Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio Pioneer AVH-7500 BT - brak podtrzymania pamięci radia w Peugeot 207 CC

jonny2003 16 Dec 2015 22:31 8058 4
    jonny2003
    Level 8  
    Podłączone radio Pioneer AVH-7500 BT po wyłączeniu zapłonu traci pamięć.
    Rozwiązanie w stylu zamiany kabli albo ich połączenia tutaj nie pomoże, gdyż mierzyłem miernikiem napięcie na kablach i zarówno na tym zasilającym 12V jak i na tym podtrzymania 12V napięcie zanika.
    Chodzi o to, że po chwili od wyłączenia auta słychać kliknięcie i auto przechodzi najprawdopodobniej w tryb eco (podświetlanie licznika wtedy gaśnie, odcina prąd od gniazda zapalniczki itp, ale również, niestety, nie wiem dlaczego, podtrzymanie pamięci radia).
    Pomierzyłem napięcia na złączkach wtyczki, na której idą kable zasilające, po przejściu w tryb eco pozostaje napięcie na niebieskim kablu. Wynosi ono około 11.5V.
    Radio Pioneer AVH-7500 BT - brak podtrzymania pamięci radia w Peugeot 207 CC Radio Pioneer AVH-7500 BT - brak podtrzymania pamięci radia w Peugeot 207 CC Radio Pioneer AVH-7500 BT - brak podtrzymania pamięci radia w Peugeot 207 CC Radio Pioneer AVH-7500 BT - brak podtrzymania pamięci radia w Peugeot 207 CC
    Kable zasilające na zdjęciu są w tej wtyczce, w której jest ich mniej. Te 3 grubsze zielony, żółty i chyba kremowy. Jeden uziemienie i dwa po 12V.
    Ten niebieski po wyłączeniu auta dalej trzyma napięcie.
    Używam przejściówki z tego shitowego quadlocka na ISO:
    Radio Pioneer AVH-7500 BT - brak podtrzymania pamięci radia w Peugeot 207 CC Radio Pioneer AVH-7500 BT - brak podtrzymania pamięci radia w Peugeot 207 CC
    Akurat w tej przejściówce pin do niebieskiego przewodu jest nieobsadzony, ale to nie problem zrobić, tylko czy mogę go połączyć z podtrzymaniem pamięci radia?
    Ma ktoś schemat do tej shitowej wersji quadlocka?
    Ps. Nie chcę przeciągać kabli od akumulatora, ani rozwalać stacyjki.
    ZimTech Piotr Zimny
    Level 11  
    Pewnie że możesz podłączyć :)
    jonny2003
    Level 8  
    ZimTech Piotr Zimny wrote:
    Pewnie że możesz podłączyć :)

Piszesz serio, bo po tym uśmieszku to nie jestem pewien. Nic się nie "spoli".
    Wiesz co to za kabel?
  • Helpful post
    ZimTech Piotr Zimny
    Level 11  
    Nie spali - bez obaw.
    Przewody zasilające w autach mają trzy kolory.
    Czerwony, Żółty oraz Niebieski. W Twoim przypadku niebieski jest od potrzymania pamięci, czerwony jest zasilający a żółty podświetlanie panelu radia.
    Nie kiedy trzeba żółty zamienić z czerwonym itd. Nie ma opracowanego jednolitego standardu :)

P.S. Trzeba uważać - niekiedy niebieski występuje zamiennie z pomarańczowym - zasilanie anteny zewnętrznej (wzmacniacza, wysięgnika)
    jonny2003
    Level 8  
    ZimTech Piotr Zimny wrote:
    Nie spali - bez obaw.
    Przewody zasilające w autach mają trzy kolory.
    Czerwony, Żółty oraz Niebieski. W Twoim przypadku niebieski jest od potrzymania pamięci, czerwony jest zasilający a żółty podświetlanie panelu radia.
    Nie kiedy trzeba żółty zamienić z czerwonym itd. Nie ma opracowanego jednolitego standardu :)

P.S. Trzeba uważać - niekiedy niebieski występuje zamiennie z pomarańczowym - zasilanie anteny zewnętrznej (wzmacniacza, wysięgnika)

Pokombinowałem dzisiaj trochę i taka sytuacja:
    1. Zamiana kabla czerwonego z żółtym nie pomaga
    2. Podłączenie jednego z tych kabli do 12 v tam gdzie był( czyli albo zielony albo kremowy od strony auta) a drugiego pod niebieski też nie pomaga i na odwrót.
    Bez żółtego ogóle radio się nie uruchamia a to niby kabel podtrzymania pamięci.

Ogólnie w radiu jest dość dziwnie bo standardowo żółty przewód oznaczony na schemacie jako 15 idzie przez filtr i bezpiecznik razem z kablem czarnym (GND). Główne zasilanie na B.UP?
    Radio Pioneer AVH-7500 BT - brak podtrzymania pamięci radia w Peugeot 207 CC Radio Pioneer AVH-7500 BT - brak podtrzymania pamięci radia w Peugeot 207 CC
    Kosmos.

Tutaj zdjęcie kabli wychodzących z auta:
    żółty gruby to gnd, zielony obok to 12 v+, kremowy pod żółtym to też 12 v
    Przy uruchomionym silniku na obu jest 12 v a na niebieskim około 4.5
    Po wyłączeniu i przejściu w tryb eco na obu zanika napięcie za to na niebieskim skacze do 11.5. O co tu chodzi?