Dostałem ostatnio niesprawną wieżę Thomson Altima 460. W wieży działa radio oraz CD natomiast zupełnie nie działa podwójny odtwarzacz kasetowy. W obu odtwarzaczach kasetowym był przestawiony mechanizm pracy w wyniku czego klapa lewej kasety nie mogła się w ogóle zamknąć a w drugiej utknęła kaseta i nie można było jej wyciągnąć. Przestawiłem oba mechanizmy, wyciągnąłem kasetę i teraz obie kieszenie się zamykają. Niestety, ale i tak oba odtwarzacze w ogóle nie działają. Po przełączeniu na funkcję TAPE mechanizm obu kaset nie reaguje na przyciski funkcyjne: PLAY czy REWIND i silnik nie działa. Przy przełączeniu na TAPE 2 i naciskaniu przycisku SET/PROGRAM na wyświetlaczu graficznym widać tylko przełączane znaczki ale nic poza tym - silnik nie startuje ani przy TAPE 1 ani przy TAPE 2. Mam schemat ideowy tej wieży, więc pomierzyłem podstawowe napięcia: +12V, +10V, -10V oraz +5V które dochodzi do płyt elektroniki obu mechanizmów. Napięcia są w normie. Sprawne są też 3 przyciski sensorowe przy mechanizmach. Nie wiem od czego zacząć poszukiwanie przyczyny usterki - proszę o pomoc.