Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sprawdzenie silnika elektrycznego-dmuchawa powietrza do wanny z hydromasazem

Tommi3737 17 Dec 2015 00:00 4521 13
Testo
    Tommi3737
    Level 12  
    Witam
    Byc moze ktos bedzie w stanie mi pomóc.

Posiadam silnik elektryczny na 230v A.C. Po podłączeniu do sieci od razu wywala mi korki wiec wyglada na zwarcie. Prosilbym o pomoc w diagnozie. Silnik jest dosc prosty i oprocz szczotek/uzwojeń posiada tylko jakąś lampę (TP)SB612AE3 ktora wyglada na zarowke. Jest ona wstawiona pomiedzy wtyczka do uzwojenia a jedną ze szczotek silnika. Po za tym nie ma tu chyba zadnych elementow oprocz zwojów od silnika. Silnik jest sterowany przez uklad sterowania wanną z hydromasażem. Silnik ma 10 lat model VP-2300 firmy Technic 1000W.

Czy ktos moze mi powiedziec jak sprawdzic ten silnik poniewaz po przylozeniu miernika do kazdego z 4 stykow jest przejscie pomiedzy wszystkimi.

Na koniec powiem skąd problem
    -Kupilem tą wanne z hydromasażem
    -sprawdzilem u sprzedawcy ze hydromasaż dzialal
    -po przewiezieniu wanny i odpaleniu jej u mnie w domu po okolo 5 sekundach od wlaczenia silnika wywalalo wylacznik roznicowy w domu
    -po rozebraniu silnika okazalo sie ze zostal ona zalany niewielka iloscią wody (okolo 10ml) ktora sie tam wlala podczas przenoszenia
    -silnik wysuszylem, wlaczylem suszarke i zostawilem w bardzo bliskiej odleglosci na okolo 20 min (zapomnialem o niej)
    -popsikalem wszystko LEKKO wd 40 aby nie zardzewialo

Wnioskuje ze cos musialem zepsuc skoro silnik pracowal przed rozebraniem a po wysuszeniu juz nie dziala.

Silnik kosztuje 700zl wiec jego naprawa jest warta świeczki.

Jakies pomysly?
    Wstawiam zdjecia silnika

Sprawdzenie silnika elektrycznego-dmuchawa powietrza do wanny z hydromasazem Sprawdzenie silnika elektrycznego-dmuchawa powietrza do wanny z hydromasazem Sprawdzenie silnika elektrycznego-dmuchawa powietrza do wanny z hydromasazem Sprawdzenie silnika elektrycznego-dmuchawa powietrza do wanny z hydromasazem Sprawdzenie silnika elektrycznego-dmuchawa powietrza do wanny z hydromasazem
  • Testo
    strikexp
    Level 27  
    Może ten WD 40 przewodzi prąd i stąd spięcie(nie zmierzysz tego multimetrem). Mogłeś też termicznie uszkodzić uzwojenie silnika, ale to mało prawdopodobne.

Trudno mi coś doradzić ale na pewno nie kupuj nowego, zapewne wystarczy wymienić uzwojenie za max połowę tej kwoty.
    Tommi3737
    Level 12  
    A jak sprawdzic te uzwojenia?
  • Testo
    strikexp
    Level 27  
    Musisz zmierzyć na komutatorze rezystancję poszczególnych uzwojeń, ale ile one powinny mieć to nie potrafię powiedzieć.

Widzę też uzwojenie stojana, je też trzeba zmierzyć ale powinny być osobne kable do niego.
    Tommi3737
    Level 12  
    mozesz podpowiedziex jak?
    strikexp
    Level 27  
    Zobacz w google co to komutator... uzwojenia są podłączone do równoległych styków.
    sp3ots
    Level 38  
    Witam !
    Cytat:
    "-sprawdziłem u sprzedawcy ze hydromasaż działał "

Ciekawe czy sprzedający ma instalację z wyłącznikiem różnicowoprądowym ?
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    Patrząc na wygląd tego silnika należy też dokonać pomiaru stanu izolacji .
    Tommi3737 wrote:
    niewielka iloscią wody (okolo 10ml)

Tyle może pozostało, natomiast po zaśniedzeniu widać ze wody było dużo więcej . Po za tym przy szczotkach widać osmolenia . Dać silnik do nawijalni silników by go sprawdzili profesjonalnymi przyrządami .
    Ale nie daję mu dużo szans -
    Tommi3737 wrote:
    silnik wysuszylem, wlaczylem suszarke i zostawilem w bardzo bliskiej odleglosci na okolo 20 min (zapomnialem o niej)
    Tommi3737
    Level 12  
    Co do wylacznika roznicowego to nie wiem czy byl u sprzedawcy ale po sladach na silniku wnosze ze woda pojawila sie tam nie dawno poniewaz nie ma tam zbyt wiele rdzy-lekko rdzawe miejsca-raczej po kilku dniach.

Wody bylo malo ale silnik ja rozpryskiwał stąd woda na wszystkich elementach silnika.

Czy w tej sytuacji jestem w stanie samemu cos pomierzyc?

No i wracam do sedna:silnik dzialal po mimo wody w srodku do samego konca az go nie rozebralem-roznicowke za kazdym razem wywalalo po okolo 5 sekundach pracy silnika. Natomiast po przesuszeniu suszarka i spsikaniu wd-40 teraz ma zwarcie i od razu wywala roznicówke wiec wyglada teraz na ewidentne zwarcie.
    Tommi3737
    Level 12  
    Rozebralem dzisiaj ten silnik na mniejsze czesci. Zauwazylem ze na powierzchni kumutataora kilka ze zwojów jest przerwane. Co to oznacza?
    -domyslam sie ze przerwanie zwojow nie powoduje zwarcia ktore obecnie wystepuje
    -czy kumutator sie przezwaja?
    Sprawdzenie silnika elektrycznego-dmuchawa powietrza do wanny z hydromasazem Sprawdzenie silnika elektrycznego-dmuchawa powietrza do wanny z hydromasazem Sprawdzenie silnika elektrycznego-dmuchawa powietrza do wanny z hydromasazem Sprawdzenie silnika elektrycznego-dmuchawa powietrza do wanny z hydromasazem Sprawdzenie silnika elektrycznego-dmuchawa powietrza do wanny z hydromasazem Sprawdzenie silnika elektrycznego-dmuchawa powietrza do wanny z hydromasazem Sprawdzenie silnika elektrycznego-dmuchawa powietrza do wanny z hydromasazem
    strikexp
    Level 27  
    Zapewne przezwaja się zarówno wirnik jak i stojan, komutator to jedynie styki na wirniku po których ślizgają się szczotki.

Jak masz przerwane jakieś zwoje to koniecznie trzeba to naprawić. Ale jeszcze spytam czy aby na pewno nie wywala Ci tego bezpiecznika z powodu że jest zbyt mały? Silnik 1000W pobiera ponad 4A, a podczas rozruchu to i nawet 10A może pociągnąć.
    Tommi3737
    Level 12  
    Bezpi3czniki mam 16a a najpierw wywala roznicowka. to nowy dom z nowa instalacja elektryczna. ostatnio pod ten obwod podlaczylem czajnik, farelke i wiartarke i nie wywalilo oko 5000w. Przypomne o czym pisalem wczesniej ze ten silnik dzualal i sie uruchamial tylko po okolo 5sekundqch wywala roznicowke. Teraz kiedy sprawdzam to jest przejscie na kablach ktore ida do silnika czy gniazdka (niebieski/brazowy) czyli zwarcie.

Proszę poprawić pisownię pamiętając o interpunkcji i pisowni miar .
    Moderator; Krzysztof Reszka
    strikexp
    Level 27  
    Tutaj masz schemat silnika komutatorowego
    Sprawdzenie silnika elektrycznego-dmuchawa powietrza do wanny z hydromasazem
    Jak widzisz zwarcia powinny być w wielu miejscach :)
    Liczy sie rezystancja bo to ona wskazuje że gdzieś na uzwojeniu jest przebicie. Ale nie zawsze przebicie widać na 9V z multimetru. Czasami przeskok iskry występuje dopiero przy napięciu sieciowym.
    Tommi3737
    Level 12  
    Silnik oddalem do przewiniecia. Narazie stwierdzono jedynie MECHANICZNE uszkodzenie zwojow o ktorych pisalem wczesniej w komutatorze. Jak juz przewina ten kumutator to zobaczymy czy zadziala. Dziwne bo:
    1)Sam nie wiem jak mialbym uszkodzic te zwoje
    2)Gdyby zwoje byly przerwane to nie bylo by zwarcia tylko przerwa

....zobaczymy