jeśli będzie kolega coś projektować po studiach, to takich telefonów wykona w życiu niemało...


    Tylko ja zaczniesz od "wykonuję projekt na studia" to zainteresowanie po drugiej stornie słuchawki znika automatycznie.

    Co do tabel rodzaju rozruchu danego silnika to aboslutnie nie wierzę że nikt o tym nigdy nie wspomniał. Taka tabela jest w każdej książce, opracowaniu, pudełku od płatków śniadaniowych na temat doboru zabezpieczeń.

    Pierwszy wynik w Google na "tabela rodzaju rozruchu silnika"

    http://www.zue.pwr.wroc.pl/download/lab_urzadzen/12.pdf - strona 4

    0
  • #23 18 Gru 2015 00:17
    Adam_Bandit
    Poziom 20  

    Do takiej centrali powinna być osobna rozdzielnica zasilająco-sterownicza, a silniki należy zasilić przez falowniki, aby móc sterować wydatkiem centrali. Taka rozdzielnica to osobny projekt i to dość skomplikowany, gdyż bez sterownika się nie obejdzie. W praktyce branża elektryczna zasila rozdzielnicę, a samo okablowanie i zautomatyzowanie centrali wykonują automatycy. Tak w skrócie.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Bywają "mniejsze" centrale z gotową automatyką, gdzie wystarczy podpiąć zasilanie i powiesić pilota do sterownia nawiewami/wywiewami oraz temperaturą i gotowe.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Według załączonego rysunku jest to centrala z wymiennikiem obrotowym, nagrzewnicą/chłodnicą wodną, żółte "punkty" to sekcja filtrów na wywiewie (wyciągu). Czyli będzie tu potrzebna pełna automatyka, dzisiejsze centrale nie działają na zasadzie on/off. Są to autonomiczne urządzenia, gdzie ich praca zależy od wielu parametrów.

    0
  • #24 18 Gru 2015 00:17
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Adam_Bandit napisał:
    Bywają "mniejsze" centrale z gotową automatyką, gdzie wystarczy podpiąć zasilanie i powiesić pilota do sterownia nawiewami/wywiewami oraz temperaturą i gotowe.


    Oczywiście, są droższe odpowiednio ;)
    Tyle, że wtedy praktycznie nic nie dobierasz a producent podaje ci przewód zasilający i zabezpieczenie "do ręki".
    Jak ktoś chce tanio a mieć podobny efekt, to wybiera poszczególne moduły i zasila je wraz z własnym sterowaniem.

    0
  • #25 18 Gru 2015 00:25
    gogi20
    Poziom 24  

    kozi966 napisał:
    gogi20 napisał:
    YDY 5x2,5mm2

    A ja bym dał w zależności od obliczeń NHXH-J ...x.... . ;)
    Drzwi do wentylatorni powinny oddzielać strefę pożarową, klapy odcinające (nie wszystkie typy) powinny być zasilane przewodami ognioodpornymi a autor ma tylko zasilić centralę wentylacyjną:)

    0
  • #26 18 Gru 2015 00:26
    Adam_Bandit
    Poziom 20  

    Są też prefabrykowane rozdzielnice zasilająco-sterownicze np. VTS-u. A przewód zasilający dobiera się do mocy falowników zasilających silniki. (Moc falownika z reguły jest taka sama jak silnik).

    W dołączonym załączniku jest na stronie 31 tabela, która może nieco pomóc. Według VTS-u do zasilania rozdzielnicy najmniejszy przekrój przewodu do zasilania rozdzielnicy to 5x6 mm2 (przy silnikach 2x4kW/400V). Oczywiście należy przeliczyć spadek napięcia, uwzględnić IPZ oraz rezerwę mocy. Być może będzie trzeba przewymiarować przewód z wyżej wymienionych względów.

    0
  • #27 18 Gru 2015 07:57
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    gogi20 napisał:
    Drzwi do wentylatorni powinny oddzielać strefę pożarową, klapy odcinające (nie wszystkie typy) powinny być zasilane przewodami ognioodpornymi a autor ma tylko zasilić centralę wentylacyjną

    Przeczytaj post #20
    Adam_Bandit napisał:
    Są też prefabrykowane rozdzielnice zasilająco-sterownicze np. VTS-u.

    Tylko, że nie wiemy jakie założenia może poczynic autor. Ja bym to uzgodnił z prowadzącym.

    0
  • #28 18 Gru 2015 11:00
    opornik7
    Specjalista elektryk

    Piszemy tutaj o różnych aspektach sprawy z punktu widzenia projektantów, wykonawców i pomiarowców. My czujemy te sprawy. Ale skąd student ma to wiedzieć? Skąd ma wiedzieć o co dopytać prowadzącego?

    0
  • #29 25 Gru 2015 00:38
    maczar
    Poziom 13  

    Mogę się wypowiedzieć jako osoba uruchamiająca takie centrale - jeżeli chodzi o przewody to "dostaje" w znakomitej większości 5x2,5 lub 5x4 (czasami jakiś niebyty projektant wstawi 3x - ale nie spotkałem się z centralą powyżej 500-600 m3/h jednofazową) w zależności od mocy centrali oraz w przypadku gdy centrala jest wyposażona w nagrzewnicę elektryczną to 2-gi przewód dostosowany do mocy nagrzewnicy. Jeżeli chodzi o miejsce doprowadzenia 1-szego przewodu to musi być on w miejscu instalacji szafy automatyki - i nie zawsze jest to w pobliżu centrali - czasami nie ma możliwości montażu szafy na elewacji, bądź w pobliżu (centrale dachowe i rozdzielnice IP 40, strefy EX, centrale podwieszane), 2-gi przewód zawsze wchodzi do centrali.

    Zabezpieczenie wystarczające są z charakterystyką B - chyba wszystkie aktualnie produkowane centrale maja łagodny start przeważnie poprzez falowniki, oraz większość producentów zaleca nie montowanie RCD również ze względu na falowniki.

    Jeszcze jedna kwestia o której z reguły zapominają elektrycy/projektanci - centrala jest metalowa, kanały również, a w 90% brak przewodów wyrównawczych...

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo