Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nissan Almera N16 wyczerpuje akumulator

sebek2534 16 Dec 2015 22:32 1287 4
    sebek2534
    Level 9  
    Zauważyłem ,że coś rozładowuje akumulator, rano ma tylko 12,1V. Wydaje mi się ,że to mało. Po jeździe zazwyczaj jest 12.5V a rano jak samochód stoi tylko 12,1? Co tak rozładowuje aku? Czy emulator immo może tak wyczerpać akumulator?
    Samochód Nissan Almera N16 1.5 benzyna
    Bartek_00
    Level 9  
    Cześć,
    raczej nie, możesz mieć gdzieś zwarcie w instalacji lub uszkodzony akumulator.
    A sprawdzałeś alternator? może tu tkwi przyczyna?
    michal19885
    Level 18  
    Stosowana przez Ciebie metoda nie jest miarodajna.

Podłącz amperomierz pomiędzy klemę, a biegun akumulatora, zamknij auto, odczekaj kilkanaście minut i odczytaj wartość natężenia prądu. Jeśli będzie zbyt duża to wyjmując po kolei bezpieczniki sprawdzisz, jaki obwód pobiera zbyt dużo prądu. Auto musi być zamknięte, uśpione, czujniki krańcowe wciśnięte.

Najczęściej przyczyną jest światło w bagażniku, schowku, nieprawidłowo podłączone radio. Prawdopodobne jest też, że masz uszkodzony akumulator.
    sebek2534
    Level 9  
    Witam! Za jaką klemę mam podłączyć amperomierz? Plus czy minus? Jakie wartości ma pokazać amperomierz? Światełko w bagażniku gaśnie po zamknięciu klapy, w schowku nie mam. Akumulator odłaczony na noc spada tylko o 0.1V? Radio odłączyłem na noc i nie było poprawy.